Αλ.Καφετζάκης: Λιγότερη η πίεση στα νοσοκομεία της Κρήτης, αλλά οι αδυναμίες παραμένουν

από Stavros Giakouvis

Η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία της Κρήτης εξαιτίας της πανδημίας είναι σαφές ότι δεν μπορεί να συγκριθεί με την αντίστοιχη στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας και της Αθήνας, ωστόσο οι αδυναμίες υπάρχουν και θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα εάν έχουμε μία αντίστοιχου μεγέθους έξαρσης της πανδημίας στο νησί μας. Την άποψη αυτή εξέφρασε ο διευθυντής ΕΣΥ στο ΠΑΓΝΗ και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ Αλέξανδρος Καφετζάκης, μιλώντας στον Star fm 88,4 και στον Σταύρο Γιακουβή.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Κρήτης, ως προς τις νοσηλείες ασθενών με κορονοϊό, παραμένει διαχειρίσιμη, συμπλήρωσε ο κ. Καφετζάκης, χωρίς αυτό ωστόσο να σημαίνει, όπως είπε, ότι η πίεση δεν μεταφέρεται στο σύνολο των λειτουργιών των νοσοκομείων. «Οι λίστες αναμονής ασθενών (για χειρουργικές επεμβάσεις) έχουν διογκωθεί και αυτό αφορά κυρίως περιστατικά μέσης και χαμηλής βαρύτητας» ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι τα νοσοκομεία του Ηρακλείου δουλεύουν στα όριά τους, με το προσωπικό να έχει εξαντληθεί, καθώς έχει πάνω από ένα χρόνο να πάρει άδεια.

Μίλησε επίσης για σημαντικές ελλείψεις ιατρικού αλλά και νοσηλευτικού προσωπικού, η οποία είναι πιο έντονη σε ορισμένα νοσοκομεία, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το νοσοκομείου Ρεθύμνου. Απαντώντας στο ερώτημα για ποιο λόγο δεν μπορούν να καλυφθούν έστω εν μέρει οι ελλείψεις, ακόμη κι όταν προσκυρώνονται θέσεις για την πρόσληψη γιατρών, ο κ. Καφετζάκης αναφέρθηκε στις συνθήκες εργασίας που επικρατούν στα νοσοκομεία.

«Πρέπει να δούμε τι προσφέρει η πολιτεία στους γιατρούς για να ανταποκριθούν (στις προκηρύξεις για προσλήψεις)», είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε: «Θα πρέπει ένας γιατρός να πάει σε μια ξένη για τον ίδιο πόλη, με πολύ υψηλά ενοίκια, με χαμηλό μισθό, να κάνει πολλές εφημερίες, που δεν του επιτρέπει μια κανονική οικογενειακή ή προσωπική ζωή, χωρίς να πληρώνεται αυτές τις εφημερίες σε σταθερή βάση, και να δέχεται παράλληλα την πίεση της διοίκησης για μετακινήσεις, με συμπεριφορές που δεν συνάδουν με την προσφορά των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία. Κατά συνέπεια όταν βρίσκει κανείς εύκολα δουλειά στον ιδιωτικό τομέα, πιο καλοπληρωμένη και με καλύτερες συνθήκες πάει εκεί. Θα έπρεπε λοιπόν η πολιτεία να δώσει αυξημένα κίνητρα στους γιατρούς, ως προς τις αμοιβές, την ποιότητα ζωής και να ελέγξει τις συμπεριφορές των διοικήσεων».

Ο κ. Καφετζάκης αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα της διαρροής γιατρών προς το εξωτερικό και διερωτήθηκε για το ποια θα είναι η μοίρα των δημόσιων νοσοκομείων τα επόμενα χρόνια, όταν συνταξιοδοτηθούν οι γιατροί μεγαλύτερης ηλικίας που είναι σήμερα ενεργοί». «Φοβάμαι ότι θα έχουμε πρόβλημα με την ανανέωση του ιατρικού προσωπικού», συμπλήρωσε ο κ. Καφετζάκης.

Οι εκλογές των γιατρών και η υπεράσπιση του δημοσίου συστήματος υγείας

Αναφερόμενος στις εκλογές των Γιατρών ΕΣΥ Ηρακλείου, που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Τρίτη, ο κ. Καφετζάκης είπε ότι πέρα από τα εργασιακά δικαιώματα που έχουν να διεκδικήσουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, στις συνδικαλιστικές οργανώσεις πέφτει παράλληλα το βάρος της υπεράσπισης του δημοσίου συστήματος υγείας, η αναγκαιότητα του οποίου αποδείχτηκε περίτρανα την περίοδο της πανδημίας. Με βάση αυτή την άποψη και αποτιμώντας το αποτέλεσμα των εκλογών ο κ. Καφετζάκης χαρακτήρισε θετικό στοιχείο ότι «και οι τρεις παρατάξεις που συμμετείχαν στις εκλογές, ενδεχομένως με διαφορετικό λόγο και απόψεις, δηλώνουν όλες ότι είναι υπέρ του δημοσίου συστήματος υγείας και ότι θα το προασπίσουν, η καθεμία με τον τρόπο της. Πιστεύω ότι θα βρεθεί ένας κοινός λόγος, ως προς αυτό, για να εκφράσουμε τους συναδέλφους μας».