Μ. Βλατάκης: Η Κρήτη δεν είναι Μύκονος, θα ήταν μεγάλο λάθος η εφαρμογή ίδιων μέτρων

από Stavros Giakouvis

Η Κρήτη δεν είναι Μύκονος και θα είναι λάθος να εφαρμοστούν αντίστοιχα μέτρα στο νησί μας, διότι τα δεδομένα είναι πολύ διαφορετικά, υποστήριξε μιλώντας στον Star fm 88,4 ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης.

Ο κ. Βλατάκης διευκρίνισε καταρχήν ότι για να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ο πραγματικός πληθυσμός του νησιού αυτή την περίοδο, καθώς πέρα από τους μόνιμους κατοίκους στην Κρήτη βρίσκονται σήμερα 200.000 τουρίστες.

Σε αντίθεση με την Μύκονο και άλλα νησιά των Κυκλάδων, όπως σημείωσε ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων, στην Κρήτη δεν έχουμε ένα απλό κέντρο υγείας και ένα μικρό ξενοδοχείο καραντίνας. Το νησί μας λειτουργούν έξι νοσοκομεία, μεταξύ των οποίων μάλιστα το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, που διαθέτει μία από τις καλύτερες κλινικές covid και επάρκεια σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ανέφερε χαρακτηριστικά. Έχουμε επίσης μεγάλο ξενοδοχείο καραντίνας στο νησί και είμαστε ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να διαθέσουμε επιπλέον δωμάτια σε περίπτωση που κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο, συμπλήρωσε ο κ. Βλατάκης εκτιμώντας ότι κατά συνέπεια αποκλείεται να δούμε στην Κρήτη εικόνες ντροπής, όπως αυτές που είδαμε τις προηγούμενες ημέρες σε μικρότερα νησιά.

Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο που διαφοροποιεί την Κρήτη από την περίπτωση της Μυκόνου, σύμφωνα με τον κ. Βλατάκη, αφορά το είδος του τουρισμού. Στην Κρήτη, εξήγησε δεν έχουμε αποκλειστικά τουρισμό διασκέδασης. Αυτού του είδους ο τουρισμός εντοπίζεται σε πολύ συγκεκριμένες περιοχές του νησιού, στις οποίες πράγματι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να αποφευχθεί η εφαρμογή λανθασμένων μέτρων, όπως είπε. Ωστόσο, διευκρίνισε, η πλειοψηφία των τουριστών της Κρήτης δεν συγκαταλέγεται σε αυτή την κατηγορία και κατά συνέπεια είναι πολύ μικρότερος ο κίνδυνος ανεξέλεγκτης διασποράς του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τον κ. Βλατάκη η τουριστική κίνηση στην Κρήτη φέτος φαίνεται ότι είναι καλύτερη σε σύγκριση με την περσινή χρονιά και η εφαρμογή μέτρων αντίστοιχων με αυτά που εφαρμόστηκαν στη Μύκονο θα έχει καταστροφικές οικονομικές συνέπειες, με αμφίβολα αποτελέσματα ως προς τον έλεγχο της πανδημίας.