Γ.Μακράκης: Είναι πολιτική επιλογή να μην γίνουν δαπάνες για προστασία των σχολείων

από Stavros Giakouvis

«Χάθηκε το καλοκαίρι χωρίς κανέναν προγραμματισμό ενώ ξέραμε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν με συνθήκες κορονοϊού», είπε ο Γιώργος Μακράκης, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος», μιλώντας στον Βασίλη Σπυριδάκη και στο Κόκκινο Κρήτης 88,4 fm.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε την ώρα που βρίσκονταν σε εξέλιξη η κινητοποίηση των εκπαιδευτικών του Ηρακλείου, ακριβώς για τις δυσμενείς συνθήκες υπό τις οποίες σχεδιάζεται το άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Μακράκης εξήγησε ότι η κυβέρνηση έκανε μια πολύ συγκεκριμένη πολιτική επιλογή: Απέρριψε κάθε σκέψη για έκτακτη χρηματοδότηση της δημόσιας παιδείας, ώστε να προφυλαχτεί ο σχολικός πληθυσμός και αν’ αυτού επέλεξε να πορευτεί με χορηγίες, όπως οι χορηγίες για τα παγουρίνο και χορηγίες για την τηλεκπαίδευση!

«Καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, που υπήρχε ευχέρεια χρόνου, δεν έγιναν έκτακτες προσλήψεις εκπαιδευτικών και δεν αναζητήθηκαν επιπλέον χώροι διδασκαλίας. Θα μπορούσαν να βρεθούν χώροι, όπως επίσης θα μπορούσαν να προετοιμαστούν τα σχολεία για να λειτουργήσουν σε βάρδιες πρωί-μεσημέρι, όπως επέλεξαν να κάνουν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες», είπε ο κ. Μακράκης και συμπλήρωσε: «Αυτή τη στιγμή μείναμε μόνο στο μέτρο της μάσκας, για τμήματα με 23, 24 ακόμα και 25 μαθητές, σε μικρές αίθουσες ή και σε νηπιαγωγεία με μικρή αυλή. Αυτά που είπε η υπουργός μας έβγαλαν από τα ρούχα μας. Όταν ρωτάμε γιατί δεν έγιναν ολιγομελή τμήματα η Κεραμέως απαντά ότι ο μέσος όρος στις σχολικές τάξεις είναι 17 μαθητές! Συμπεραίνουμε ότι δεν βάζουν την ασφάλεια των μαθητών ως προτεραιότητα».

Όπως εξήγησε ο κ. Μακράκης, ο μέσος όρος των 17 μαθητών ανά τάξη προκύπτει από το γεγονός ότι σχολεία δυσπρόσιτων περιοχών λειτουργούν πράγματι με λίγους μαθητές, μειώνοντας έτσι τον μέσο όρο. Στα αστικά κέντρα ωστόσο ο κανόνες είναι σχολικές τάξεις με 20 έως 25 μαθητές.

«Ακόμη και στο νομό Ηρακλείου, ο μέσος όρος είναι πράγματι 17 με 18 μαθητές. Αλλά στην πόλη του Ηρακλείου έχουμε πολλά τμήμα με πάνω από 20, ακόμα και με 25 παιδιά. Εμείς ζητάμε ακριβώς να αραιώσουν αυτά τα τμήματα», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των δασκάλων του Ηρακλείου.