Μ. Τσαγκαράκης: Απεργούμε στις 18 Φλεβάρη, αλλά ο αγώνας πρέπει να είναι διαρκής

από Stavros Giakouvis

Σε μαζική συμμετοχή στην 24ωρη απεργία που αποφάσισε ομόφωνα το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, για την ερχόμενη Τρίτη, 18 Φλεβάρη, καλεί εκ μέρους της Ανεξάρτητης Κίνησης Εργαζομένων ο συνδικαλιστής Μανόλης Τσαγκαράκης, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη για συνέχιση των κινητοποιήσεων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η νέα κυβερνητική λαίλαπα που έρχεται με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Ο Μανόλης Τσαγκαράκης μίλησε στον Βασίλη Σπυριδάκη και στην εκπομπή Ραδιουργίες του Κόκκινου Κρήτης 88,4 fm, ενόψει της σημερινής ετήσιας απολογιστική συνέλευση του ΕΚΗ και αναφέρθηκε στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει το συνδικαλιστικό κίνημα το προσεχές διάστημα.

«Πρέπει να βρούμε αποτελεσματικό τρόπο να αντιμετωπίσουμε όσα μας έφερε ο αντιαναπτυξιακός νόμος της κυβέρνησης ΝΔ και όσα μας φέρνουν οι δυσμενείς αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα», είπε ο Μανόλης Τσαγκαράκης και σημείωσε: «Με τον αναπτυξιακό νόμο καταργήθηκαν ουσιαστικά οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Οι επιχειρήσεις μπορούν να επικαλούνται οικονομικές δυσκολίες και να μειώνουν μισθούς. Στην ουσία δημιουργείται ένας μηχανισμός συμπίεσης μισθών και δικαιωμάτων. Καταργήθηκε το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία και συνεπώς οι εργοδότες μπορούν απλά να αρνούνται τις διεκδικήσεις των εργαζομένων για συλλογικές συμβάσεις και να τις μπλοκάρουν, χωρίς να υπάρχει περιθώριο αντίδρασης».

Αναφερόμενος στις επικείμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό ο κ. Τσαγκαράκης μίλησε για μεγάλη κοροϊδία: «Τα ΜΜΕ προβάλουν ότι έρχονται αυξήσεις στις συντάξεις, αλλά κανείς δεν πρόκειται να τις δει. Οι αυξήσεις αφορούν την προσωπική διαφορά και ελάχιστοι, που ήδη παίρνουν υψηλές συντάξεις, θα δουν μικρές αυξήσεις. Στους υπόλοιπους οι αυξήσεις θα είναι μόνο λογιστικές, δηλαδή στα χαρτιά και δεν θα δουν χρήματα στην τσέπη τους, ενώ για τη συντριπτική πλειοψηφία δεν υπάρχει απολύτως καμία αλλαγή».

Χλιαρή η αντίδραση του συνδικαλιστικού κινήματος

«Με το να κάνεις μια απεργία δεν λύνεται το πρόβλημα των εργαζόμενων. Ο αγώνας πρέπει να είναι διαρκής. Να μην εξαντλείται σε λίγες 24ωρες απεργίες και επικοινωνιακές δράσεις, μόνο για την προβολή παραγόντων», είπε ο Μ. Τσαγκαράκης σχολιάζοντας την απόφαση του ΕΚΗ για απεργία στις 18 Φεβρουαρίου, σε συντονισμό με άλλα εργατικά κέντρα σε όλη τη χώρα.

Μιλώντας για την σημερινή απολογιστική συνέλευση του ΕΚΗ ο κ. Τσαγκαράκης είπε ότι η Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων ζητά τον σχεδιασμό παρεμβάσεων σε χώρους δουλειάς, ώστε να ενημερωθούν και να κινητοποιηθούν οι εργαζόμενοι.

«Υπάρχει μία απαξίωση του ΕΚΗ. Παλιότερα ήταν εστία, όπου μαζεύονταν οι εργαζόμενοι και συζητούσαν τα θέματά τους. Σήμερα επικρατεί νέκρα. Οι εργαζόμενοι έχουν φύγει από το ΕΚΗ. Για το λόγο αυτό προτείνουμε να γίνουν παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς. Επίσης θεωρούμε απόλυτα αναγκαίο να υπάρχει ενότητα μεταξύ των παρατάξεων, παρά τις διαφορές μας, διότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολύ κρίσιμα θέματα».