Μ. Διαμαντάκης: Εγκαταλείπεται το σενάριο για κλειστό κέντρο προσφύγων στις Γούβες

από Stavros Giakouvis

Εκτός συζήτησης φαίνεται ότι τοποθετεί τελικά η κυβέρνηση τη δημιουργία κλειστού κέντρου κράτησης προσφύγων στο πεδίο βολής Γουβών της Χερσονήσου, που είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στην περιοχή αλλά και σε ολόκληρη την Κρήτη.

Την είδηση αποκάλυψε μιλώντας στον Βασίλη Σπυριδάκη και στο Κόκκινο Κρήτης 88,4 fm, ο επικεφαλής της παράταξης Δύναμη Δημιουργίας Ηρακλείου Μανώλης Διαμαντάκης, ο οποίος συμμετείχε στην αντιπροσωπεία αυτοδιοικητικών του νησιού, που συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και τον υφυπουργό Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής.

«Ο κ. Στεφανής μας είπε ότι αξιολογούν όλους τους διαθέσιμους χώρους, στους οποίους περιλαμβάνονταν και το πεδίο βολής Γουβών. Ωστόσο, όπως είπε χθες στο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος Χερσονήσου κ. Σέγκος το πεδίο βολής Γουβών θεωρείται από την κυβέρνηση η τελευταία επιλογή σε όλη την Κρήτη. Την ίδια αίσθηση αποκόμισα κι εγώ από τις συναντήσεις», είπε ο κ. Διαμαντάκης.

Όπως ωστόσο εξήγησε ο κ. Διαμαντάκης, η κυβέρνηση δεν κάμφθηκε από τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν, αλλά από το γεγονός ότι η περιοχή γειτνιάζει με την πρώην αμερικανική βάση. Αυτό σημαίνει ότι η Κρήτη δεν βγήκε οριστικά από τον σχεδιασμό για τη δημιουργία κλειστού κέντρου.

«Αναφέρθηκε από τους υπουργούς μια άλλη περιοχή στην Κρήτη, εκτός νομού Ηρακλείου. Μάλιστα διαφάνηκε ότι είναι ενήμερος ο δήμαρχος της συγκεκριμένης περιοχής και ότι έχει ήδη προβάλει αντιρρήσεις υποδεικνύοντας έναν διαφορετικό χώρο, έναντι της περιοχής που επέλεξε η κυβέρνηση», είπε κ. Διαμαντάκης και συμπλήρωσε: «Οφείλω να υπερασπιστώ τον δήμο Χερσονήσου και δεν μπορώ να μιλήσω για άλλους δήμους. Ωστόσο η λειτουργία ενός κλειστού κέντρου κράτησης δεν παύει να είναι ένα τεράστιο θέμα που θα επηρεάσει ολόκληρη την Κρήτη. Διότι οι εικόνες που βλέπουμε για παράδειγμα στη Μόρια της Λέσβου, δεν αφορούν μόνο τη συγκεκριμένη περιοχή αλλά δημιουργούν σοβαρά προβλήματα σε ολόκληρο το νησί. Σ’ αυτό συμφωνούμε όλοι οι δήμοι της Κρήτης».

«Ακατανόητη η απόρριψη του προγράμματος ΕΣΤΙΑ»

Ο κ. Διαμαντάκης επιβεβαίωσε την αρνητική στάση των δύο υπουργών, Θεοδωρικάκου και Στεφανή, στην επέκταση του προγράμματος φιλοξενίας προσφύγων ΕΣΤΙΑ. «Ήταν και οι δύο κατηγορηματικοί ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να αντιμετωπίσει το προσφυγικό με κλειστά κέντρα. Αυτό το κάνουν με τη λογική να στείλουν μήνυμα στους συμπατριώτες των προσφύγων ότι εδώ θα μείνετε σε κλειστά κέντρα, με κάθε άλλο παρά καλές συνθήκες διαβίωσης», είπε ο κ. Διαμαντάκης.

Με την ίδια λογική και οι δύο υπουργοί εμφανίστηκαν κάθετα αντίθετοι στην επέκταση του προγράμματος ΕΣΤΙΑ, για το οποίο επιμένουν οι δήμαρχοι της Κρήτης.

«Είναι ακατανόητη η στάση τους», είπε ο κ. Διαμαντάκης και εξήγησε: «Ακόμη και άνθρωποι με ξενοφοβικές απόψεις δεν διατύπωσαν παράπονα για το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ. Όπως ανέφερα και στη σύσκεψη, όταν διαπιστώνουμε ότι ένα πρόγραμμα λειτουργεί καλά σε μια περιοχή συνήθως ψάχνουμε να βρούμε τρόπο να το αντιγράψουμε και σε άλλους δήμους. Με το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ στην Κρήτη έχουμε μία ιδιαίτερα καλή και επιτυχημένη πρακτική. Αντί όμως να συζητάμε πως θα την μεταφέρουμε στην υπόλοιπη Ελλάδα, όχι μόνο αδιαφορούμε αλλά φαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται να συνεχιστεί το πρόγραμμα».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ: