Έρευνα πανεπιστημίου των ΗΠΑ σε τουριστική περιοχή στα Χανιά

από Βασίλης Σπυριδάκης

Στο «μικροσκόπιο» εκπαιδευτικών και φοιτητών από το Πανεπιστήμιο του Ντένβερ των ΗΠΑ βρίσκεται η τουριστική περιοχή της Αγίας Μαρίνας στα Χανιά, στο πλαίσιο εργαστηρίου μεταπτυχιακών σπουδών όπου εξετάζεται η δυναμική ανάπτυξής της. Η ενδεκαμελής ομάδα του αμερικανικού πανεπιστημίου μελετά κυρίως το αστικό τμήμα γύρω από την παλιά εθνική οδό και εξετάζει τα προβλήματα, τις δυναμικές και τις πιθανές κατευθύνσεις λύσεων που μπορεί να αναζητηθούν, ώστε να αναβαθμιστεί η λειτουργικότητα της περιοχής αυτής σε όλα τα επίπεδα.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, «η μεταπτυχιακή έρευνα του Πανεπιστημίου του Ντένβερ του Κολοράντο θα μελετηθεί σε σχολές του εκπαιδευτικού ιδρύματος και αφού εξεταστεί από τους καθηγητές της ομάδας του θερινού εργαστηρίου θα αποσταλεί στον δήμο Χανίων, ως μια μελέτη αναφοράς για πιθανές παρεμβάσεις στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει σχεδιασμός για τη δημιουργία στην περιοχή καταδυτικού πάρκου που θα συμβάλει σημαντικά στην προσέλκυση ακόμα μεγαλυτέρου αριθμού επισκεπτών. Τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας παραδόθηκαν στον δήμο και όπως επισημαίνει η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Ντένβερ Κάρυ Μακάρεβιτς, σε πρώτη φάση η έρευνα εστιάστηκε στη συγκοινωνιακή χρήση, στην τουριστική οικονομία, την εποχικότητα καθώς και στην περιβαλλοντική ανάπτυξη.