Α.Τσελέντης: Στο Αρκαλοχώρι θα ζουν με τους μετασεισμούς για πολλούς μήνες

από Stavros Giakouvis

Οι μετασεισμοί στο Αρκαλοχώρι θα συνεχιστούν για πολλούς μήνες, σίγουρα όχι με την ίδια συχνότητα, αλλά θα έχουμε και νέους επικίνδυνους μετασεισμούς, είπε σεισμολόγος και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Άκης Τσελέντης, μιλώντας στον Star fm 88,4 και στον Σταύρο Γιακουβή, λίγα μόλις λεπτά μετά την σημερινή δόνηση των 5,3 Ρίχτερ.

«Είναι ξεκάθαρο τώρα ότι ο χθεσινός σεισμός 5,8 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός και δεν μπορεί να δώσει η συγκεκριμένη περιοχή μεγαλύτερο σεισμό. Αυτό είναι το θετικό στοιχείο. Το αρνητικό είναι ότι θα έχουμε ισχυρούς μετασεισμούς, όπως τον πρωινό, και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι μετασεισμοί αυτοί δυστυχώς θα επηρεάσουν έναν ήδη πολύ επιβαρυμένο οικοδομικό ιστό, που σημαίνει ότι θα έχουμε ακόμη και νέες καταρρεύσεις κτιρίων από μετασεισμούς. Γι’ αυτό συνεχώς λέμε και τονίζουμε ότι ο κόσμος δεν πρέπει να μένει μέσα στα σπίτια, εάν έχουν υποστεί κάποιες βλάβες», είπε ο κ. Τσελέντης.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου το άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο που έχουμε στο Αρκαλοχώρι ήταν η μεγάλη επιτάχυνση που καταγράφηκε, η οποία έφτασε τα 0,8 G και πρόκειται για τη μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί σε ολόκληρη τη χώρα. «Για να μπορέσει να καταλάβει ο κόσμος στο 1 G έχουμε απογείωση, μπορεί δηλαδή ένα αντικείμενο να σηκωθεί από το έδαφος και στο Αρκαλοχώρι καταγράψαμε 0,8 G. Ο αντισεισμικός κανονισμός προβλέπει κατασκευή σπιτιών για να αντέχουν σε συγκεκριμένη επιτάχυνση. Η χειρότερη που έχουμε υπολογίσει αφορά τα Ιόνια Νησιά και ανέρχεται περίπου σε 0,36 G. Στην Κρήτη είχαμε 0,8 G και γι’ αυτό μιλάμε για τρομακτικό μέγεθος. Είναι δηλαδή πολύ πάνω από το όριο με το οποίο σχεδιάζονται ακόμα και σύγχρονα σπίτια. Με τον τρόπο αυτό εξηγούνται οι τόσες πολλές καταρρεύσεις παλαιών σπιτιών, αλλά και οι ζημιές που προκλήθηκαν ακόμη και σε νεότερα κτίρια, 20ετίας».

«Στο αεροδρόμιο Καστελίου πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία δεν λαμβάνονται»

Κατηγορηματικός ήταν ο κ. Τσελέντης για το θέμα της κατασκευής του αεροδρομίου στο Καστέλι και για το γεγονός ότι κατασκευάζεται πάνω στο σεισμικό ρήγμα που προκάλεσε χθες τον φονικό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ.

«Είναι απαράδεκτο να έχουμε στείλει ως Γεωδυναμικό Ινστιτούτου δύο επιστολές στην κατασκευάστρια εταιρεία ΤΕΡΝΑ και να και να μην έχουμε πάρει απάντηση. Προσωπικά, ως διευθυντής του Ινστιτούτου δεν καταλαβαίνω από πολιτικούς επηρεασμούς και ξέρω πολύ καλά τι σημαίνει ΤΕΡΝΑ. Δεν καταλαβαίνω από εταιρείες που παίζουν με ανθρώπινες ζωές και πάνε να φτιάξουν έργα με βάση το πως θα οικονομήσουν. Δεν επιτρέπεται να γίνεται το αεροδρόμιο δίπλα σε μεγάλο ενεργό ρήγμα χωρίς να ληφθούν συγκεκριμένα ειδικά μέτρα», είπε ο κ. Τσελέντης διευκρινίζοντας ότι υπάρχει λύση για να κατασκευαστεί το αεροδρόμιο και να είναι ασφαλές, αλλά ο σχεδιασμός δεν προβλέπει τα μέτρα που απαιτούνται: «Μπορούμε να φτιάξουμε μεγάλα έργα κοντά σε ενεργά ρήγματα, αλλά θα πρέπει να λαμβάνουμε ειδικά μέτρα. Αυτά τα μέτρα δεν λαμβάνονται στο Καστέλι. Στην επιστολή μου υποδεικνύων συγκεκριμένο πρωτόκολλο, που πρέπει να ακολουθηθεί στην κατασκευή, αλλά δεν μου απάντησαν απάντησαν. Το αεροδρόμιο πρέπει να γίνει αλλά με ειδικές προδιαγραφές, οι οποίοι όμως κοστίζουν, όπως καταλαβαίνετε».