Η γιορτή του Γ.Αγγελάκα στη Μυρσίνη Λασιθίου (video)

από Βασίλης Σπυριδάκης

Ορεξάτος, ακούραστος και τελικά αρκετά ροκ ο Γιάννης Αγγελάκας και οι 100ο  C έφτιαξαν χθες το βράδυ άλλη μια γιορτή στη Μυρσίνη Λασιθίου.Και δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γιάννης στήνει τη ροκ γιορτή του σ αυτό το χωριό του Λασιθίου καθώς  αγαπάει  την περιοχή τόσο για το κοινό της όσο και για τη θέα της. Μια βόλτα στα γραφικά σοκάκια της Μυρσίνης αλλά και της φιλοξενίας της θα σας πείσει.

Αν και το καλοκαίρι του Αγγελάκα και της παρέας του ήταν συναυλιακά απαιτητικό, από τη μια οι κοινές συναυλίες με τον Παύλο Παυλίδη και από την άλλη οι σόλο εμφανίσεις, ο Γιάννης δεν έχασε χθες στη Μυρσίνη ούτε γραμμάριο από το βάρος του από τις Τρύπες.

Όποιος έχει δει τον Αγγελάκα εκτός σκηνής, και πάνω στη σκηνή θα καταλάβει. Μοιάζει με θάλασσα ειδυλλιακή, που πάνω στη σκηνή γίνεται τσουνάμι και σε καταπίνει. Όπου και αν εμφανίζεται, η ενέργεια είναι απίστευτη. Έτσι και χθες το κοινό του έγινε προέκταση του. Αυτός τραγουδούσε, αλλά η ηχώ του είχε εκατοντάδες  φωνές από κάτω.

Οι μουσικοί, οι 100ο C, όλοι τους και παιχταράδες, τον πάνε στα άκρα. Τα κομμάτια, από παλιές και πρόσφατες εποχές ξαναχτίζονται, οι γέφυρες ξαναφτιάχνονται απ’ την αρχή, τα μπετά ωριμάζουν, τα όργανα αυθαδιάζουν. Η φαντασία, ο αυτοσχεδιασμός σε όλο τους το μεγαλείο. Εξάλλου ο Αγγελάκας ανέκαθεν ήξερε να επιλέγει σπουδαίους συνεργάτες από τους οποίους έπαιρνε από το ταλέντο τους και μπορούσε να υπηρετήσει το όραμα για ένα ελληνικό ροκ σε ακομπλεξάριστη συνομιλία με το λαϊκό και ροκ στοιχείο. .Με μια σεμνή λεβεντιά και ενέργεια σαφώς διακρινόμενη από τη διαδομένη και προïούσα λεβεντομαλακία…Κάμποσα τραγούδια του αποτελούν οδόσημα της προσωπικής μας μνημονικής τοπογραφίας

Και κάπου εκεί αναρωτιέσαι δεν κουράστηκε ακόμα ο τύπος; Ο Αγγελάκας είναι ακόμη ο …βασιλιάς της σκόνης που σηκώνεται, είναι πραγματικά εκπληκτική η χημεία που έχει αναπτύξει με τους οπαδούς του, οι οποίοι τραγουδούν με πάθος τον κάθε στίχο για τη φωτιά, την αγάπη, τα στοιχειά της φύσης, τον δρόμο (όλα κλασικά μοτίβα στην ποιητική του Αγγελάκα) και τη  “δικιά σας”, δικιά μας “Ταξιδιάρα ψυχή”.

Πάντα μας εντυπωσίαζε το πόσο έχει καταφέρει ο Γιάννης Αγγελάκας να έχει απήχηση ακόμη και σε γενιές αγέννητες τους καιρούς που μεσουρανούσαν οι Τρύπες.

Η γιορτή κάπου εδώ κλείνει, είν’ η αγάπη ένα ταξίδι από πληγή σε πληγή, βάλε φωτιά, βάλε φωτιά, βάλε φωτιά, και για λίγο χθες το βράδυ στη Μυρσίνη νιώθεις δυνατός, νικητής, κι ας είσαι εξ ορισμού ο χαμένος (που τα παίρνει όλα;).

Τους 100°C αποτελoύν οι: Λαμπρινή Γρηγοριάδου στην ακουστική κιθάρα, Αλέξης Αρχοντής στα τύμπανα, Γιάννης Σαββίδης στην ηλεκτρική κιθάρα, Γιώργος Αβραμίδης στην τρομπέτα, James Wylie στο σαξόφωνο και ο καινούργιος μουσικός στην μπάντα Ηλίας Μπαγλάνης στα πλήκτρα. Την επιμέλεια του ήχου είχε ο Γιώργος Ταχτσίδης.