Σ. Αναγνωστοπούλου: Η πορεία του Μίκη και της αριστεράς είναι αξεδιάλυτη

από Stavros Giakouvis

«Δεν μπορώ να ξεχωρίσω τον μουσικοσυνθέτη από τον πολιτικό Μίκη Θεοδωράκη, δηλαδή δεν μπορώ να ξεχωρίσω αυτό που ήταν σε όλη του τη ζωή μέσα από τη μουσική του και εκφράστηκε πολιτικά» είπε για την απώλεια του μεγάλου μουσικού η βουλευτής και τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου, μιλώντας στον Star fm 88,4 και στον Σταύρο Γιακουβή.

«Ο Μίκης Θεοδωράκης συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην πολιτισμική αναγέννηση, την πολιτιστική επανάσταση του τόπου. Είναι ο μουσικός που κατορθώνει να συμβάλει στην ανασυγκρότηση της ελληνικής ταυτότητας πολιτισμικά και κατορθώνει αυτό που λέμε να συνδέσει τη λόγια ποίηση με τον λαό. Αυτό το έκανε μέσα από λαϊκά στοιχεία, δηλαδή μέσα από λαϊκές φωνές και λαϊκά μουσικά όργανα για να κάνει κτήμα όλου του λαού την μεγάλη, την υψηλή ποίηση. Συνεπώς όχι μόνο πολιτιστική αναγέννηση αλλά πολιτιστική επανάσταση κάνει ο Μίκης στην Ελλάδα», σημείωσε η κ. Αναγνωστοπούλου.

Αναφερόμενος στη σχέση του Μίκη Θεοδωράκη με την Αριστερά τόνισε ότι «η πορεία του Μίκη και της αριστεράς είναι αξεδιάλυτη». «Ο Μίκης Θεοδωράκης ζει την εποχή του και συμμετέχει ο ίδιος από την περίοδο της κατοχής μέχρι τη δεκαετία του 60, τη Χούντα και όλα αυτά», είπε χαρακτηριστικά η κ. Αναγνωστοπούλου και συμπλήρωσε: «Ζει την εποχή του, και μέσα από την μουσική του δίνει άλλη διεύθυνση σε αυτή την εποχή. Το κάνει με τον να καλεί μέσα από την μουσική του τον κόσμο να αγωνιστεί. Το μεγάλο πράγμα που έκανε ο Μίκης είναι ότι πήρε τον ηττημένο κόσμο, την ηττημένη Αριστερά, τους ηττημένους ανθρώπους, τους περιθωριοποιημένους και τους έκανε πρωταγωνιστές της ιστορίας, τους έδωσε τα εργαλεία τα πολιτισμικά για να γίνουν πρωταγωνιστές της ιστορίας. Κι αυτό είναι ανεπανάληπτο, όχι μόνο για την Ελλάδα. Και δείχνει επίσης την τεράστια δύναμη του πολιτισμού»

«Η κ. Μενδώνη είναι η χειρότερη υπουργός πολιτισμού της μεταπολίτευσης, είναι αντιπολιτισμική»

Στη συνέντευξή της η κ. Αναγνωστοπούλου σχολίασε επίσης τον πρόσφατο ανασχηματισμό της κυβέρνηση και στο ερώτημα γιατί πιστεύει ότι διατηρήθηκε στη θέση της η υπουργός Πολιτισμού κ. Μενδώνη παρά τις σφοδρές επικρίσεις που δέχεται, έδωσε μια πολύ σκληρή απάντηση: «Ο Μητσοτάκης διατήρησε την κ. Μενδώνη υπουργό γιατί ασκεί την δική του πολιτική στον τομέα του Πολιτισμού. Ήθελε να την επιβραβεύσει για το γεγονός ότι τσιμεντόστρωσε την Ακρόπολη, ότι αποσπά τις αρχαιότητες στη Θεσσαλονίκη, για το γεγονός ακόμη ότι ο σύγχρονος πολιτισμός έχει αφεθεί στη μοίρα του, για το γεγονός ότι νομοθέτησε τις εξαγωγές των αρχαιοτήτων. Φαίνεται ότι είναι δική του αυτή η πολιτική και φαίνεται ότι η κ. Μενδώνη, αλλά κυρίως ο κ. Μητσοτάκης αδιαφορεί παντελώς για τις αντιδράσεις του κόσμου, των επιστημόνων και των ανθρώπων του πολιτισμού. Γι αυτό διατηρήθηκε η κ. Μανδώνη, για να συνεχίσει την πολιτική της στον Πολιτισμό, να συνεχίσει δηλαδή την αντιπολισμική πολιτική».

Η κ. Αναγνωστοπούλου αναφέρθηκε ειδικά σε σοβαρά ζητήματα που αφορούν την πολιτιστική κληρονομιά, όπως οι αρχαιότητες οι οποίες εντοπίστηκαν στο μετρό Θεσσαλονίκης και αποσπούνται από το χώρο που βρέθηκαν, για να συμπεράνει ότι «η κ. Μενδώνη έχει καταλάβει λάθος τον πολιτισμό και την πολιτιστική κληρονομιά. Νομίζει ότι μπορεί να κάνει πάρτι με αυτό που είναι περιουσία όλου του κόσμου και όλων των γενεών… Είναι η χειρότερη υπουργός πολιτισμού που γνώρισε η μεταπολίτευση. Χειρότερη από όλους, οποιοδήποτε κόμματος. Είναι αντιπολιτισμική».