Το νεοφιλελεύθερης αντίληψης σχέδιο Πισσαρίδη συγχωνεύει όλα τα προνοιακά επιδόματα σε ένα, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, που θα αφορά μόλις το ένα τρίτο του πληθυσμού στον οποίο απευθύνεται, εξηγεί η Θεανώ Φωτίου, αναπληρώτρια τομεάρχης Κοινωνικής Πρόνοιας του ΣΥΡΙΖΑ.
Μιλώντας Στο Κόκκινο, στην εκπομπή της Μαρίνας Μάνη και του Χρυσόστομου Λουκά, η κ. Φωτίου αναφέρθηκε στην αντίληψη που επικρατεί στην ΝΔ ότι τα επιδόματα είναι αντιαναπτυξιακά, αντιδιαστέλλοντας την παρωχημένη αυτή άποψη με την άποψη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι τα επιδόματα έχουν δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή, όπως αποδείχτηκε περίτρανα από το κόψιμο του κοινωνικού επιδόματος, που τελικά έλειψε από την αγορά ήδη από τον περασμένο Δεκέμβρη.
Η έκθεση Πισσαρίδη αγνοεί τα χαμηλά οικονομικά στρώματα εντός μιας θεώρησης ότι το προνοιακό κράτος είναι μόνο για τους φτωχούς, τονίζει η κα Φωτίου, εξηγώντας πως η κοινωνική πλειοψηφία αντιμετωπίζει ανάγκες, όπως φτώχεια, γήρανση κτλ, που δημιουργούν συνθήκες ανισότητας, επομένως δεν νοείται να εξαιρούνται από προνοιακές παροχές και τα μεσαία στρώματα.
Η «νέα κανονικότητα» που μας λένε θα είναι επί της ουσίας οι αλλεπάλληλες κρίσεις του Καπιταλισμού που θα ζούμε από δω και στο εξής, λέει η Θεανώ Φωτίου, «αυτά θα καθαρίζουν την καθημερινότητα μας» γι’ αυτό και η Αριστερά λέει ότι το κοινωνικό κράτος πρέπει να αφορά όλους.
Ερωτηθείς πως θα είχε διαχειριστεί ο ΣΥΡΙΖΑ την κατάσταση με τα γηροκομεία στην πανδημία, η αναπληρώτρια τομεάρχης κοινωνικής προστασίας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε σε πολύ συγκεκριμένα μέτρα, από βάση δεδομένων με καταγραφή και καθημερινή παρακολούθηση όλων των δομών – δημοσίων και ιδιωτικών – μέχρι έγκαιρη παροχή δωρεάν μέσων ατομικής προστασίας.
Ιδιαίτερους κινδύνους κρούει το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης για τα αναπηρικά επιδόματα και συντάξεις, είπε κλείνοντας η Θεανώ Φωτίου, που προσανατολίζεται στην «λειτουργικότητα του αναπήρου», δηλαδή «μπορεί να είσαι τυφλός, μπορεί να έχεις καρκίνο, αλλά είσαι ικανός προς εργασία… Τότε δεν παίρνεις σύνταξη».