Γ.Μπουρνούς: «Πολιτικά προμελετημένο έγκλημα» η καταστροφή της Μόριας

από Stavros Giakouvis

Η Μόρια, η δομή που στέγαζε έστω υπό άθλιες συνθήκες 13.000 ανθρώπους δεν υπάρχει. Όλοι είναι στο δρόμο, χύδην στα γύρω βουνά. Επιχειρούν να προσεγγίσουν την πόλη 13.000 άνθρωποι μεταξύ των οποίων άγνωστος αριθμός κρουσμάτων covid-19. Είναι προμελετημένο πολιτικό έγκλημα. Είχαμε παραδώσει πέρυσι τη Μόρια με 5.678 αιτούντες άσυλο. Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Γιώργο Τραπεζιώτη, για την ολοκληρωτική καταστροφή του προσφυγικού καταυλισμού από πυρκαγιά.

«Μιλώντας ανοιχτά και εν γνώσει του τι λέω, πρόκειται για πολιτικά προμελετημένο έγκλημα», είπε ο κ. Μπουρνούς για την πυρκαγιά που ξέσπασε στη δομή. Παραδώσαμε την Μόρια στις 7 Ιουλίου 2019 με 5.678 αιτούντες άσυλο. Την έφτασαν τον Φεβρουάριο, επειδή είναι ιδεοληπτικοί ακροδεξιοί, στις 21.000. Και τώρα πανηγύριζαν που κάνουν «αποσυμφόρηση» μετά από ένα χρόνο καταστροφής και την έχουν φτάσει στις 13.000, ένα ΚΥΤ χωρητικότητας 3.200…

Από χτες ξεκίνησαν σημαντικότατες, πάρα πολύ ακραίες συγκρούσεις μέσα στο ΚΥΤ, μεταξύ προσφύγων και μεταναστών, όπως ανέφερε ο ίδιος, με αφορμή τα 35 κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν στα πρώτα 2.000 τεστ. Τους ανακοινώθηκε ότι πρέπει να πάνε σε καραντίνα μαζί με τις οικογένειές τους, λίγο έξω από το ΚΥΤ, σε μία αποθήκη προς το χωριό Παναγιούδα. Αντέδρασαν, ενώ άλλοι αντέδρασαν εναντίον των «θετικών» κρουσμάτων.

Ο καυγάς έγινε σύγκρουση, συνέχισε, άρχισαν φωτιές στις παρυφές του ΚΥΤ που κυρίως λόγω των πολύ δυνατών ανέμων και της κατάστασης που καθιστά δυσπρόσιτο το ΚΥΤ, αλλά και του γεγονότος ότι η Πυροσβεστική είχε άλλα δύο μέτωπα πυρκαγιάς στο νησί και δεν έχει ανεξάντλητο δυναμικό, οδήγησαν στο να έχουν καεί τα πάντα. Ένα μέρος που στέγαζε, έστω υπό άθλιες συνθήκες, 13.000 ανθρώπους, δεν υπάρχει. Όλοι είναι στο δρόμο ή χύδην στα γύρω βουνά, επιχειρεί να προσεγγίσει την πόλη ένας όγκος 13.000 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων άγνωστος αριθμός κρουσμάτων covid-19.

Έχει καεί ολοσχερώς τόσο το ΚΥΤ όσο και η «Ζούγκλα», το απ` έξω, ανεξέλεγκτο κομμάτι. Κάηκε και η Υπηρεσία Ασύλου, έχουν σωθεί μόνο τα container της Διοίκησης. Έχει καεί μερικώς ακόμη και το Κέντρο Υγείας που δώρισε η ολλανδική κυβέρνηση και είχε μέσα Κλίνες Αυξημένης Φροντίδας και Κλίνες Εντατικής Θεραπείας, αυτό που παρέλαβε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης με… ταρατατζούμ, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, χωρίς να προσλάβει προσωπικό, θύμισε ο κ. Μπουρνούς.