Εμπλοκή στο Μακεδονικό

από Βασίλης Σπυριδάκης

Σε αδιέξοδο φαίνεται πως οδηγήθηκαν οι συζητήσεις για τις κρίσιμες τεχνικές λεπτομέρειες για το Μακεδονικό και άρα απομακρύνεται το ενδεχόμενο συμφωνίας εντός των ημερών όπως και η επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

Κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε πως «η πλευρά της ΠΓΔΜ από ό,τι φαίνεται δεν είναι ακόμη έτοιμη να ανταποκριθεί στα όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών». «Συνεπώς, η πιθανότητα συμφωνίας εντός των επόμενων ημερών φαίνεται πως απομακρύνεται. Πιθανότατα να απομακρύνεται και η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών», πρόσθεσε.

Πληροφορίες αναφέρουν πως κατά τη διάρκεια των συζητήσεων μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ προέκυψαν σοβαρές διαφωνίες τόσο σε ό,τι αφορά το erga omnes όσο και σε αρκετές άλλες κρίσιμες πτυχές της διαπραγμάτευσης.

Τα συνεχή μπρος-πίσω εκ μέρους της ΠΓΔΜ προκάλεσαν εκνευρισμό στο κυβερνητικό επιτελείο, τη στιγμή μάλιστα που ΜΜΕ της γειτονικής χώρας (αλλά κι αρκετά εγχώρια) έδιναν την αίσθηση πως η τελική συμφωνία πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν στο tvxs.gr πως είναι πλέον σαφές πως ο Ζόραν Ζάεφ αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα στο εσωτερικό μέτωπο, κάτι που διαφάνηκε κι από το βέτο που έθεσε προ ημερών ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ. Αρκετοί μάλιστα επισημαίνουν πως ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ θα πρέπει να βρει πρώτα λύση στο συγκεκριμένο μέτωπο προκειμένου υπάρξει θετική έκβαση στις διαπραγματεύσεις