Θ. Δουλουμπέκης: Κλείνουμε τα σύνορα σε πρόσφυγες και τα ανοίγουμε σε νεοναζί

από Stavros Giakouvis

Περισσότερο ανησυχητική από την εξαιρετικά προβληματική διαχείριση του προσφυγικού, εκ μέρους της κυβέρνησης, είναι ο εμποτισμός της ελληνικής κοινωνίας με μίσος και η διατάραξη της κοινωνικής συνοχής. Την άποψη αυτή εξέφρασε ο Θοδωρής Δουλουμπέκης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, σε μια συζήτηση με τον Βασίλη Σπυριδάκη, στην εκπομπή Ραδιουργίες του Κόκκινου Κρήτης 88,4 fm.

Το πρώτο πράγματα που έκανε η ΝΔ με την ανάληψη της κυβέρνησης ήταν να εφαρμόσει μεταναστευτική πολιτική του σκιάχτρου, υποστήριξε ο Θ. Δουλουμπέκης και εξήγησε: «Δεν είναι τυχαίο ότι άφησε να μαζευτούν 25.000 άνθρωποι στη Μόρια. Το έκανε για να βλέπουν οι πρόσφυγες από απέναντι και να μην έρχονται. Αυτή η πολιτική όμως δεν δουλεύει και δούλεψε ποτέ στην Ευρώπη, γιατί το μόνο που κάνει είναι να μετατοπίζει γεωγραφικά τις προσφυγικές ροές. Το να πιστεύεις ότι θα έχει αποτρεπτικό αποτέλεσμα αν βυθίσεις μια βάρκα με πρόσφυγες, που έρχεται στη Λέσβο, είναι λάθος. Διότι οι πρόσφυγες θα πάνε από αλλού. Θα πάνε από τον Έβρο ή από άλλα νησιά. Θα πάνε από οπουδήποτε βρουν πρόσβαση. Και θα το κάνουν γιατί πολύ απλά δεν αλλάζει αυτό που αναγκάζει έναν πατέρα να βάλει το παιδί του σε μια βάρκα και με κίνδυνο της ίδιας της ζωής του να προσπαθήσει να περάσει απέναντι».

Αυτή η πολιτική αντιμετώπιση του προσφυγικού από τη ΝΔ δεν έχει επιπτώσεις μόνο στους πρόσφυγες αλλά και στην ίδια την ελληνική κοινωνία. Ο Θ. Δουλουμπέκης θεωρεί πιο ανησυχητική αυτή τη διάσταση. Όπως εξηγεί η κυβέρνηση της ΝΔ έστειλε στρατό στα νησιά του Β. Αιγαίου για να επιβάλει την πολιτική της και στράφηκε όχι μόνο εναντίον των προσφύγων αλλά και εναντίον των μόνιμων κατοίκων διαταράσσοντας τις τοπικές κοινωνίες.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ ποτίζει με μισαλλοδοξία και ξενοφοβία την κοινωνία. Μιλά για εισβολή και εισβολή σημαίνει πόλεμος. Αρματώνει τον κόσμος ψυχολογικά. Ταΐζει ένα εθνικιστικό ακροατήριο με άμεσες συνέπειες. Αυτή τη στιγμή στον Έβρο βρίσκονται αυστριακοί ακροδεξιοί και γερμανοί νεοναζί. Συνεπώς κλείνουμε τα σύνορα σε πρόσφυγες, δηλαδή σε ανθρώπους με ανάγκη στήριξης, και τα ανοίγουμε σε ακροδεξιούς και ναζί.

Όλο αυτό είναι μέρος της προσφυγικής πολιτικής του σκιάχτρου που εφαρμόζει η ΝΔ. Μιας λογικής που λέει ‘θα περάσει από τον Έβρο; θα σε σκοτώσουμε! θα περάσεις με βάρκα; θα σε βουλιάξουμε’. Δεν μπορείς όμως στο διηνεκές να στήνεις σκιάχτρα και να μην εφαρμόζεις το διεθνές δίκαιο. Διότι αυτό ακριβώς κάνει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα. Ωστόσο δεν είναι η Ελλάδα των Ελλήνων, που έχει αποδείξει την αλληλεγγύη της στους πρόσφυγες. Είναι η Ελλάδα του Μητσοτάκη».

Στη συνέντευξή του ο Θοδωρής Δουλουμπέκης μίλησε επίσης για την ανάγκη περισσότερης εμπλοκής της ΕΕ στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και για τις συμμαχίες που πρέπει να χτίσει η Ελλάδα με άλλα κράτη, τα οποία βρίσκονται σε παρόμοια θέση.

Σχολίασε επίσης την επικοινωνιακή πολιτικής της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι «η ΝΔ εκλέχτηκε και κυβερνά με επικοινωνιακούς όρους».

Αναφέρθηκε τέλος στο επικείμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι δεν αρκεί σήμερα η συστράτευση απέναντι στη νέα Δεξιά, που αποτέλεσε την αφετηρία της Προοδευτικής Συμμαχίας. «Στο συνέδριο περιμένω να μπουν οι βάσεις για ένα σύγχρονο, μαζικό, λαϊκό αριστερό κόμμα», είπε ο Θ. Δουλουμπέκης.