Σ. Δανέλλης: Η κυβέρνηση αυτοεγκλωβίστηκε στο προσφυγικό και πρέπει να αλλάξει πολιτική

από Stavros Giakouvis

Την άποψη ότι η κυβέρνηση αυτοεγκλωβίστηκε στο προσφυγικό, με τις προεκλογικές υποσχέσεις της και την ακροδεξιά ρητορική, και ότι δεν ήταν προετοιμασμένη να το αντιμετωπίσει, εξέφρασε μιλώντας στον Βασίλη Σπυριδάκη και στο Κόκκινο Κρήτης, το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην βουλευτής, Σπύρος Δανέλης.

«Ξέραμε ότι ο Ερντογάν απειλούσε να ανοίξει τα σύνορα στους πρόσφυγες προς την Ευρώπη. Ξέραμε επίσης ότι στην κλιμάκωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο Ερντογάν θα χρησιμοποιούσε τους πρόσφυγες ως εργαλείο. Ξέραμε ακόμη ότι επρόκειτο να αυξηθούν οι ροές προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αυτοεγκλωβισμένη στις ψεύτικες προεκλογικές υποσχέσεις, αποδείχθηκε ότι δεν ήταν προετοιμασμένη με έναν ρεαλιστικό και αποτελεσματικό σχεδιασμό. Έτσι το αποτέλεσμα ήταν ολέθριο για τον κ. Μητσοτάκη αλλά κυρίως για τη χώρα, όπως εξελίσσεται», είπε ο κ. Δανέλλης.

Όπως εκτίμησε, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα σύνορα δεν μπορεί να διατηρηθεί για πολύ καιρό: «Δεν μπορείς να έχεις επί ποδός το στράτευμά σου και την μισή αστυνομία και ταυτόχρονα να διατηρείς την κατάσταση μακριά από προβοκάτσιες, ατυχήματα και θερμές στιγμές, με δεδομένη την παρουσία ακραίων στοιχείων στα σύνορα. Επιπλέον δεν υπάρχει νομικά η δυνατότητα να παραμείνουν κλειστά τα σύνορα επί μακρών, διότι επιβάλλεται από το διεθνές δίκαιο να διατηρείς ασφαλείς διόδους για όσους ζητούν διεθνή προστασία. Ήδη έχουμε καταγγελίες σε βάρος της χώρας από το Συμβούλιο της Ευρώπης και από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες».

Ο κ. Δανέλλης επιμένει ιδιαίτερα στο θέμα της νομιμότητας που θα πρέπει να διέπουν τις κινήσεις της χώρας, καθώς, όπως επισημαίνει, «αποσιωπάται από τα ΜΜΕ ότι ο Έβρος δεν περιλαμβάνεται στην συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας. Η συμφωνία ισχύει μόνο για τα νησιά. Συνεπώς, ως προς αυτό, η Τουρκία δεν έχει να απολογηθεί. Μόνο εμείς έχουμε να απολογηθούμε, διότι κλείνοντας τα σύνορα δεν τηρούμε τη νομιμότητα».

Στην ερώτηση γιατί η κυβέρνηση δεν ζητά τη συνδρομή της ΕΕ στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του προσφυγικού αλλά και δεν επιδιώκει τη συνεννόηση των εγχώριων πολιτικών δυνάμεων, ο Σπύρος Δανέλλης ήταν κατηγορηματικός: «Αρχικά διότι η κυβέρνηση δεν ήταν προετοιμασμένη για το πρόβλημα. Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν θέλει να αντιμετωπίσει μεθοδικά το προσφυγικό και δεν έχει οργανωμένο σχέδιο. Δεν θέλει να δυσαρεστήσει το ακροδεξιό ακροατήριό της. Προσπαθεί να το λύσει με κατασταλτικά μέτρα και αυταρχικό τρόπο. Παράλληλα δεν θέλει να πιέσει τις κυβερνήσεις της ΕΕ, δηλαδή τη δική της πολιτική οικογένεια στην Ευρώπη, διότι ούτε εκείνες θέλουν να δυσαρεστήσουν τα δικά τους ακροδεξιά ακροατήρια».

Μεγάλος κίνδυνος προβοκάτσιας στα σύνορα

Το κλίμα που έχει διαμορφωθεί με ευθύνη της κυβέρνησης εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τις νησιωτικές κοινωνίες αλλά και για ενδεχόμενη προβοκάτσια από την πλευρά της Τουρκίας, προειδοποιεί ο Σπύρος Δανέλης.

«Είναι ιδιαίτερα ανησυχητική η ταχύτατη ριζοσπαστικοποίηση της κοινωνίας προς τα ακροδεξιά. Είναι εύλογο οι νησιωτικές κοινωνίες, που έχουν υποστεί τα βάρη της προσφυγικής κρίσης, να είναι ευάλωτες σε ρητορεία μίσους. Διότι υπάρχουν πρακτικά ζητήματα που δεν μπορούν να παραβλεφθούν και σχετίζονται με την ποιότητα της ζωής των νησιωτών. Είναι συνεπώς ευάλωτοι στη ρητορική μίσους οι νησιώτες.

Αυτό το αξιοποιούν οι ακροδεξιοί πυρήνες στα νησιά, με αποτέλεσμα να σταματά να λειτουργεί η λογική. Διαπιστώνουμε έτσι ότι κοινωνίες που είχαν προταθεί για νόμπελ Ειρήνης, μετά την έμπρακτη αλληλεγγύη που έδειξαν, σήμερα οι ίδιες κοινωνίες να θεωρούν ότι απειλούνται από τους πρόσφυγες. Δυστυχώς αυτό ριζώνει και είναι δύσκολο να εκριζωθεί.

Υπάρχει όμως και άλλη μία εξίσου επικίνδυνη διάσταση. Ομάδες οργανωμένων νεοναζί έρχονται στα νησιά μας από τη βόρεια Ευρώπη. Μαζί τους είναι και εγχώριες οργανωμένες ομάδες νεοναζί. Όλα αυτά τα ακραία στοιχεί θεωρούν ότι πρέπει να πάρουν το νόμο στα χέρια τους. Είναι όμως πολύ εύκολο να αξιοποιηθούν αυτά τα ακραία στοιχεία, για μια προβοκάτσια. Η Τουρκία τρίβει τα χέρια της με όλα αυτά, τι στιγμή μάλιστα που ο Ερντογάν έχει ήδη πετύχει τον εκβιασμό του προς την ΕΕ».