Τσίπρας από Ηράκλειο: Έλλειμμα σχεδιασμού για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

από Stavros Giakouvis

Έλλειμμα πολιτικού σχεδιασμού για την προστασία της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας αλλά και σοβαρά λάθη στην οικονομική πολιτική και στην προσπάθεια ανάκαμψης από την κρίση που επέφερε η πανδημία καταλογίζει στην κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Σε σύσκεψη στην οποία πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων παραγωγικών φορέων της Κρήτης, ο ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε σε τρία κομβικά ζητήματα που σχετίζονται με την οικονομία για να καταδείξει τις εσφαλμένες επιλογές της κυβέρνησης.

Όπως είπε το πρώτο αφορά την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψη, που αποτελούν μία ευκαιρία για να στηριχθεί η οικονομία της χώρας. Δυστυχώς, είπε ο κ. Τσίπρας, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που κλήθηκε να κάνει διορθώσεις στον σχεδιασμό της για την απορρόφηση αυτών των κονδυλίων, καθώς ακόμα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως σημείωσε, διαπιστώνει ότι το σχέδιο είναι προβληματικό.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας το πρόβλημα είναι πως ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει τη διάθεση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης μέσω των συστημικών τραπεζών και με τους όρους που χρησιμοποιούν οι συστημικές τράπεζες. Ωστόσο, διευκρίνισε, στην Ελλάδα μόνο το 25-30% των επιχειρήσεων έχει πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, με τους όρους που χρησιμοποιούν οι τράπεζες. Ουσιαστικά, συμπλήρωσε, έχουν πρόσβαση μόνο όσες επιχειρήσεις μπορούν να αποδείξουν ότι τελικά δεν χρειάζονται τον δανεισμό. Το ίδιο θα ισχύσει και με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, αλλά δυστυχώς έτσι η μεγάλη πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων θα μείνουν εκτός χρηματοδότησης.

Το δεύτερο θέμα που έθιξε ο κ. Τσίπρας αφορά το μεσοπρόθεσμο σχέδιο της κυβέρνησης και η δημοσιονομική προσαρμογή κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες, μετά την κρίση που προκάλεσε η πανδημία. Θέλει δηλαδή η κυβέρνηση, διευκρίνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, να περάσει από ύφεση 7% σε ανάπτυξη 2% και μάλιστα μέσα στο 2023. Πρόκειται, όπως είπε για πολύ βίαιη προσαρμογή, η οποία θυμίζει τα πρώτα χρόνια της μνημονιακής περιόδου.

Η κυβέρνηση, συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, ελπίζει να πετύχει τον στόχο αυτόν μέσω των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης που θα επιτευχθούν μετά την πανδημία και μακάρι να επιτευχθούν τόσο υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, όπως είπε. Παράλληλα ο στόχος της δημοσιονομικής προσαρμογής, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα επιτευχθεί μέσω της απόσυρσης των μέτρων στήριξης, αλλά αυτό είπε ο κ. Τσίπρας, σημαίνει ότι από το 2022 κι έπειτα δεν έχουμε καμία στήριξη της πραγματικής οικονομίας, καθώς θα αποσυρθούν με βάση τον σχεδιασμό ακόμα και οι φορολογικές ελαφρύνσεις. Φοβόμαστε ότι τα μέτρα αυτά θα επιφέρουν διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Το τρίτο κρίσιμο ζήτημα, σε σχέση με την οικονομία, στο οποίο στάθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αφορά τον κόσμο της εργασίας. Η κυβέρνηση, σημείωσε, επιχειρεί μία βίαιη αναπροσαρμογή των εργασιακών σχέσεων και κατάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων, μέσα από τα νομοσχέδια του υπουργείου Εργασίας. Θεωρούμε, είπε ο κ. Τσίπρας, ότι η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και στο εισόδημα των εργαζομένων είναι μια κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, η οποία τελικά θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και στην ανάπτυξη.

Αυτό το γνωρίζουν και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτοί που δεν το γνωρίζουν είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες επιμένουν στη μείωση του εργασιακού κόστους.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ η προστασία της εργασίας είναι κεντρικός στόχος, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο επιμελητήριο Ηρακλείου, μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα βρέθηκαν οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, Νίκος Ηγουμενίδης και Χάρης Μαμουλάκης. Συμμετείχαν επίσης ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός. Από τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων συμμετείχε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανώλης Αλιφιεράκης, πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ανατολικής Κρήτης Σταύρος Καρτέρης, του ΓΕΩΤΕΕ Αλέκος Στεφανάκης και του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του ΤΕΕ Μιχάλης Χωραφάς, Επίσης ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνών και Εμπόρων Ηρακλείου Μπαμπης Λεκάκης και εκπρόσωποι άλλων παραγωγικών φορέων αλλά και συνδικαλιστικών οργανώσεων, όπως ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς.