Χ. Μαμουλάκης: Διαχρονικό και κληροδοτικό το φλερτ Μητσοτάκη – Λάτση

από Μαρία Περδικάκη

Κάθε υπόθεση που φέρνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στη βουλή έχει άμεση ή έμμεση σχέση με τα συμφέροντα του κ. Λάτση καταγγέλλει ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξή του στον Βασίλη Σπυριδάκη και το Κόκκινο Κρήτης 88,4 FM. Αναφερόμενος στη συζήτηση που έγινε στη βουλή για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων και την πρόθεση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει τα ΕΛΠΑ, ο βουλευτής Ηρακλείου μίλησε για διαχρονικό φλερτ της οικογένειας Μητσοτάκη με τον κ. Λάτση και προέβλεψε ότι το δέσιμο της κυβέρνησης με συγκεκριμένα συμφέροντα θα την οδηγήσει σε αδιέξοδο.

«Είχαμε τα ΕΛΠΕ ζημιογόνα κατά 368 εκατ. ευρώ, με σοβαρή συμμετοχή του δημοσίου κατά 35,5%. Παρά τη μνημονιακή επιταγή για ιδιωτικοποίηση, με τις κατάλληλες πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ δεν χρειάστηκε να γίνει αυτό και αντίθετα φέραμε τα ΕΛΠΕ σε ισχυρή κερδοφορία 400 εκατομμυρίων ετησίως. Τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να ιδιωτικοποιήσει τα ΕΛΠΕ, σε τίμημα που ισούται με την τριετή κερδοφορία της επιχειρήσης. Δηλαδή σε τρία χρόνια θα αποσβέσει ο εθνικός επενδυτής. Διότι περί εθνικού επενδυτή πρόκειται και είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει, όταν κάθε υπόθεση που έρχεται στη Βουλή αφορά άμεσα ή έμμεσα τον κ. Λάτση. Είναι τρομερό και οφείλουμε να το τονίσουμε. Αυτό συνέβη με το Golden Hall, παλιότερα με την Πετρόλα, τώρα το ίδιο συμβαίνει με το Ελληνικό και με τα ΕΛΠΕ, αύριο με τα ενεργειακά. Φοβάμαι όμως ότι αυτό θα είναι και το μελλοντικό πρόβλημα του κ. Μητσοτάκη. Δεν θα μπορέσει να ικανοποιήσει τα συμφέροντα όλων των επιχειρηματιών. Κάπου δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί κι αυτό θα είναι η αρχή του τέλους. Διότι όταν δένεσαι με συμφέροντα πρέπει να είσαι έτοιμος να δεχθείς και τις επιπτώσεις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαμουλάκης.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του χαρακτήρισε «διαχρονικό, οικογενειακό και κληροδοτικό» το φλερτ του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Λάτση, για το οποίο όπως είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις και συμπλήρωσε ότι «σπεύδουν να πουλήσουν τώρα τα ΕΛΠΕ, ενώ με την κύρωση των συμβάσεων για την εξόρυξη υδρογονανθράκων δημιουργείται πρόσθετη αξία. Να μην προλάβουν δηλαδή να αποκτήσουν αυτή την αξία τα ΕΛΠΕ, την κρύβουν, ώστε να τη δώσουν δώρο στον εθνικό επενδυτή».

Αναφερόμενος στο θέμα των συμβάσεων για την εξόρυξη υδρογονανθράκων ο κ. Μαμουλάκης μίλησε για αναμφίβολο περιβαλλοντικό ρίσκο: «Το διακύβευμα είναι το πως θα ισορροπήσουμε την οικονομική ωφέλεια και το περιβαλλοντικό ρίσκο. Εμείς εγκαταλείψαμε τα σχέδια για χερσαίες εξορύξεις σε χερσαία οικόπεδα, που εκτινάσσουν το ρίσκο. Οι εξορύξεις πρέπει να γίνουν με τον κατάλληλο τρόπο, με σοβαρότητα. Διότι υπάρχει περιβαλλοντικό ρίσκο και αυτό είναι αναμφίβολο».

«Καινοφανής» επίθεση στην απεργία

Σχολιάζοντας την επίθεση που εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός στην χθεσινή απεργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, ο Χάρης Μαμουλάκης χαρακτήρισε «καινοφανή» την αναφορά του πρωθυπουργού, εκφράζοντας μάλιστα φόβους ότι «θα δούμε κι άλλες τέτοιες εκφράσεις στο δημόσιο λόγο του κ. Μητσοτάκη».

«Ο ΒΟΑΚ θα πάει πίσω πολλά χρόνια»

Η εκκίνηση του ΒΟΑΚ από το μηδέν, όπως προσανατολίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ σημαίνει σημαντικός επιπρόσθετος χρόνος για την ολοκλήρωση του έργου, εξήγησε στη συνέντευξή του ο κ. Μαμουλάκης.

«Κάθε μέρα που περνά χάνετε πολύτιμος χρόνος. Κάναμε μεγάλες προσπάθειες επί ΣΥΡΙΖΑ και τώρα που φτάσαμε στην κρίσιμη στιγμή για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, μιλάνε για σκίτσα, λες και δεν υπάρχει χάραξη… Ολοκληρώσαμε το ήμισυ του διαγωνισμού και ίσως σε δύο χρόνια να έχουμε ανάδοχο. Αν πάμε από το μηδέν σε νέα χάραξη, νέες απαλλοτριώσεις, τότε μιλάμε για επιπρόσθετα πέντε, επτά ή και οκτώ έτη», είπε ο κ. Μαμουλάκης.

Αντισυνταγματικές οι αλλαγές στον «Κλεισθένη»

Σχολιάζοντας τις κυβερνητικές αλλαγές στο νόμο «Κλεισθένη» για την τοπική αυτοδιοίκηση ο κ. Μαμουλάκης έκανε λόγο για απόλυτη στρέβλωση: «Οι κυβερνόντες δεν άφησαν ούτε μία μέρα να λειτουργήσει η απλή αναλογική στους δήμους. Δεν επέτρεψαν να δούμε πως θα πάει κι αν χρειαστεί να κάνουν βελτιώσεις. Ήθελαν να δημιουργήσουν μεγαλύτερο κενό ανάμεσα στις αυτοδιοικητικές παρατάξεις και το πέτυχαν. Είναι αντισυνταγματικό αυτό που έκαναν. Βλέπετε στο Ηράκλειο και αλλού τα προβλήματα είναι πολλά. Τα χειρότερα έρχονται με τις αλλαγές που έγιναν».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