Σ. Βοργιάς: Φόβοι για αυθαιρεσίες ξενοδόχων μετά την κατάρρευση της Thomas Cook

από Stavros Giakouvis

Να ληφθούν μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους στον τουρισμό μετά την κατάρρευση της Thomas Cook αλλά και να αποφευχθεί η μετακύλιση των ζημιών στους εργαζόμενους ζητά από την κυβέρνηση ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς σε συνέντευξη που έδωσε στον Βασίλη Σπυριδάκη και στο Κόκκινο Κρήτης.

«Η χρεοκοπία της Thomas Cook δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στη συγκεκριμένη εταιρεία, ούτε αποκλειστικά τους ξενοδοχοϋπαλλήλους. Δημιουργείται ένα ντόμινο, καθώς 20 ξενοδοχεία αναστέλλουν άμεσα τη λειτουργία τους, γεγονός που επηρεάζει και άλλες επιχειρήσεις στην Κρήτη και κατά συνέπεια τους εργαζόμενους σ’ αυτές», είπε ο κ. Βοργιάς.

Αναφερόμενος στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στην Περιφέρεια Κρήτης και στα αιτήματα που τέθηκαν από την πλευρά των εργαζομένων στον τουρισμό ο κ. Βοργιάς ανέφερε: «Προτείναμε στην κυβέρνηση και διεκδικούμε πολύ συγκεκριμένα μέτρα. Καταρχήν να αναγνωριστεί ένας επιπλέον μήνας εργασίας στις επιδοτήσεις ανεργίας για όσους διακόψουν πρόωρα τη δουλειά τους. Το δεύτερο είναι να πληρωθούν τα δεδουλευμένα στην ώρα τους. Και φυσικά το τρίτο να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας».

Φόβοι για εργοδοτικές αυθαιρεσίες

Ιδιαίτερες ανησυχίες για το ενδεχόμενο εκμετάλλευσης από πλευράς ορισμένων επαγγελματιών της δυσμενούς κατάστασης που διαμορφώθηκε από τη χρεωκοπία της Thomas Cook εξέφρασε ο κ. Βοργίας: «Εμείς μιλάμε για τους εργαζόμενους σε 20 συγκεκριμένα ξενοδοχεία, για όσους εργάζονται στην ίδια την Thomas Cook και για τους εργαζόμενους σε κάποιους προμηθευτές που θα αντιμετωπίσουν προβλήματα. Από εκεί και πέρα στα υπόλοιπα ξενοδοχεία οι ζημιές υπολογίζονται στο 5% με 6%, που σημαίνει ότι είναι διαχειρίσιμες». Όπως εξήγησε ο κ. Βοργιάς δεν θα πρέπει τα όποια προβλήματα να μετακυλιστούν στις πλάτες των εργαζομένων: «Φοβόμαστε το ενδεχόμενο ο σύνδεσμος των ξενοδόχων να επικαλεστεί τις ζημιές για να δικαιολογήσει απολύσεις εργαζόμενων ή μειώσεις αποδοχών».

Αναφερόμενος στην ανταπόκριση που βρήκαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι φορείς της Κρήτης από την κυβέρνηση στην αντιμετώπιση του προβλήματος, ο κ. Βοργιάς είπε ότι «στις επαφές που έγιναν μέχρι τώρα και με τον περιφερειάρχη δεν δόθηκαν συγκεκριμένες απαντήσεις. Ειπώθηκαν τυπικά πράγματα, για τα μάτια του κόσμου. Εμείς επιμένουμε στη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Βέβαια θα ακολουθήσουν άλλες συσκέψεις, με τη συμμετοχή και του υπουργείου Εργασίας».

Ακούστε τη συνέντευξη εδώ: