Ν. Ηγουμενίδης: Η δεξιά μπορεί να κυβερνήσει χωρίς ιδέες, η αριστερά δεν μπορεί

από Stavros Giakouvis

Αυτό που φοβούνται οι πολιτικοί μας αντίπαλοι είναι οι ιδέες μας και η αποτελεσματικότητα της οργανωμένης και συγκροτημένης δράσης μας, λέει ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης, αποτιμώντας τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, το σαββατοκύριακο που πέρασε, αλλά και τη μέχρι σήμερα πορεία προς το συνέδριο.

Στη συνέντευξή του στην εκπομπή #Ραδιουργίες, του Βασίλη Σπυριδάκη στο Κόκκινο Κρήτης 88,4 fm, αναφέρθηκε στο πρόβλημα ελέγχου των «αρμών της εξουσίας» που αντιμετώπισε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την περίοδο της διακυβέρνησής του: «Ο κ. Βορίδης είχε πει προεκλογικά ότι πρέπει να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να μην βρεθεί ξανά η Αριστερά στην κυβέρνηση. Πολλοί υπουργοί της σημερινής κυβέρνησης μιλάνε σ’ αυτή τη γραμμή. Αυτή η αναφορά όμως δεν ενόχλησε κανέναν. Ίσως γιατί θεωρούν ιδιοκτησία τους το κράτος; Θεωρούν ιδιοκτησία τους την κυβέρνηση; Θεωρούν οικογενειακό κεκτημένο, κληρονομιά και ιδιοκτησία τους το κράτος, την κυβέρνηση και τα υπουργεία; Κανείς δεν ενοχλήθηκε από αυτή την αναφορά.

Αυτό που λέμε λοιπόν εμείς είναι ότι κατά την περίοδο της διακυβέρνησής μας είχαμε ανθρώπους, θεσμούς και καταστάσεις που υπονόμευσαν την πορεία μας. Είχαμε ανθρώπους που υπονόμευσαν τελικά τη θέληση του ελληνικού λαού, γιατί δεν βγήκαμε με πραξικόπημα στην κυβέρνηση αλλά με την ψήφο των Ελλήνων. Για παράδειγμα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, που ήταν διορισμένος, τι ρόλο έπαιξε; Στέκομαι στον κ. Στουρνάρα, αλλά σαν αυτόν, στον κρατικό μηχανισμό υπήρχαν πολλοί. Ας μην παραθέσουμε περισσότερα ονόματα. Διότι αυτό που έχει σημασία και που φοβούνται οι αντίπαλοί μας χωρίς να το ομολογούν, είναι ότι εμείς προσπαθούμε και θα βάλουμε τελικά τη σφραγίδα μας στην μεταμνημονιακή Ελλάδα. Και ‘εμείς’ εννοώ ο ευρύτερος προοδευτικός, δημοκρατικός κόσμος. Ο κόσμος δηλαδή που συσπειρώνεται με στόχο να φτιάξουμε μαζί την Αριστερά της εποχής μας. Θα βάλουμε τη σφραγίδα μας στις εξελίξεις και ετοιμαζόμαστε για την ‘δεύτερη φορά Αριστερά’. Αυτό είναι που τους πονάει, που τους ενοχλεί και που τελικά δεν θα αποφύγουν».

Σχολιάζοντας τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Ηγουμενίδης μίλησε για μία πολύ καλή συνεδρίαση, κατά την οποία παρουσιάστηκε ένας πλούτος ιδεών, σκέψεων και απόψεων. «Θεωρώ ότι είμαστε αντιμέτωποι με μία ιστορική πρόκληση. Ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να είναι πρωτεργάτης στην προσπάθεια να στηθεί ένα ανάχωμα απέναντι στη συντηρητική λαίλαπα που βιώνουμε το τελευταίο επτάμηνο και στην επίθεση που δέχονται οι κατακτήσεις των εργαζομένων, τα δικαιώματα, η δημόσια παιδεία και η δημόσια υγεία. Παράλληλα καλείται να είναι πρωτεργάτης στη δημιουργία του μεγάλου προοδευτικού και δημοκρατικού ρεύματος, που θα βάλει τη σφραγίδα του στην Ελλάδα της νέας εποχής, στην Ελλάδα δηλαδή που θα είναι απαλλαγμένη όχι μόνο από τα μνημόνια αλλά και από τα βαρίδια του παρελθόντος που μας οδήγησαν στην χρεοκοπία και τα μνημόνια. Καλείται επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ να αποτελέσει την βάση, πάνω στην οποία θα φτιάξουμε την αριστερά της εποχής μας. Αυτή θεωρώ ότι είναι η μεγάλη ιστορική πρόκληση που έχουμε μπροστά μας Είναι λογικό να υπάρχει ένας πλούτος ιδεών και απόψεων για το πως θα γίνουν όλα αυτά, ο οποίος θα ξεδιπλώνεται μέχρι το συνέδριο αλλά και μετά από αυτό».

Ο Νίκος Ηγουμενίδης μίλησε ακόμη για σειρά θεμάτων που απασχόλησαν τη συνεδρίαση του Σαββατοκύριακου και συζητιούνται στο δρόμο ο συνέδριο, όπως τα οργανωτικά, τον ρόλο των μελών του κόμματος, ακόμη και το θέμα της αλλαγής ονόματος: «Κατά τη γνώμη μου είναι επουσιώδες το θέμα του ονόματος. Ή για να επαναλάβω και μία φράση που ακούστηκε στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, κανένας από τον κόσμο που ήρθε στο ΣΥΡΙΖΑ δεν ζήτησε να αλλάξουμε όνομα. Αυτό που θέλουμε όμως είναι το όνομα του κόμματος να εκφράσει τον κόσμο που ήρθε και το ρεύμα που δημιουργήθηκε».