«Το ΕΣΥ στην πράξη απαξιώθηκε», λέει ο πρόεδρος γιατρών ΕΣΥ Χανίων – Στους 116 οι ασθενείς με covid στην Κρήτη

από Stavros Giakouvis

Σταθερά πάνω από τους 100 παραμένει ο αριθμός των ασθενών με κορονοϊό που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Κρήτης, με τους γιατρούς να περιγράφουν ιδιαίτερα δύσκολες τις συνθήκες και να επαναλαμβάνουν τις εκκλήσεις για άμεση ενίσχυση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Κρήτης, σήμερα νοσηλεύονται 116 ασθενείς, εκ των οποίων οι 98 σε κλινικές covid και οι 18 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όπου οι 15 εξ αυτών είναι διασωληνωμένοι.

Μόνο κατά τη διάρκεια του τελευταίου εικοσιτετραώρου στην Κρήτη καταγράφηκαν δύο θάνατοι ασθενών.

«Το ΕΣΥ στα λόγια στηρίχθηκε και στην πράξη απαξιώθηκε. Γιατί πως είναι δυνατό να λέμε ότι στηρίζουμε το ΕΣΥ και να βγάζουμε προϋπολογισμός χαμηλότερο από τον περσυνό; Αν κανείς μετρήσει τα άτομα που εργάζονταν πέρυσι στο νοσοκομείο Χανίων σε σύγκριση με φέτος θα διαπιστώσει ότι είμαστε λιγότεροι», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον Star fm και στον Σταύρο Γιακουβή ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών Χανίων Κυριάκος Γραμματικόπουλος.

Στα Χανιά πάντως σήμερα και έπειτα από διάστημα πολλών εβδομάδων η πίεση που δέχονταν το νοσοκομείο της πόλης υποχώρησε, καθώς οι νοσηλείες μειώθηκαν κάτω από τις 30. Συνολικά στο νοσοκομείο Χανίων σήμερα νοσηλεύονται 25 ασθενείς, από τους οποίους 3 διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ και οι υπόλοιποι 22 στην κλινική covid.

Αυξήθηκαν ωστόσο οι ασθενείς στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου, όπου σήμερα ανέρχονται σε 34, με έξι εξ αυτών να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ. Μεγάλο το βάρος και για τον Βενιζέλειο νοσοκομείο, με συνολικά 25 ασθενείς, και κυρίως για το νοσοκομείο Ρεθύμνου, όπου παραμένουν 22 ασθενείς, με δύο από αυτούς να δίνουν μάχη διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ.

Αναλυτικά οι κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Κρήτης, ως προς τις νοσηλείες ασθενών με covid αποτυπώνεται στον ακόλουθο πίνακα:

Νοσοκομείο

κλινική covid

ΜΕΘ (διασωληνωμένοι)

σύνολο

ΠΑΓΝΗ

28

6 (6)

34

Βενιζέλειο

20

5 (2)

25

Ν. Χανίων

22

3 (3)

25

Ν. Ρεθύμνου

20

2 (2)

22

Ν. Άγ.Νικολάου

4

2 (2)

6

Ν. Ιεράπετρας

4

0

4

Σύνολο

98

18 (15)

116

Τα ποσοστά εμβολιασμένων και μη

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι σήμερα στην Κρήτη περίπου οι μισοί από τους ασθενείς με covid που χρίζουν νοσηλείας και παραμένουν σε κάποιο από τα νοσοκομεία του νησιού είναι άτομα που έχουν εμβολιαστεί.

Οι μισοί από τους 18 βαριά ασθενείς στις ΜΕΘ είναι άτομα που έχουν εμβολιαστεί και οι άλλοι μισοί όχι, ενώ σε 53 ανέρχονται οι ανεμβολίαστοι στις κλινικές covid (ποσοστό 54,1%), έναντι 45 που έχουν κάνει εμβόλιο. Ακόμη και οι δύο θάνατοι ασθενών με κορονοϊό που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο αφορούσαν άτομα που είχαν κάνει εμβόλιο. Το στοιχείο αυτό ωστόσο δεν αναιρεί το γεγονός ότι οι ανεμβολίαστοι ασθενείς παρουσιάζουν συνολικά πολύ υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας.

Κ.Γραμματικόπουλος: «Ξεκάθαρα αναγκαίος ο εμβολιασμός, σε λάθος κατεύθυνση τα μέτρα υποχρεωτικότητας»

«Ο εμβολιασμός είναι ξεκάθαρα αναγκαίος. Δεν είναι πανάκια, αλλά παραμένει ένα μεγάλο όπλο», τόνισε παρόλα αυτά ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Χανίων Κυριάκος Γραμματικόπουλος, μιλώντας στον Star fm 88,4 . Ο ίδιος υποστήριξε ότι «ο τιμωρητικός χαρακτήρας των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό όλων των ατόμων άνω των 60 ετών, είναι σε λάθος κατεύθυνση» και επισήμανε ότι οι πολίτες θα πρέπει να πειστούν για την αναγκαιότητα των εμβολίων, χωρίς καταναγκασμούς: «Ο φόβος για τα εμβόλια είναι το μεγάλο πρόβλημα και όχι κάποια διεστραμμένη άποψη περί των εμβολίων. Προφανώς και πρέπει να εμβολιαστεί ο κόσμος. Το διαπιστώνουμε όλοι ότι εκεί που υπάρχει υψηλή εμβολιαστική κάλυψη έχουμε και λιγότερες νοσηλείες».

Το εμβόλιο συμπλήρωσε ο κ. Γραμματικόπουλος «θα σας σώσει από μια βαριά νόσηση ή ακόμα και θάνατο ή αναπηρία, σε μεγάλο βαθμό. Βεβαιότητα 100% δεν υπάρχει, όπως δεν υπάρχει τίποτα απόλυτο στη φύση. Τα πράγματα είναι κάπου ενδιάμεσα. Βάζουμε σε μια ζυγαριά τα οφέλη και τους κινδύνους και εκεί που γέρνει η ζυγαριά εκεί οφείλουμε να κινούμαστε».