Σ. Βαρδάκης: Η ΝΔ ξεπληρώνει γραμμάτια σε εργολάβους με τον ΒΟΑΚ

από Stavros Giakouvis

Η ΝΔ θέλει να ακυρώσει το έργο του ΣΥΡΙΖΑ για τον ΒΟΑΚ για να ξεπληρώσει δικά της προεκλογικά γραμμάτια και ταυτόχρονα τιμωρεί τον λαό της Κρήτης με πολύχρονη καθυστέρηση στην έναρξη εργασιών και επιβολή διοδίων. Την άποψη αυτή εξέφρασε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης μιλώντας στην εκπομπή Ραδιουργίες του Βασίλη Σπυριδάκη, στο Κόκκινο Κρήτης 88,4 FM.

Στη συνέντευξή του ο βουλευτής Ηρακλείου έκανε εκτενή αναφορά στο έργο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για τον ΒΟΑΚ αναφέροντας ενδεικτικά την σύνταξη μελετών βιωσιμότητας και κυκλοφοριακού φόρτου, που κατέδειξαν την ασφαλέστερη επιλογή χρηματοδότησης του έργου, την προκήρυξη και ανάθεση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που βρίσκεται σε τελικό στάδιο και ολοκληρώνεται εντός του 2019, την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου και την ολοκλήρωση της διαδικασίας των ενστάσεων, μετά το έντονο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από πολλές εταιρείες.

Ο κ. Βαρδάκης υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμευτεί ρητά και κατηγορηματικά ότι στο σχεδιασμό της για τον ΒΟΑΚ δεν προβλέπεται η λειτουργία διοδίων για τους κρητικούς.

«Αρμαγεδώνας στα εργασιακά»

Μιλώντας για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο ο Σωκράτης Βαρδάκης είπε ότι οδηγεί σε αποσάθρωση των συλλογικών συμβάσεων και μας γυρίζει πίσω στα πρώτα χρόνια του μνημονίου.

«Καταφέραμε μετά από σκληρή διαπραγμάτευση να επαναφέρουμε τις συλλογικές συμβάσεις και την επεκτασιμότητά τους, θέματα που αφορούν όλους τους εργαζόμενους ανεξαιρέτως. Ειδικά στην Κρήτη οι ξενοδοχοϋπάλληλοι είδαν μεγάλες αυξήσεις. Τώρα έρχεται η κυβέρνηση της ΝΔ και με πρόσχημα την ανταγωνιστικότητα ουσιαστικά καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις και την επεκτασιμότητα δημιουργώντας ξανά καθεστώς μνημονίων», είπε ο κ. Βαρδάκης υποστηρίζοντας ότι «πρέπει να ανακαλέσουν ολόκληρο το νομοσχέδιο, διότι δυστυχώς δεν είναι μόνο δύο οι τρεις οι αρνητικές ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους. Πρόκειται για Αρμαγεδώνα».

Για το σκάνδαλο Novartis

Αναφερόμενος στις εξελίξεις για το σκάνδαλο Novartis και το φιάσκο της ΝΔ στην προσπάθειά της να καταγγείλει σκευωρία, ο Σωκράτης Βαρδάκης υποστήριξε ότι «έτσι κι αλλιώς δεν μπορούσαν να αγγίξουν τον Τσίπρα, αλλά και η προσπάθειά τους να κατηγορήσουν τον κ. Παπαγγελόπουλο θα γυρίσει ανάποδα για την κυβέρνηση».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη

«Το δήθεν αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο της ΝΔ »

Νωρίτερα ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης είχε εκδώσει γραπτή δήλωση για το «δήθεν αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο της ΝΔ» εξηγώντας αναλυτικά τις δυσμενείς ρυθμίσεις που «μας γυρίζουν στις προ του 2015 συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα». Ολόκληρη η ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Βαρδάκης αναφέρει:

«Την περίοδο 2010-2014 η ΝΔ συμπίεσε τα δικαιώματα στο χώρο της εργασίας, οξύνοντας σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα. Η οικονομική κρίση συνοδεύτηκε από τις λανθασμένες πολιτικές της, στην αγορά εργασίας, οι οποίες ισοπέδωσαν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και αύξησαν την ανεργία, την φτώχεια και τις κοινωνικές ανισότητες.

Στο στόχαστρο της μπήκαν οι ΣΣΕ και τα κατώτατα όρια προστασίας της εργασίας. Ανετράπησαν οι συλλογικές εργασιακές σχέσεις και καταργήθηκαν οι ρυθμιστικές διατάξεις που καθόριζαν το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τη λειτουργία των συλλογικών συμβάσεων.

Επιβλήθηκε αναστολή ως προς την επέκταση εφαρμογής μιας ΣΣΕ, με αποτέλεσμα οι κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές ΣΣΕ να εφαρμόζονται αποκλειστικά και μόνο όταν εργαζόμενος και εργοδότης είναι μέλη των αντίστοιχων συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων που υπογράφουν τη συγκεκριμένη συλλογική σύμβαση.

