Π.Παπανικολάου: Ντρέπομαι που έχουμε πρωθυπουργό έναν επικίνδυνο αρνητή της επιστήμης

από Stavros Giakouvis

«Ντρέπομαι γιατί έχουμε τον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας να παρουσιάζεται ως αρνητής της Εντατικής Θεραπείας, αρνητής της σύγχρονης ιατρικής, αρνητής τελικά της επιστήμης» είπε ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Πάνος Παπανικολάου σχολιάζοντας την αναφορά που έκανε στη βουλή ο κ. Μητσοτάκης ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για μεγαλύτερη θνησιμότητα στους ασθενείς που διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ.

Μιλώντας στον Star fm 88,4 και στον Σταύρο Γιακουβή ο κ. Παπαγεωργίου χαρακτήρισε απαράδεκτο, καταγέλαστο και εν τέλει αδιανόητο να τίθεται ως ερώτημα η χρησιμότητα των ΜΕΘ.

«Φυσικά και υπάρχει μελέτη γι’ αυτό το θέμα, η οποία μάλιστα δεν έγινε σε κάποια τριτοκοσμική χώρα, αλλά εδώ στην Ελλάδα, μόλις τον προηγούμενο χρόνο, το 2020. Την μελέτη υπογράφει μεταξύ άλλων ο καθηγητής ιατρικής και μέχρι πρόσφατα πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Πέτρος Φικάκης. Και φυσικά η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι στους μηχανικά αεριζόμενους ασθενείς που δεν βρήκαν κρεβάτι σε ΜΕΘ και συνεπώς διασωληνώθηκαν εκτός ΜΕΘ, η θνησιμότητα έφτανε το 99%», συμπλήρωσε ο κ. Παπανικολάου, απαντώντας ουσιαστικά στο ερώτημα του πρωθυπουργού για το εάν υπάρχον ενδείξεις για το επίμαχο ζήτημα.

«Περιμένω να αντιδράσει η επιστημονική κοινότητα;»

Εξοργισμένος για την αναφορά του πρωθυπουργού, ο κ. Παπανικολάου επισήμανε: «Δεν με ενδιαφέρει πλέον τι θα πει ο κ.Μητσοτάκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και οποιοσδήποτε βουλευτής, γιατί είναι δικό τους θέμα ο αυτοεξεφτελισμός. Με ενδιαφέρει όμως τι κάνουν οι συνάδελφοί μου. Που είναι η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, η καθηγήτρια κ. Κοτανίδου και γιατί σιωπά; Που είναι οι πανεπιστημιακοί καθηγητές της επιστημονικής επιτροπής του κράτους; γιατί έχουν κρυφτεί και δεν έχουν πει καμία κουβέντα γι’ αυτόν τον εξευτελισμό της ιατρικής επιστήμης από βήματος βουλής και από τα χείλη του ίδιου του πρωθυπουργού; Που είναι οι γαλάζιοι πρόεδροι των μεγάλων ιατρικών συλλόγων; γιατί έχουν κρυφτεί; Θα περιμένω και σήμερα να τοποθετηθούν για όσα είπε ο πρωθυπουργός».

«Εξαρχής λάθος το μήνυμα της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό»

Ο κ. Παπανικολάου εξέφρασε επίσης την άποψη ότι εξαρχής ήταν λανθασμένο το μήνυμα της κυβέρνησης σχετικά με τον εμβολιασμό: «Παρουσίασε το εμβόλιο όχι ως πολύτιμο εργαλείο που μειώνει δραστικά την πιθανότητα βαριάς νόσησης και θανάτου από κορονοϊό, αλλά ως κάτι που δεν είναι, δηλαδή ως ένα μαγικό ραβδί, που θα εξαφάνιζε σε μία νύχτα τον κορονοϊό και από την επόμενη το πρωί δεν θα χρειαζόμασταν ούτε γιατρούς, ούτε νοσοκομεία ούτε ΜΕΘ, αλλά ούτε ιχνηλάτηση, που δεν γίνεται, ούτε επιδημιολογική επιτήρηση, που επίσης δεν γίνεται».

Αναφερόμενος στην μικρή έστω αύξηση των εμβολιασμών που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα ο κ. Παπανικολάου την απέδωσε εν μέρη και στο φόβο που εύλογα δημιουργήθηκε στους πολίτες από τους αυξημένους θανάτους και από τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία. Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση σε όλους για την ανάγκη να επισπεύσουν τον εμβολιασμό τους λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το μήνυμά μου είναι σπεύσετε να εμβολιαστείτε γιατί έχετε για πρωθυπουργό έναν επικίνδυνο αρνητή της ιατρικής επιστήμης, ο οποίος λέει ότι αν αρρωστήσετε βαριά και χρειάζεστε μηχανική υποστήριξη αναπνοής και δεν είστε μητροπολίτες, για να βρείτε γρήγορα κρεβάτι σε ΜΕΘ, τότε θα σας πετάξει σε ένα διάδρομο νοσοκομείου».