«Αδιέξοδο» στις διαπραγματεύσεις για το καλώδιο Κρήτης – Αττικής

από Βασίλης Σπυριδάκης

Με τη λέξη deadlock, δηλαδή αδιέξοδο, ο διευθυντής Εσωτερικής Αγοράς Ενέργειας της γενικής διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρ. Επιτροπής Κλάους-Ντίτερ Μπόρχαρντ έκλεισε τις τεχνικές διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την υλοποίηση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής, υπό το καθεστώς των PCI (Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος).

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, ο κ. Μπόρχαρντ με χθεσινή επιστολή του προς τον Μιχάλη Νικολακάκη, διευθυντή του γραφείου του υπουργού Γιώργου Σταθάκη, σήμανε τη λήξη των συζητήσεων επί του roadmap, του χάρτη με το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών που θα έπρεπε να ακολουθήσουν ουσιαστικά η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ο ΑΔΜΗΕ και ο Euroasia Interconnector (φορέας υλοποίησης), προκειμένου να μείνει ζωντανό το έργο PCI. Το διευθυντικό στέλεχος της γενικής διεύθυνσης Ενέργειας, με το ξεκίνημα της επιστολής, που απαντά σε εκείνη της 24ης Οκτωβρίου του κ. Νικολακάκη, σημειώνει ότι «καταλήγω στο συμπέρασμα πως δεν έχει απομείνει κάτι που να μπορώ να κάνω για να βγάλω από το αδιέξοδο το επενδυτικό σχέδιο Euroasia Interconnector (σ.σ. Ισραήλ – Κύπρος – Κρήτη – Αττική)».

Ο ίδιος παραπέμπει πια το θέμα στον προϊστάμενό του, επίτροπο ΕνέργειαςΜιγκέλ Αρίας Κανιέτε, λέγοντας ότι «αποφάσισα να ενημερώσω τον επίτροπο Αρίας Κανιέτε για την αποτυχία της διαδικασίας που προώθησε η Γενική Διεύθυνση Ενέργειας. Ο επίτροπος θα μπορούσε να επαναλάβει τις θέσεις της Επιτροπής σε σχέση με τα τελευταία σχόλια της ελληνικής πλευράς».

Ο κ. Μπόρχαρντ επαναλαμβάνει επίσης τις προσπάθειες της γεν. διεύθυνσης Ενέργειας, προκειμένου «να μείνει ζωντανό όλο το έργο PCI, να υλοποιηθεί εγκαίρως το τμήμα Κρήτη – Αττική, αλλά και να πάρει πίσω η ελληνική πλευρά τη μονομερή απόφαση της ΡΑΕ σε σχέση με τον κανονισμό των έργων PCI, και να μείνει σε αυτό το καθεστώς και το τμήμα Κρήτη – Αττική».

Τι λέει το ΥΠΕΝ

Στον αντίποδα, ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού Γιώργου Σταθάκη, με επιστολή του στις 24 Οκτωβρίου προς τον κ. Mπόρχαρντ, εξέφρασε για μία ακόμη φορά τις «βαθιές ανησυχίες» της ελληνικής πλευράς αναφορικά «με την ασφάλεια εφοδιασμού της Κρήτης, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι περιβαλλοντικές άδειες των μονάδων παραγωγής του νησιού λήγουν το 2022».

euro2day.gr