Για απαράδεκτες και ενορχηστρωμένες επιθέσεις λάσπης κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με στόχο να στραφεί η ατζέντα μακριά από την επικαιρότητα της πανδημίας και των εθνικών θεμάτων, έκανε λόγο ο βουλευτής του κόμματος, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας Στο Κόκκινο στη Μαρίνα Μάνη και στον Χρυσόστομο Λουκά.
Ο κ. Κατρούγκαλος μάλιστα έκανε λόγο και για «deja vu» για τις επιθέσεις με δημοσιεύματα περί «βίλας Τσίπρα», υπενθυμίζοντας την επίθεση που και ο ίδιος είχε δεχτεί από «δυνάμεις της διαπλοκής» που ήθελαν να δοκιμάσουν και τις αντοχές τότε του ΣΥΡΙΖΑ, επιθέσεις οι οποίες κράτησαν όπως είπε για έναν ολόκληρο μήνα.
Με την επίθεση στον Τσίπρα, τα κέντρα αυτά θέλουν τώρα να «αλλάξουν την ατζέντα της επικαιρότητας, να μη μιλάμε για την αντιμετώπιση της πανδημίας, να μην μιλάμε για ανοιχτούς τάφους και για τα εθνικά θέματα», είπε χαρακτηριστικά ο τομεάρχης εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ.
Ερωτηθείς για το αν πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να επιστρέψει από την Σύνοδο Κορυφής με ουσιαστικές κυρώσεις έναντι της Τουρκίας, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε πως «απορρέει από την πραγματικότητα ότι ο πήχης έχει τεθεί ψηλά», υπενθυμίζοντας και τις συνεντεύξεις Μητσοτάκη στις οποίες ο Πρωθυπουργός είχε ξεκαθαρίσει ότι ο μόνος τρόπος είναι οι κυρώσεις.
Για τότε, εξήγησε ο κ. Κατρούγκαλος, η κυβέρνηση έδειχνε στην ημερομηνία του Δεκέμβρη για αξιολόγηση της συμπεριφοράς της Τουρκίας, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτό που έχουμε δει είναι μια «πρωτόγνωρη κλιμάκωση προκλητικότητας».
Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι έρευνες που εξαγγέλλει η Τουρκία κάτω από τα δώδεκα ναυτικά μίλια αλλά και η προαναγγελία ερευνών κάτω από τα έξι ναυτικά μίλια, δηλαδή εντός εθνικών χωρικών υδάτων.
Ο κ. Κατρούγκαλος αποδίδει αυτήν την «αποθράσυνση» της Τουρκίας στην αδράνεια και στο συνολικό στρατηγικό της σχέδιο για αναβάθμιση της παρουσίας της στην περιοχή μας.
Υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία διαθέτει κατοχικούς στρατούς σε Κύπρο, Συρία, Ιράκ, διεξάγοντας και πολέμους δια αντιπροσώπων σε Λιβύη – Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο πρώην υπουργός ξεκαθάρισε πως καταρχάς θέλουμε διάλογο με την Άγκυρα, αλλά για να πεισθεί προς αυτό, χρειάζονται οικονομικές κυρώσεις που ρεαλιστικά θα την πιέσουν.