ΚΕΘΕΑ Αριάδνη: Παρεμβάσεις στα στέκια εξαρτημένων με κινητή μονάδα

από Stavros Giakouvis

Άμεσες παρεμβάσεις στους δρόμους του Ηρακλείου και στους χώρους όπου συχνάζουν και κάνουν χρήση απαγορευμένων ουσιών εξαρτημένα άτομα άρχισε να πραγματοποιεί το τελευταίο διάστημα η νεοσύστατη Κινητή Μονάδα του ΚΕΘΕΑ Αριάδνη.

«Στόχος της κινητής μονάδας είναι η παρέμβαση στο δρόμο. Δηλαδή η προσέγγιση και υποστήριξη εξαρτημένων ατόμων σε χώρους που γίνεται χρήση», είπε μιλώντας στον Star fm 88,4 ένα από τα στελέχη της πρώτης κινητής μονάδας του ΚΕΘΕΑ Αριάδνη στην Κρήτη Μαρία Νικολούδη.

Όπως εξήγησε η κ. Νικολούδη, η κινητή μονάδας επικεντρώνεται σε υπηρεσίες μείωσης της βλάβης: «Στόχος μας είναι να μειώσουμε τις βλάβες, που συνδέονται με επικίνδυνες συμπεριφορές. Δηλαδή η κινητή μονάδα εστιάζει στη μη ασφαλή χρήση των παράνομων ουσιών, χωρίς να καταργεί συμπεριφορές που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής των εξαρτημένων ανθρώπων. Περιοριζόμαστε δηλαδή στη μείωση της βλάβης. Όταν βέβαια αξιολογούμε ότι μπορεί να γίνει κινητοποίηση το κάνουμε».

Με τις παρεμβάσεις στο πεδίο, στους χώρους δηλαδή όπου γίνεται χρήση, τα στελέχη της κινητής μονάδας του ΚΕΘΕΑ Αριάδνη είναι από τα άτομα που μπορεί να βρεθούν πιο συχνά από οποιονδήποτε σε κρίσιμες καταστάσεις. «Εάν κάποιο άτομο βρίσκεται σε κίνδυνο και πρέπει να παραπεμφθεί σε δομή υγείας, γίνεται άμεση παρέμβαση» είπε η κ. Νικολούδη και εξήγησε ότι «έχουμε ήδη έρθει σε επαφή με δομές και υπηρεσίες, οπότε έχουμε συνεργασίες, ώστε αν κάποιος βρίσκεται σε κίνδυνο να μπορούμε να παρέμβουμε άμεσα, ώστε να υποστηριχθεί το άτομο που κινδυνεύει».

Μία από τις σημαντικότερες αρμοδιότητες που έχει αναλάβει η Κινητή Μονάδα του ΚΕΘΕΑ Αριάδνη είναι η δικτύωση με την τοπική κοινωνία, δηλαδή με όλους τους τοπικούς φορείς που μπορεί να γνωρίζουν για περιπτώσεις εξαρτημένων ατόμων ή έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν υπηρεσίες που τους αφορούν.

Στη συνέντευξή της στον Star fm 88,4 η κ. Νικολούδη μίλησε ακόμα για άλλες μορφές εξάρτησης που κερδίζουν συνεχώς έδαφος στην κοινωνία της Κρήτης, όπως είναι το αλκοόλ, ο τζόγος και κυρίως το διαδίκτυο και αναφέρθηκε στις συμπεριφορές με βάση τις οποίες υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθεί ένα άτομο στην εξάρτηση.