Μ. Μιχαηλίδης: Θα στηρίξουμε και το χαμηλό βαλάντιο και τον καλλιτέχνη της Κρήτης

από Stavros Giakouvis

Την προσωπική δέσμευση για αλλαγές στην τιμολογιακή πολιτική του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου ως προς το κόστος των εισιτηρίων αλλά και ως προς την μίσθωση χώρων για καλλιτέχνες της Κρήτης εξέφρασε μιλώντας στον Star fm 88,4 και στον δημοσιογράφο Βασίλη Σπυριδάκη ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου Μύρων Μιχαηλίδης.

Αναφερόμενος στα οικονομικά δεδομένα του Πολιτιστικού Κέντρου και μιλώντας ειδικά για τις ακριβές παραγωγές ο κ. Μιχαηλίδης ξεκαθάρισε ότι δεν περιμένει κερδοφορία από ποιοτικά πολιτιστικά θεάματα, ωστόσο όπως διευκρίνισε υπάρχουν παράλληλες δραστηριότητες του Πολιτιστικού Κέντρου, οι οποίες μπορούν να στηρίξουν οικονομικά το καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

«Ο ποιοτικός πολιτισμός κοστίζει και σε τέτοιου είδους παραγωγές η σχέση τρία προς ένα, δηλαδή τριπλάσιες δαπάνες σε σύγκριση με τα έσοδα, θεωρείται μια απόλυτα υγιής σχέση», είπε ο κ .Μιχαηλίδης και επικαλέστηκε μάλιστα ως παράδειγμα μεγάλους πολιτιστικούς φορείς της Αθήνας, όπου η αντίστοιχη σχέση κόστους – εσόδων για δαπανηρές ποιοτικές παραγωγές φτάνει το ένας προς πέντε ή ένα προς έξι. «Φιλοδοξούμε ότι με την ‘οικονομική ένεση’ από τη διεξαγωγή συνεδρίων και τις υπόλοιπες δραστηριότητες του Πολιτιστικού κέντρου αυτή η ψαλίδα θα κλείσει. Μπορούμε να πούμε ότι πράγματι το Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου κοστίζει, αλλά είναι σε θέση να αναπτύξει δραστηριότητες, οι οποίες θα καλύπτουν σημαντικό μέρος των εξόδων του», συμπλήρωσε ο κ. Μιχαηλίδης.

Θα αναθεωρηθεί η πολιτική των εισιτηρίων

Μιλώντας για τις τιμές των εισιτηρίων στις παραστάσεις του Πολιτιστικού Κέντρου ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι ενώ σε χαμηλού κόστους παραγωγές οι τιμές για τους θεατές ξεκινούν μόλις από τα 5 ευρώ, πράγματι για τις πολύ ακριβές παραγωγές τα εισιτήρια μπορούν να θεωρηθούν ακριβά, καθώς ξεκινούν από τα 25 ευρώ. Διευκρίνισε ωστόσο ότι προβλέπονται ειδικές τιμές για μία σειρά από ομάδες θεατών, όπως είναι οι άνεργοι, οι φοιτητές, οι πολύτεκνοι και οι ανάπηροι, ενώ είπε ακόμη ότι λόγω των συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία η πολιτική στις τιμές εισιτηρίων πιθανότατα θα αναθεωρηθεί το επόμενο διάστημα, τουλάχιστο για τις συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών.

Οι καλλιτέχνες πρέπει να έχουν ευνοϊκή μεταχείριση

Ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε και στην τιμολογιακή πολιτική του Πολιτιστικού Κέντρου ως προς την ενοικίαση χώρων προς καλλιτέχνες. Όπως είπε υπάρχει ήδη χαμηλή τιμολογιακή πολιτική, ωστόσο δεσμεύτηκε ότι εντός του Αυγούστου θα εισηγηθεί στη διοίκηση της ΔΕΠΑΝΑΛ να βελτιώσει περαιτέρω την τιμολογιακή πολιτική ώστε να τυγχάνουν πολύ ευνοϊκής μεταχείρισης οι καλλιτέχνες που θέλουν να χρησιμοποιήσουν αίθουσες του Πολιτιστικού Κέντρου. «Πρέπει να αντιμετωπίζουμε με διαφορετικό τρόπο έναν εμπορικό ή με την ευρύτερη έννοια έναν επιχειρηματικό φορέα που θέλει να διοργανώσει ένα συνέδριο από έναν καλλιτέχνη, ο οποίος δεν έχει εισόδημα και θέλει να νοικιάσει το χώρο για να δουλέψει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχαηλίδης και συμπλήρωσε ότι «Δεσμεύομαι προσωπικά να υποβάλω σχετική εισήγηση στη διοίκηση της ΔΕΠΑΝΑΛ και τελικά να πετύχουμε μια απόφαση που θα προβλέπει ειδική τιμολογιακή πολιτική για τους εγχώριους καλλιτέχνες… Έχετε εμπιστοσύνη, θα βρούμε τους τρόπους να στηρίξουμε και το χαμηλό βαλάντιο και τον καλλιτέχνη της Κρήτης».