Χ. Μαμουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι δεν γνωρίζει στοιχειώδη πράγματα για τον ΒΟΑΚ, πέρα από τα διόδια

από Stavros Giakouvis

«Ένας πρωθυπουργός που κυβερνά επί δύο χρόνια και έχει διατυμπανίσει ότι ο ΒΟΑΚ είναι το κορυφαίο οδικό έργο της χώρας, δεν γνωρίζει στοιχειώδη πράγματα και δεν έδωσε απάντηση στη σχετική ερώτηση που δέχθηκε στη ΔΕΘ. Δεν γνωρίζει την αρχιτεκτονική του έργου, ούτε τις χρηματοδοτήσεις, απέφυγε δηλαδή να απαντήσει στην ουσία της ερώτησης, και το μόνο που ξεστόμισε ήταν τα γνωστά περί διοδίων και ότι δεν μπορούν να εξαιρεθούν οι Κρητικοί από τα διόδια. Όλα αυτά τα είπε τη στιγμή που γνωρίζουμε ότι συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο σε όλα τα μεγάλα νησιά της Μεσογείου».

Τα παραπάνω επισήμανε στην σκληρή κριτική που άσκησε στον κ. Μητσοτάκη, μέσω του Star fm 88,4 ο βουλευτής Ηρακλείου και αν. τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον Βασίλη Σπυριδάκη σχετικά με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες από τη Θεσσαλονίκη.

«Τα στοιχεία που έχουμε είναι συγκεκριμένα και τεκμηριωμένα. Τα τελευταία 15 χρόνια έγιναν μεγάλα έργα οδοποιίας σε νησιωτικές περιοχές της Ευρώπης, χωρίς να επιβληθούν διόδια, γιατί ακριβώς πρόκειται για νησιωτικές περιοχές, δεν είναι δηλαδή χερσαίες περιοχές για να έχουν απρόσκοπτες και πολλές διελεύσεις, αλλά αντίθετα έχουν περιορισμένο και πεπερασμένο πλήθος διελεύσεων. Υπερτερεί ωστόσο η λογική ότι δεν μπορείς να επιβαρύνεις πάρα πολύ τους νησιώτες, διότι αυτή ακριβώς είναι η λογική της νησιωτικότητας και γι’ αυτό υπάρχει για παράδειγμα το μεταφορικό ισοδύναμο. Με τον ίδιο τρόπο προστατεύεται η νησιωτικότητα και στα έργα βαριάς οδοποιίας. Έτσι Κορσική, Σαρδινία, Μαγιόρκα, Μινόρκα, Ίμπιζα, Κύπρος και Σικελία είναι ευρωπαϊκά νησιά στα οποία έχουν γίνει εκτεταμένα έργα οδοποιίας τα τελευταία 15 χρόνια και δεν έχουν επιβληθεί διόδια. Μοναδική εξαίρεση είναι ένας δρόμο στη Σαρδινία, πριν από το αεροδρόμιο, όπου υπάρχουν διόδια με ένα μικρό τέλος, το οποίο όμως προορίζεται αποκλειστικά για την συντήρηση του δρόμου και όχι για την κατασκευή του», εξήγησε ο κ. Μαμουλάκης.

Και συνέχισε ο βουλευτής Ηρακλείου εξαπολύοντας σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό: «Υπάρχουν λοιπόν συγκεκριμένα δεδομένα και παρόλα αυτά τολμάει και μιλάει ο κ. Μητσοτάκης με τον τρόπο που μίλησε απέναντι στους Κρητικούς. Προσβάλει με όσα λέει συνολικά την προσπάθεια και την προσφορά της Κρήτης, διότι καλό είναι να θυμόμαστε ότι η Κρήτη συμμετέχει διαχρονικά με 14-15% στο ΑΕΠ της χώρας, όταν πληθυσμιακά είμαστε μόνο το 8-8,5% του ελληνικού πληθυσμού, δηλαδή η Κρήτη έχει σχεδόν διπλάσια προσφορά σε σχέση με τις υποχρεώσεις της έναντι της χώρας».

Ο κ. Μαμουλάκης αναφέρθηκε στο μικρό χρηματικό κονδύλι του Ταμείου Ανάκαμψης που προβλέπεται από την κυβέρνηση για να αξιοποιηθεί στη χρηματοδότηση του αυτοκινητόδρομου, γεγονός, όπως είπε που καταδεικνύει τελικά τις προθέσεις του κ. Μητσοτάκη: «να ‘ρίξει’ ένα μικρό ποσό στον ΒΟΑΚ για να δημιουργήσει ένα τεράστιο χρηματοδοτικό κενό, το οποίο θα πάρει στη συνέχεια ο ιδιώτης και θα το μετακυλίσεις στους πολίτες της Κρήτης και στους επισκέπτες μας, με πανάκριβα διόδια»

Στη συνέντευξή του ο κ. Μαμουλάκης αναφέρθηκε ακόμα στις υπόλοιπες εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ, οι οποίες όπως είπε «αφορούν τους λίγους και ισχυρούς», ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο κ. Μητσοτάκης πιθανόν να προετοιμάζεται για εκλογές την ερχόμενη άνοιξη, καθώς διαπιστώνει την ραγδαία φθορά της κυβέρνησής του.

Ολόκληρη η συνέντευξη του βουλευτή Χάρη Μαμουλάκη στον δημοσιογράφο του Star fm 88,4 Βασίλη Σπυριδάκη, στο ηχητικό αρχείο που ακολουθεί.