Ν.Συριγωνάκης: Και με την κακοκαιρία η σκέψη μας παραμένει στους σεισμόπληκτους

από Stavros Giakouvis

Προβλήματα σε διάφορες περιοχές του νομού Ηρακλείου, κατά κύριο λόγο στο οδικό δίκτυο αλλά και σε καλλιέργειες, προκάλεσε η κακοκαιρία «Μπάλλος», σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη της ΠΕ Ηρακλείου Νίκο Συριγωνάκη, ο οποίος μιλώντας στον Star fm 88,4 και στον Βασίλη Σπυριδάκη διευκρίνισε ότι «το μυαλό μας παραμένει πάντα στους πληγέντες από τον σεισμό και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σεισμόπληκτοι, κυρίως στους δήμους Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών Αστερουσίων».

«Μηχανήματα της Περιφέρειας και του δήμου Φαιστού άνοιξαν τους δρόμους στο χωριό Καμάρες, όπου από τις 3 έως τις 5 τα ξημερώματα είχαμε μεγάλες ποσότητες νερού από τις πλαγιές του Ψηλορείτη που κατέβαζαν φερτά υλικά μέσα στο χωριό και στα γειτονικά Βορίζια. Τα προβλήματα ήδη αποκαταστάθηκαν και καθαρίστηκαν οι δρόμοι στις εισόδους και τους δρόμους των οικισμών», είπε ο κ. Συριγωνάκης.

Όπως διευκρίνισε ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου «μικρότερες κατολισθήσεις είχαμε σε διάφορες περιοχές του νομού, στον Λέντα, στον Τσούτσουρα και στη Μάρθα, στη γέφυρα Ινίου. Στον οικισμό Σταυράκια και σε άλλες περιοχές είχαμε πτώσεις δέντρων και προβλήματα με το δίκτυο της ΔΕΗ, ακόμη και μέσα στην πόλη του Ηρακλείου είχαμε κάποια ζητήματα, όπως στην περιοχή του Μασταμπά. Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν μπορούμε να κάνουμε σύγκριση με καταστροφές που προκλήθηκαν σε άλλες περιοχές της χώρας».

Μιλώντας για ζημιές που έχουν προκληθεί σε καλλιέργειες ο κ. Συριγωνάκης μίλησε για «χαλαζόπτωση που έπληξε την ελαιοπαραγωγή». Πέρα από αυτό όμως αναφέρθηκαν ζημιές που υπέστησαν κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη.

Για τους σεισμόπληκτους

«Και με την κακοκαιρία το μυαλό μας παραμένει πάντα στους πληγέντες των δήμων Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών Αστερουσίων», διευκρίνισε ο κ. Συριγωνάκης και απαντώντας σε ερώτηση για τους 34 πολίτες που παραμένουν σε σκηνές, είπε ότι «καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να πείσουμε αυτούς τους ανθρώπους πως για την ασφάλειά τους είναι προτιμότερο να εγκατασταθούν προσωρινά σε δωμάτια ξενοδοχείων, τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας, ή στο κλειστό γυμναστήριο του Αρκαλοχωρίου». Σύμφωνα με τον ίδιο ενδεχομένως έχει σχηματιστεί η εντύπωση ότι αν φύγουν από τις σκηνές θα ξεχαστούν και ότι δεν θα τους χορηγηθεί οικίσκος για να διαμείνουν. «Ειδικά για το θέμα των οικίσκων, έχουν οριστεί πολύ συγκεκριμένα κριτήρια για τους δικαιούχους και είμαστε αναγκασμένοι να ακολουθήσουμε τις οδηγίες που λάβαμε από το υπουργείο», διευκρίνισε ο κ. Συριγωνάκης.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου τόνισε ότι μέχρι και σήμερα υπάρχει αγαστή συνεργασία μεταξύ των φορέων που εμπλέκονται στην παροχή βοήθειας προς τους σεισμόπληκτους και στην αποκατάσταση των καταστροφών. «Ο σκοπός μας είναι μέρα με την μέρα, ώρα με την ώρα να βελτιώνονται οι συνθήκες διαβίωσης των σεισμόπληκτων. Εστιάζουμε στη σίτιση, τη στέγαση και την υγεία των ανθρώπων, στη λειτουργία των σχολείων και στην αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν σε περιουσίες. Θέλω να πιστεύω ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Στόχος όλων μας είναι να αποκαταστήσουμε σταδιακά την κανονικότητα και να παραμείνουν ζωντανά τα χωριά μας», είπε ο κ. Συριγωνάκης.

Σε ερώτηση για τις εύλογες ανησυχίες που δημιούργησε στους πληγέντες η απόφαση της κυβέρνησης να επιχορηγήσει την αποκατάσταση ενός μόνο ακινήτου για κάθε σεισμοπαθή, ο κ. Συριγωνάκης εξέφρασε την ελπίδα ότι θα διορθωθεί το πρόβλημα και επισήμανε ότι «σε κάθε περίπτωση εμείς θέλουμε να αποκατασταθούν όλες οι περιουσίες».

Ως προς την ενίσχυση των εργαζόμενων σεισμοπαθών, που έχουν μείνει χωρίς δουλειά μετά τον σεισμό, καθώς σταμάτησαν να λειτουργούν οι επιχειρήσεις στις οποίες απασχολούνται, ο κ. Συριγωνάκης είπε ότι σαφώς και θα πρέπει να στηριχθούν. Με βάση τις διαβεβαιώσεις που έλαβε η Περιφέρεια Κρήτης, επισήμανε ο κ. Συριγωνάκης, σε πρώτο χρόνο οι εργαζόμενοι θα ενταχθούν σε πρόγραμμα τρίμηνης αναστολής εργασίας, που θα ισχύσει αναδρομικά από την ημέρα του σεισμού. «Έχουμε περίπου 250 επιχειρήσεις που έχουν πληγεί και είναι πολλοί οι εργαζόμενοι που έμειναν χωρίς δουλειά… Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να στηριχθούν» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Συριγωνάκης.