Τι προβλέπει η Συμφωνία Κούρδων – Άσαντ

  • Καταργούνται οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) και όλες οι κουρδικές δυνάμεις και στρατιωτικές ομάδες θα συνταχθούν με το 5ο Σώμα Στρατού (Επιθετική Λεγεώνα) υπό ρωσικές διαταγές.
  • Θα διασφαλιστούν πλήρως όλα τα δικαιώματα των Κούρδων στο νέο Σύνταγμα της Συρίας, το οποίο θα προβλέπει την αυτονομία τους, η οποία θα συμφωνηθεί μεταξύ της κουρδικής ηγεσίας και του κράτους της Συρίας.
  • Συνεργαζόμενες οι συριακές και κουρδικές δυνάμεις θα απομακρύνουν την τουρκική παρουσία στη βόρεια Συρία και στο Αφρίν (στη συμφωνία δεν περιλαμβάνεται η Ιντλίμπ).
  • Οι συριακές ένοπλες δυνάμεις θα εισέλθουν στο ταχύτερο στη Μανμπίτζ και το Κομπάνι και θα ακολουθήσουν η Καμισλί και οι γειτονικές περιοχές.
  • Εντός διαστήματος ενός μήνα, η κουρδική ηγεσία θα αρχίσει να αναλαμβάνει επίσημους ρόλους μέσα στην παρούσα συριακή κυβέρνηση ώστε να διευκολύνουν τη μετάβαση για τη Βόρεια Συρία, έως ότου συνταχθεί νέο Σύνταγμα και σχηματιστεί νέα κυβέρνηση.
  • Η συμφωνία μεταξύ των SDF και της συριακής κυβέρνησης θα ολοκληρωθεί εντός τεσσάρων ημερών, ώστε να ρυθμιστούν όλες οι λεπτομέρειες
  • Προς το παρόν όλοι οι μαχητές του ISIS παραμένουν υπό τον έλεγχο των Κούρδων
  • Η συμφωνία έχει άμεση εφαρμογή στον στρατιωτικό τομέα και βασίζεται στην αυτο-άμυνα και το κοινό συμφέρον για μια σειρά από στόχους. Το τμήμα της συμφωνίας για τη διακυβέρνηση, του μαχητές του ISIS και το εδαφικό θα συζητηθούν αργότερα.

Ξεκίνησε η επίθεση στο Μανμπίτζ – «Δεν θα σταματήσουμε στο Βορρά», λέει ο Ερντογάν

Η στρατιωτική εισβολή στη Βόρεια Συρία για την εκκαθάριση των Κούρδων, φαίνεται να άνοιξε την όρεξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επελάσει και προς τον Νότο. Ήδη οι τουρκικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι άρχισαν την επίθεση στην πόλη Μανμπίτζ, που είναι υπό τον έλεγχο των Κούρδων. Ο «σουλτάνος», που επιδιώκει την εκκαθάριση των Κούρδων τους οποίους χαρακτηρίζει ως «τρομοκράτες», έχει ανακοινώσει πως θέλει να δημιουργήσει μια «ζώνη ασφαλείας» έκτασης 120 χλμ και βάθους 30 χλμ προκειμένου να επανεγκαταστήσει εκεί πάνω από 3,5 εκατ. Σύρους πρόσφυγες, που βρίσκονται στην Τουρκία.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Μάρκ Εσπέρ, δήλωσε χθες Κυριακή, ότι η Ουάσιγκτον έχει πληροφορίες ότι  Ερντογάν πιθανόν να επεκτείνει την επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» νοτιότερα, με τον ίδιο τον Ερντογάν να έρχεται να τον επιβεβαιώσει δηλώνοντας πως σκοπεύει εντός των προσεχών 48 ωρών να κατευθύνει τα τουρκικά στρατεύματα προς την πόλη του Κομπάνι, που ελέγχεται από τις αραβοκουρδικές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) και την γειτονική πόλη Μανμπίτζ, που ελέγχεται από τις SDF και συμμαχικές τους δυνάμεις. Η πρόθεση επιβεβαιώθηκε άμεσα με την επίσημη ανακοίνωση πως ξεκινάει η επιχείρηση κατά της Μανμπίτζ.

Λίγο πριν αποχωρήσει για το Αζερμπαϊτζάν, ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε θετικό βήμα την κίνηση των ΗΠΑ να απομακρύνουν 1.000 στρατιώτες τους από τη βόρεια Συρία και εκτίμησε πως δεν θα προκύψουν προβλήματα από την ανάπτυξη μονάδων του συριακού στρατού στα σύνορα, προσθέτοντας πως ο Πούτιν έδειξε «θετική προσέγγιση». Κάλεσε επίσης τους συμμάχους της χώρας του στο ΝΑΤΟ να στηρίξουν την επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» και τους εγκάλεσε για την ανάμειξη Άσαντ, θέτοντας το εξής ερώτημα: «Θα σταθείτε με τους συμμάχους σας ή τους τρομοκράτες;». «Φυσικά δεν μπορούν να απαντήσουν», σημείωσε στη συνέχεια. Ανέφερε δε πως η επέμβαση στη Συρία είναι το ίδιο ζωτικής σημασίας όσο και η εισβολή στην Κύπρο, ενώ δήλωσε εμφαντικά ότι όπου υψώνεται η τουρκική σημαία, δεν κατεβαίνει ποτέ μετά.

