«Εκτός πραγματικότητας τα μέτρα στην εστίαση»

από Stavros Giakouvis

«Δεν αρνηθήκαμε ποτέ να βάλουμε πλάτη, αλλά ορισμένα μέτρα είναι εκτός πραγματικότητας». Με τον τρόπο αυτό σχολίασε τα μέτρα πρόληψης της πανδημίας που έχουν επιβληθεί στην εστίαση ένας από τους επαγγελματίες του χώρου και μέλος του συντονιστικού του Κύκλου Επαγγελματιών Εστίας, ο Στράτος Νταργαράς.

Όπως εξήγησε ο κ. Νταργαράς μιλώντας στον Star fm 88,4 και στον Βασίλη Σπυριδάκη: «Δεν μπορεί να μας απειλούν με εξοντωτικά πρόστιμα και με κλείσιμο των καταστημάτων μας επειδή κάποιος πελάτης για παράδειγμα ξέχασε να πάρει μαζί του το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ξέχασε την ταυτότητά τους. Από που θα βγάλουμε όλα αυτά τα χρήματα για να πληρώσουμε τα πρόστιμα όταν μας κλείνουν; Θα τελειώσει κάποια στιγμή η πανδημία και θα έχουν διαλυθεί οι επιχειρήσεις μας».

«Θέλουμε ελέγχους, δεν παίζουμε με τα μαγαζιά μας»

Ο κ. Νταργαράς εξήγησε ότι οι επαγγελματίες της εστίασης και διασκέδασης είναι οι πρώτοι που νοιάζονται για τις επιχειρήσεις τους και για την υγεία των ίδιων, των εργαζομένων και των πελατών τους. Ωστόσο όπως εξήγησε η πίεση που ασκείται από την κυβέρνηση είναι συνεχής και δεν μπορούν να την αντέξουν όλοι.

«Πολλά καταστήματα ήδη το πρώτο τριήμερο εφαρμογής των νέων μέτρων καταγράφουν απώλειες έως 30% στον τζίρο τους και αυτό συμβαίνει σε επιχειρήσεις που έχουν συσσωρεύσει χρέη και υποχρεώσεις το προηγούμενο διάστημα, καθώς βγαίνουν από μία πολύ δύσκολη περίοδο».

Αναφέρθηκε ακόμη στο θέμα της επιστρεπτέας προκαταβολής, τα χρήματα δηλαδή που χορηγήθηκαν στους επαγγελματίες με πολύμηνη καθυστέρηση, κατά το προηγούμενο κύμα πανδημίας και τα οποία όμως θα πρέπει να αρχίσουν να επιστρέφουν από την αρχή του επόμενου έτους. «Τα χρήματα αυτά τα πήραμε στα σπίτια μας, για να ζήσουμε τις οικογένειές μας, γιατί τα καταστήματά μας ήταν κλειστά. Πως θα μπορέσουμε τώρα να αρχίσουμε να τα επιστρέφουμε με τις συνθήκες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε;», διερωτήθηκε ο κ. Νταργαράς.