Ληστεία του αιώνα σε μουσείο της Δρέσδης: Έκλεψαν θησαυρούς αξίας 1 δισ. ευρώ

από Βασίλης Σπυριδάκης

Eάν επαληθευτεί, σίγουρα θα πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες κλοπές μουσείων. Σύμφωνα με την την γερμανική εφημερίδα Bild, διαπιστώθηκε η κλοπή θησαυρών αξίας έως ενός δισεκατομμυρίου ευρώ από το Μουσείο της Δρέσδης, τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι εισβολείς έκοψαν την ηλεκτροδότηση του μουσείου Gruenes Gewoelbe (Πράσινος Θόλος) στη Δρέσδη, το οποίο στεγάζει μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη συλλογές κοσμημάτων και βασιλικού πλούτου.

Η αστυνομία απέκλεισε το κτίριο και ανακοίνωσε ότι εξακολουθεί να προσπαθεί να διαπιστώσει τι λείπει. «Δεν έχουμε ταυτοποιήσει δράστη ούτε έχουμε κάνει ακόμη συλλήψεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Μάρκο Λάσκε.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σχόλιο από το προσωπικό του μουσείου.

Η συλλογή ιδρύθηκε τον 18ο αιώνα από τον Αύγουστο τον Δυνατό, Εκλέκτορα της Σαξονίας και μετέπειτα Βασιλιά της Πολωνίας.

Ένας από τους γνωστότερους θησαυρούς της –το 41 καρατίων «Πράσινο Διαμάντι» της Δρέσδης– δεν βρισκόταν εκεί όταν έγινε η διάρρηξη επειδή ήταν δανεισμένο στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης.

Ανάμεσα στα άλλα εκθέματα στη Δρέσδη περιλαμβάνεται ένα μεγέθους τραπεζιού γλυπτό ινδικής βασιλικής αυλής του 18ου αιώνα φτιαγμένο από χρυσό, ασήμι, σμάλτο, πολύτιμους λίθους και μαργαριτάρια.