Ανεστάλη ακόμα και η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης σε περίπτωση συρροής διαφορετικών συλλογικών συμβάσεων, με τη συλλογική διαπραγμάτευση να μεταφέρεται στο επίπεδο της επιχείρησης, εκεί που υπερισχύει η εργοδοτική πλευρά.

Ακολούθησαν τέτοιες πολιτικές και απέτυχαν. Έκαναν πειραματόζωα τους εργαζόμενους στο όνομα της φιλελεύθερης πολιτικής τους. Και έρχονται σήμερα, άκρως επικίνδυνοι, χωρίς να έχουν βάλει μυαλό από τις αμαρτίες του παρελθόντος, με αλαζονεία και μας λένε ξεκάθαρα ότι θα παραμείνουν σε αυτή την γραμμή, την ίδια γραμμή που αναίρεσε βασικές αρχές των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από μάχες σε επίπεδο διαπραγματεύσεων κατάφερε να επαναφέρει, ενισχύοντας την θέση των εργαζομένων μετά από 8 χρόνια υποβάθμισης.

Με απλά λόγια, η ΝΔ, μέσω του πολυνομοσχεδίου της, καταργεί ξανά το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας που επανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού θεσπίζει εξαιρέσεις ως προς την ισχύ και την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων. Στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται πολλαπλές δυνατότητες εξαίρεσης επιχειρήσεων «που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα», ώστε να μην περιλαμβάνονται στην κλαδική σύμβαση. Άρα αυτές οι επιχειρήσεις, επικαλούμενες οικονομικές δυσλειτουργίες θα μπορούν να μειώνουν μισθούς και να καταπατούν δικαιώματα εργαζομένων.

Επί της ουσίας καταργεί τις δύο βασικές αρχές

την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης

την αρχή της επεκτασιμότητας.

Ο Υπουργός, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, θα μπορεί να μην επεκτείνει μια κλαδική συλλογική σύμβαση, παρότι καλύπτει το 51% των εργαζόμενων του κλάδου.

Ακυρώνει τη δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στην διαιτησία, καθώς τίθενται πολύ στενές και συγκεκριμένες προϋποθέσεις προσφυγής. Στο νομοσχέδιο γίνεται λόγος για δημιουργία Μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών, για το οποίο μάλιστα οι λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν με υπουργικές αποφάσεις. Αποτελεί ξεκάθαρα, παρέμβαση στη συλλογική αυτονομία και λειτουργία των συνδικάτων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ψηφίσει διάταξη η οποία όριζε ότι ο εργαζόμενος μπορεί να θεωρήσει την αξιόλογη καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων ως καταγγελία της σύμβασης από τον εργοδότη, να πάρει επίδομα ανεργίας και να διεκδικήσει αποζημίωση. Η ΝΔ παρεμβαίνει και σε αυτό και τώρα το διάστημα μη καταβολής δεδουλευμένων ορίζεται ρητά σε 2 μήνες και όχι νωρίτερα.

Στην αδήλωτη εργασία μειώνει την έκπτωση του προστίμου στις 2.000 ευρώ και ταυτόχρονα καταργεί την υποχρέωση καταβολής τριών μηνών ενσήμων αναδρομικά στον εργαζόμενο, κάτι που και την αδικία σε βάρος του αδήλωτου εργαζομένου συντηρεί και ευνοεί ακόμα παραπέρα τον παραβάτη εργοδότη.

Η ΝΔ παρουσιάζει σαν μέτρο προστασίας των μερικώς απασχολούμενων την προσαύξηση στις επιπλέον ώρες. Το συγκεκριμένο μέτρο αποδεικνύει αρχικά ότι η σημερινή Κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να παρέμβει ώστε να σταματήσουν ή τουλάχιστον να μειωθούν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης. Δίνει με νομοθετική ρύθμιση, σε εργοδότες την δυνατότητα συνεχούς τροποποίησης των ατομικών συμβάσεων, με ελάχιστη χρηματική επιβάρυνση. Επίσης για να θεωρηθεί μέτρο προστασίας των εργαζομένων, θα πρέπει να υπάρχουν έλεγχοι για να βεβαιωθούμε ότι το μέτρο αυτό λειτουργεί αποτελεσματικά κάτι το οποίο στην πράξη δεν έχουμε καταλάβει ακόμα πως θα λειτουργήσει αφού η κυβέρνηση δεν έχει κάνει λόγο για ενίσχυση των ελέγχων. Αν ανατρέξουμε και στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ότι θα καταργηθεί ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ για τη δήλωση και τον έλεγχο της υπερεργασίας και των υπερωριών, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν προβλέπεται να προστατεύσει ουσιαστικά τους εργαζόμενους.

Ένα είναι σίγουρο. Η Κυβέρνηση της ΝΔ άρχισε πολύ νωρίς να δείχνει το αληθινό της πρόσωπο και την πολιτική που θα ακολουθήσει. Μια ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική που για άλλη μια φορά καταργεί κάθε έννοια δικαίου. Μια πολιτική εκδικητική για τους εργαζόμενους. Η επιστροφή στην κανονικότητα 2013-2014 είναι εδώ».