Συναίνεση στο σχέδιο των τραπεζών για την Creta Farm

από Stavros Giakouvis

Υπέγραψε το «Memorandum of Understanding» (MOU) που έχουν επεξεργαστεί οι πιστώτριες τράπεζες της αλλαντοβιομηχανίας Creta Farm ο μεγαλομέτοχος Κωνσταντίνος (Τάκης) Δομαζάκης.
Ως διαμεσολαβητής σε μια ιδιωτική διαφορά το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κάλεσε τους αδελφούς Κωνσταντίνο (Τάκη) Δομαζάκη και Μάνο Δομαζάκι προκειμένου να συναινέσουν στο σχέδιο των τραπεζών και να προχωρήσει η διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή που θα αναλάβει τον έλεγχο της εισηγμένης, ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της Creta Farm.
Οι όροι των τραπεζών για να ξεκινήσει η διαδικασία για την ανεύρεση στρατηγικού επενδυτή στην Creta Farms αφορούν στη διενέργεια δικανικού ελέγχου, στη μεταφορά σημάτων και πατεντών από κυπριακή θυγατρική στην κατοχή της μητρικής εταιρείας και την τοποθέτηση Monitoring Trustee, ή CRO που θα ελέγχει την οικονομική κατάσταση της εταιρείας.
Mέσω της εν λόγω κίνησης αναμένεται να ενεργοποιηθούν τα πιστοδοτικά όρια προεξόφλησης απαιτήσεων ή και factoring.
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Κων. Δομαζάκης, «με αίσθημα απόλυτης ευθύνης προς τους εργαζόμενους της Creta Farms και τους μετόχους της εταιρίας υπέγραψα σήμερα το MOU με το οποίο πρώτον εκκινεί διαδικασία εύρεσης στρατηγικού επενδυτή, δεύτερον τοποθετείται CRO/Monitoring Trustee και τρίτον οι τράπεζες δεσμεύονται ότι θα ενεργοποιήσουν τα πιστοδοτικά όρια προεξόφλησης απαιτήσεων ή και factoring.
Η απόφασή μου αυτή ελήφθη με γνώμονα αποκλειστικά και μόνο το καλό της Creta Farms για την οποία έδωσα όλη την ψυχή μου τα τελευταία τριάντα χρόνια. Δεν υπολόγισα ούτε τα όσα έχουν γίνει σε βάρος μου, ούτε τα ψεύδη και τη συκοφαντία. Γιατί πίστευα και πιστεύω ότι στη ζωή ισχύει πάντα το απόφθεγμα του Ευριπίδη «Τους πόνους γαρ αγαθοί τολμώσι, δειλοί δ’ εισίν ουδέν ουδαμού» δηλαδή ότι «τους αγώνες τολμούν οι ανδρείοι ενώ οι δειλοί δεν είναι τίποτα και πουθενά».
Μαζί με τους εργαζομένους της εταιρίας δημιουργήσαμε προϊόντα πρωτοποριακά όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι εργαζόμενοι της Creta Farms ήταν και παραμένουν το βασικό μας όπλο καθώς και στις καλές και τις δύσκολες στιγμές απέδειξαν ότι μπορούν να υπερβούν τον εαυτό τους και να βάλουν πάνω από όλα τη συλλογική προσπάθεια για να έχει μέλλον αυτή η εταιρία. Και σίγουρα δεν είναι αυτοί που έχουν την ευθύνη για την κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η εταιρία. Σίγουρα όμως είναι εκείνοι στους οποίους οφείλουμε πολλά για ότι ακόμα και υπό τις σημερινές συνθήκες η εταιρία συνεχίζει να υπάρχει.
Θεωρώ ότι πλέον με την τοποθέτηση CRO και την διασφάλιση μέσω του MOU της συνεχούς ενημέρωσης των μετόχων και των πιστωτών δημιουργούνται οι συνθήκες ώστε να υπάρξει έλεγχος στην οικονομική διαχείριση της εταιρίας στοιχείο απαραίτητο ώστε ο επενδυτής να γνωρίζει σαφώς που καλείται να επενδύσει.
Θεωρώ ότι πλέον δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία για να μην διασωθεί η εταιρία πράγμα που ήταν και παραμένει κύριο μέλημά μου. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να μην διασωθούν οι θέσεις εργασίας και να λειτουργήσει η εταιρία το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Ήταν και παραμένει άποψή μου ότι θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με επενδυτή το ταχύτερο δυνατό καθώς κάθε ημέρα που περνά λειτουργεί σε βάρος της εταιρίας και υπέρ του ανταγωνισμού ο οποίος μάλιστα δεν έχει να επιδείξει προϊόντα ανάλογα της Creta Farms.
Σήμερα έγινε ένα βήμα που μπορεί να οδηγήσει και πάλι την Creta Farms στην ανάπτυξη και να λάβει και πάλι η εταιρία τη θέση που τhς αξίζει. Θα συνδράμω με όλες μου τις δυνάμεις όπως έκανα έως σήμερα να δοθεί η άριστη λύση για τους μετόχους και τους εργαζόμενους της εταιρίας. Είναι η τελευταία ευκαιρία για την Creta Farms και θα κάνω ότι περνά από το χέρι μου για να μην πάει χαμένη».
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές ενδιαφέρον για την εταιρεία, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή, έχουν εκφράσει τρεις επενδυτές, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος της Chipita, ένα Αμερικανικό fund, και ο Θόδωρος Δουζόγλου ο οποίος έχει καταθέσει Letter Of Intend επένδυσης 15 εκατ. ευρώ στην εταιρεία και συνεργάζεται με τον Κωνσταντίνο Δομαζάκη.
Αυτή τη στιγμή, η εταιρεία με 800 εργαζόμενους βρίσκεται σε οριακό σημείο, καθώς κινδυνεύει πλέον να σταματήσει η παραγωγή λόγω του ότι αδυνατεί να προμηθευτεί τις απαραίτητες πρώτες ύλες.
Ο συνολικός δανεισμός της Creta Farms την 31η Δεκεμβρίου 2018 ήταν 109,53 εκατ. ευρώ από 106,879 εκατ. ευρώ το 2017. Πέρυσι οι πωλήσεις του ομίλου ανήλθαν σε 117,8 εκατ. ευρώ εμφανίζοντας αύξηση 9% σε σχέση με τη χρήση του 2017 με τη λειτουργική κερδοφορία να διαμορφώνεται στα 13,5 εκατ. ευρώ, υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι, ενώ ο όμιλος επιβαρύνθηκε με απομειώσεις.