Ο τυφώνας – «τέρας» Ντόριαν χτύπησε τις Μπαχάμες

από Βασίλης Σπυριδάκης

Mε τον Ντόριαν, τον πιο ισχυρό τυφώνα της ιστορίας τους και τον δεύτερο ισχυρότερο από το 1950, βρίσκονται οι Μπαχάμες, με τους ανέμους που αγγίζουν τα 285 χλμ/ώρα να έχουν χτυπήσει ήδη τα νησιά Άμπακος.

Ο τυφώνας, που αναβαθμίστηκε στην κατηγορία 5, την υψηλότερη της κλίμακας, χτύπησε αρχικά το μεσημέρι της Κυριακής τις περιοχές Elbow Cay και Marsh Harbour στα νησιά Άμπακος, που βρίσκονται στις βόρειες Μπαχάμες.

Απ’ το πέρασμα του τυφώνα ξηλώθηκαν στέγες και σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος στις βόρειες Μπαχάμες και εκατοντάδες άνθρωποι αναζήτησαν καταφύγιο σε σχολεία και εκκλησίες.

«Καταστροφικές συνθήκες» αναφέρονταν στα νησιά Άμπακος και η καταιγίδα αναμένεται στη συνέχεια να χτυπήσει το Γκραντ Μπαχάμα, σύμφωνα με το κέντρο για τους τυφώνες.
Όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο για τους Τυφώνες πρόκειται για ένα επικίνδυνο φαινόμενο που αναμένεται να επηρεάσει τα νησιά Άμπακος για αρκετές ώρες. «Οι άνθρωποι στα Αμπάκο πρέπει να παραμείνουν στις εστίες τους» προειδοποίησε.
Οι περισσότεροι τουρίστες έφυγαν από τις Μπαχάμες προτού να κλείσει το διεθνές αεροδρόμιο, τη νύχτα της Παρασκευής. Η Γκραν Μπαχάμα και τα νησιά Αμπάκο προσελκύουν μεγάλο αριθμό επισκεπτών κάθε χρόνο, όμως μετά τις εκκενώσεις των προηγούμενων ημερών στην Γκραν Μπαχάμα έχουν απομείνει μόλις 26 τουρίστες.

Ο τυφώνας κινείται δυτικά με ταχύτητα 11 χλμ/ώρα και ήδη βρίσκεται σε συναγερμό και η Φλόριντα.

Περίπου 16.000 εργαζόμενοι στην εταιρεία ηλεκτροδότησης Florida Power & Light προετοιμάζονται για διακοπές ρεύματος λόγω του τυφώνα και οι Αρχές βρίσκονται επί ποδός.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους η καταιγίδα, συνοδευόμενη από ισχυρούς ανέμους, θα αρχίσει να κινείται προς τη χερσόνησο της Φλόριντα το πρωί της Δευτέρας, με το Παλμ Μπιτς να υποδέχεται πρώτο τα έντονα φαινόμενα.