Γ.Νικολακάκης: Ο οικουμενικός Έλληνας Μίκης Θεοδωράκης

από Stavros Giakouvis

Ως οικουμενικό Έλληνα και ανοικονόμητη προσωπικότητα, με βαθιά πολιτικό σκέψη, απίστευτο χιούμορ και αναμφίβολα πληθωρικό ταλέντο περιγράφει τον Μίκη Θεοδωράκη ο καθηγητής στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Νικολακάκης, μιλώντας στον Star fm 88,4 και στον Βασίλη Σπυριδάκη για την προσωπική γνωριμία που είχε με τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη.

Ο ίδιος όπως και οι περισσότεροι Έλληνες γνώριζε τον Μίκη Θεοδωράκη μέσα από τη μουσική του και την πολιτική του διαδρομή, αλλά είχε την τύχη να τον γνωρίσει και προσωπικά, το 2006, με αφορμή το διεθνές και διεπιστημονικό συμπόσιο που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Κρήτης για να τον τιμήσει, με θέμα «Συμπαντική αρμονία, μουσική και επιστήμη».

«Ήταν μία ιδέα του συναδέλφου Γιάννη Κουγιουμουτζάκη, που είχε το σκεπτικό ότι ο Μίκης μέσω της μουσικής του αγγίζει πολλά άλλα πεδία, όπως η λογοτεχνία και η πολιτική. Πραγματοποιήθηκε τελικά ένα πολύ επιτυχημένο συνέδριο με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων, σε ξενοδοχείο της Χερσονήσου, το οποίο επιλέχθηκε αντί κάποιου αμφιθεάτρου, διότι ο Μίκης Θεοδωράκης θέλησε να παίξει και μουσική, κάποια συμφωνικά έργα με πολυμελή ορχήστρα», αφηγείται ο κ. Νικολακής.

Η προσωπική γνωριμία προέκυψε κατά τη διάρκεια της πολυήμερης παρουσίας του Μίκη Θεοδωράκη στην Κρήτη, για τις ανάγκες του συνεδρίου. «Το διάστημα αυτό την ευκαιρία να συζητήσω πολλές φορές μαζί του, ακόμη και για πολιτικές θέσεις του Μίκη Θεοδωράκη με τις οποίες διαφωνούσα. Γνώρισα λοιπόν έναν άνθρωπο, ο οποίος πέρα από την ευρυμάθεια, την ικανότητά του, την εργασιομανία και το τεράστιο ταλέντο του διαπίστωσα ότι είχε βαθύτατη πολιτική σκέψη και απίστευτο χιούμορ», συνέχισε ο κ. Νικολακάκης.

Μιλώντας για τον πολιτικό Μίκη Θεοδωράκη και απαντώντας στην ερώτηση εάν θεωρεί πως έκανε πολιτικά λάθη, ο κ. Νικολακάκης έδωσε μια πολύ σαφή απάντηση: «Κάθε άνθρωπος της δράσης χαρακτηρίζεται όχι μόνο από τα πολύ σημαντικά που μπορεί να έχει κάνει αλλά και από τα λάθη του». Στην περίπτωση ωστόσο του Μίκη Θεοδωράκη, όπως διευκρίνισε θα πρέπει κανείς να δει το σύνολο της πορείας του. Μίλησε για έναν άνθρωπο που βίωσε το ρήγμα στο παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα, μεγάλωσε σε μία περίοδο μεγάλων αντιφάσεων και δέχτηκε τα μηνύματα του καιρού του τα οποία προσπάθησε να εκφράσει μέσα από τη μουσική του.

«Νομίζω ότι πρέπει να βλέπουμε με προσοχή και σεβασμό την πολιτική άποψη του Μίκη Θεοδωράκη, όχι ως άποψη που προέκυψε σαν μια ιδιορρυθμία του συνθέτη, σαν επιθυμία του να προβληθεί ή σαν έναν καιροσκοπισμό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο ίδιος μιλούσε για τα ελληνοτουρκικά και για συνδιαχείριση στο Αιγαίο, εξέφραζε δηλαδή απόψεις που κανείς δεν θέλει να ακούει σήμερα, ούτε οι λεγόμενοι Μακεδονόφιλοι, για να μη μιλάμε μόνο για τους Μακεδονομάχους. Είχε λοιδορηθεί και υβριστεί για τις απόψεις του αυτές… Αλλά είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για έναν άνθρωπο, ο οποίος είχε πρωτοστατήσει στην ελληνοτουρκική φιλία», εξηγεί ο κ. Νικολακάκης για να συμπληρώσει ότι «Προσωπικά, δεν θα απαιτούσα τίποτα από την πολιτική σκέψη του Θεοδωράκη, ακόμη κι όταν διαφωνούσα μαζί του».