Γ.Λιονάκης: Σημαντικά κενά στις εξαγγελίες για τον ΒΟΑΚ

από Stavros Giakouvis

Την ευχή οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την κατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης να μην έχουν την ίδια τύχη με όλες τις προηγούμενες εξέφρασε μιλώντας στον Star FM 88,4 o πρόεδρος του Εθελοντικού Συλλόγου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων Γιάννης Λιονάκης, επισημαίνοντας ωστόσο κάποια πολύ σημαντικά στοιχεία που απουσιάζουν από τις εξαγγελίες.

Ο κ. Λιονάκης αναφέρθηκε σε ένα κενό στην χρηματοδότηση του έργου, καθώς όπως είπε με βάση τις εξαγγελίες εξασφαλίστηκαν 427 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και περίπου 600 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, δηλαδή περίπου 1 δισ. ευρώ, που καλύπτουν μόνο το μισό προϋπολογισμό του έργου. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι το άλλο μισό δεν μπορεί να καλυφθεί με έσοδα από τα διόδια.

Σημείωσε ακόμη ότι δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έχουμε παράδοση στην πιστή τήρηση των δημόσιων συμβάσεων. Κατά κανόνα τα δημόσια έργα εκτελούνται με μεγάλες καθυστερήσεις, με υπερβάσεις των προϋπολογισμών και αλλαγές στα τεχνικά χαρακτηριστικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ανέφερε ο κ. Λιονάκης είναι ο κόμβος της Αγίας Πελαγίας, στο Ηράκλειο, ο οποίος έπρεπε να είχε παραδοθεί από τον περασμένο Μάιο.

Ως προς τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου, ο κ. Λιονάκης είπε ότι δεν θέλουμε ένα δρόμο όπως ο σημερινός στο ύψος των Λινοπεραμάτων, που είναι ένας δρόμος απλά πιο φαρδύς από τους συνηθισμένους με υποτυπώδη διαχωριστική λωρίδα. Ο ΒΟΑΚ θα πρέπει να είναι ασφαλής δρόμος για τους χρήστες, με όλα τα χαρακτηριστικά των αυτοκινητόδρομων, όπως συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στον μεγάλο αριθμό τροχαίων δυστυχημάτων στην Κρήτη και στον βαρύ φόρο αίματος στην άσφαλτο που πληρώσε όλα τα προηγούμενα χρόνια και συνεχίζει να πληρώνει το νησί, ο κ. Λιονάκης συσχέτισε το θέμα με την ιδιαίτερα αυξημένη χρήση της μοτοσικλέτας στο ως μέσο μετακίνηση, που είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη.

Μιλώντας για το οικονομικό κόστος των τροχαίων δυστυχημάτων στη χώρα, ο κ. Λιονάκης είπε ότι ανέρχεται κάθε χρόνο σε 2 με 4 δισ. ευρώ και πρόσθεσε ότι πέρα από τους νεκρούς υπάρχουν βαριές συνέπειες για τα θύματα τροχαίων ατυχημάτων που αντιμετωπίζουν σοβαρούς τραυματισμούς, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις επηρεάζουν ολόκληρη την υπόλοιπη ζωή τους.