Χ.Φασουλάς: Η σεισμική δραστηριότητα, τι συμβαίνει με το αεροδρόμιο και πόσο πιθανός είναι ένας νέος σεισμός

από Stavros Giakouvis

Απαντήσεις για το ρήγμα που έδωσε τον φονικό σεισμό των 6 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι αλλά και τα ρήγματα που πολιορκούν το Ηράκλειο και τις γύρω περιοχές έδωσε ο γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης Χαράλαμπος Φασουλάς, μιλώντας

Ο κ. Φασουλάς χαρακτήρισε φυσιολογική την μετασεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών, μετά τον καταστροφικό σεισμό των 6 Ρίχτερ, της περασμένη Δευτέρας, 27 Σεπτεμβρίου. Σε ερώτηση για τους μετασεισμούς που εκδηλώνονται με επίκεντρο δυτικά του αρχικού ισχυρού σεισμού και πιο κοντά στην περιοχή των Αρχανών, ο κ. Φασουλάς είπε ότι για την ώρα δεν παρατηρείται κάτι ανησυχητικό. «Εάν οι μετασεισμοί δυτικά του μεγάλου σεισμού αυξηθούν και αυξηθούν και τα μεγέθη, αυτό θα μπορούσε να είναι ανησυχητικό. Όμως μέχρι σήμερα παρατηρούμε αραίωση των δονήσεων και μικρότερα μεγέθη σεισμών. Για το λόγο αυτό λέμε με ασφάλεια ότι έχουμε μία φυσιολογική μετασεισμική δραστηριότητα», είπε ο κ. Φασουλάς.

Ο ίδιος διέψευσε τα σενάρια που ενοχοποιούν τα έργα για την κατασκευή του αεροδρομίου Καστελίου για την εκδήλωση του φονικού σεισμού, όπως επίσης και τα σενάρια που ενοχοποιούν το φράγμα Αποσελέμη.

Ως προς το θέμα του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι, ωστόσο, τόνισε ότι η κατασκευάστρια εταιρεία θα πρέπει να επανεξετάσει τον αντισεισμικό σχεδιασμό, καθώς η επιτάχυνση του φονικού σεισμού άλλαξε τα δεδομένα που υπάρχουν για την περιοχή. «Η τεχνολογία μας επιτρέπει να χτίσουμε πάνω σε ενεργό ρήγμα, αρκεί να έχουμε τα χρήματα να το κάνουμε με σωστό τρόπο», είπε χαρακτηριστικά ο κ .Φασουλάς.