Επιπλέον, καταφέρθηκε εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Αραβικού Συνδέσμου, που τον ασκούν κριτική για τη στρατιωτική επιχείρηση. Όπως τόνισε η Τουρκία θα εφαρμόσει τα σχέδιά της για τη Μάνμπιτζ και θα εγκαταστήσει εκεί Άραβες. «Η συμφωνία μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν οι τρομοκρατικές οργανώσεις να απομακρυνθούν από τη Μάνμπιτζ μέσα σε 90 ημέρες», είπε, εννοώντας τις Κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG). «Ωστόσο, πέρασε ένας χρόνος και η Μάνμπιτζ δεν έχει εκκαθαριστεί», είπε. «Εμείς, ως Τουρκία, δεν θα μπούμε στη Μάνμπιτζ μέχρι ν’ αδειάσει. Οι πραγματικοί ιδιοκτήτες της περιοχής εκείνης, οι Άραβες, και οι φυλές που είναι οι αληθινοί ιδιοκτήτες θα πάνε εκεί. Η προσέγγισή μας στο θέμα αυτό είναι να εγκατασταθούν εκεί και να προβλέψουμε για την ασφάλειά τους», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, υψηλόβαθμος κοινοβουλευτικός αξιωματούχος της Ρωσίας, που αποτελεί τον στενότερο σύμμαχο του Μπασάρ Άλ Άσαντ, εκτίμησε πως η Τουρκία δεν σχεδιάζει να καταλάβει συριακό έδαφος με τη βία και άρα δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για μια ανοικτή τουρκο-συριακή διαμάχη. Πάντως την ίδια στιγμή ανακοινώθηκε πως οι Συριακές δυνάμεις, μετά τη συμφωνία με τους Κούρδους, προωθούνται με ταχείς ρυθμούς προς τα βόρεια σύνορα και μάλιστα έφτασαν στην πόλη Μανμπίτζ, την οποία ετοιμάζεται να χτυπήσει η Τουρκία. Εικόνες με συριακά άρματα μάχης να αναπτύσσονται στην Μανμπίτζ αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο.

Η στάση της Ευρώπης

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ζήτησαν από κοινού από την Τουρκία να τερματίσει την πολεμική επιχείρηση κατά των κουρδικών δυνάμεων στην Συρία, που «κινδυνεύει να δημιουργήσει μη αντιμετωπίσιμη ανθρωπιστική κρίση και να βοηθήσει στην επανεμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους». «Συνομιλήσαμε, ο ένας με τον πρόεδρο Τραμπ, ο άλλος με τον πρόεδρο Ερντογάν και περάσαμε το ξεκάθαρο μήνυμα της κοινής μας βούλησης για τον τερματισμό αυτής της επίθεσης», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας πριν από το δείπνο με την Γερμανίδα καγκελάριο στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ απαίτησε τον «άμεσο τερματισμό» της επίθεσης κατά τη διάρκεια συνδιάλεξής της με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το Βερολίνο ανέστειλε εξάλλου τις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη Συρία, μέτρο που ανακοίνωσαν επίσης η Γαλλία, η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Νορβηγία και η Σουηδία. 

Πάντως η ΕΕ, μετά βίας, κατάφερε να φτάσει στην «καταδίκη» της εισβολής. Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών της ΕΕ, στο κοινό ανακοινωθέν τους, κατάφεραν να ξεπεράσουν τη λέξη «ανησυχία» και δηλώσουν πως «καταδικάζουν» την επίθεση. Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο Χοσέπ Μπορέλ, υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας και υποψήφιος για τη θέση του Ύπατου Αξιωματούχου της ΕΕ για την Εξωτερική πολιτική. Όπως είπε τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ «ομοφώνως αποφάσισαν να καταδικάσουν – αυτό είναι το ρήμα -, όχι ανησυχούν αλλά καταδικάζουν με σφοδρότητα αυτό που στην πραγματικότητα είναι μια στρατιωτική επίθεση». Ανέφερε ακόμη πως η ΕΕ καλεί την Τουρκία «να σταματήσει αμέσως αυτές τις στρατιωτικές ενέργειες».

Παρά την ικανοποίησή του, ο ίδιος ο Χοσέπ Μπορέλ, λίγο νωρίτερα, προσερχόμενος στη Σύνοδο, είχε δώσει την πραγματική διάσταση της απόφασης. «Δεν έχουμε μαγικές ικανότητες, όμως μπορούμε να ασκήσουμε όλη τη δυνατή πίεση για να βάλουμε τέλος σε αυτή τη δράση. «Είναι δύσκολο να φθάσουμε σε ομόφωνες αποφάσεις. Οι πωλήσεις όπλων γίνονται με συμφωνίες που έχουν συναφθεί από την καθεμιά χώρα ξεχωριστά με την Τουρκία και η απόφαση να σταματήσουν οι πωλήσεις όπλων αφορά την κυριαρχία κάθε κράτους-μέλους», δήλωσε σε μια έμμεση παραδοχή της αδυναμίας της ΕΕ να περιορίσει την Τουρκία. 

Στο μεταξύ, η κουρδική διοίκηση στα βόρεια της Συρίας δήλωσε ότι πάνω από 900 φυλακισμένοι που σχετίζονται με το Ισλαμικό Κράτος κατάφεραν να δραπετεύσουν από ένα στρατόπεδο στο οποίο και κρατούνταν, μετά τους βομβαρδισμούς που δέχθηκε το στρατόπεδο από τους τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις. Κάνοντας ουσιαστική αναφορά στους αντάρτες της Συρίας που υποστηρίζονται από τον τουρκικό στρατό, η κουρδική διοίκηση ανέφερε σε ανακοίνωσή της, ότι «μισθοφόροι» επιτέθηκαν κατά της φρουράς του στρατοπέδου όπου κρατούνταν «στοιχεία του Ισλαμικού Κράτους» και άνοιξαν τις πύλες.