Ηράκλειο: Δικαίωση για 37 επαγγελματίες οδηγούς που απολύθηκαν χωρίς αποζημιώσεις

από Stavros Giakouvis

Μια δικαστική νίκη με την οποία κατόρθωσαν να αποτρέψουν τις απολύσεις 37 συναδέλφων τους πέτυχαν οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων του σωματείου «Ερμής» της Κρήτης. Πρόκειται για 37 επαγγελματίες οδηγούς, οι οποίοι απασχολούνταν σε δύο διαφορετικές εταιρείες και τον περασμένο Φεβρουάριο απολύθηκαν, χωρίς να τους καταβληθεί αποζημίωση.

Για να κάνουν τις απολύσεις οι δυο εταιρείες επικαλέστηκαν ότι πούλησαν ή εκμίσθωσαν ορισμένα από τα λεωφορεία τους. «Οι λόγοι που επικαλέστηκαν οι δύο εταιρείες ήταν προσχηματικοί και αυτό το αποδείξαμε στο δικαστήριο. Αυτό που έκαναν στην πραγματικότητα ήταν να μεταβιβάσουν λεωφορεία σε συνεργάτες τους», είπε μιλώντας στον Star fm 88,4 ο γραμματέας του Σωματείου Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης «Ερμής» Γιώργος Μανουσάκης.

Οι εργαζόμενοι κατέφυγαν στη δικαιοσύνη με ασφαλιστικά μέτρα και αγωγή ζητώντας να ακυρωθούν οι απολύσεις τους και το Πρωτοδικείο Ηρακλείου, στο οποίο εξετάστηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων τους δικαίωσε.

Με βάση τη δικαστική απόφαση οι δύο εταιρείες υποχρεώνονται να πάρουν πίσω τους εργαζόμενους και να τους πληρώσουν με βάση όσα προβλέπει η συλλογική τους σύμβαση, μέχρι να εκδικαστεί η αγωγή τους τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

«Είναι πολύ σημαντική απόφαση, καταρχάς γιατί αφορά εργαζόμενους ηλικίας ακόμη και 50 ετών που βρέθηκαν σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση. Να θυμίσω ότι το περασμένο καλοκαίρι βρισκόμασταν για πέντε μήνες σε απεργία διεκδικώντας την συλλογική μας σύμβαση. Οι άνθρωποι αυτοί είχαν περίπου δύο χρόνια χωρίς εισόδημα», είπε στον Star fm 88,4 ο κ. Μανουσάκης.