Τι κρύβεται πίσω από την κατάργηση του ΣΔΟΕ

από Stavros Giakouvis

Κατά τον νέο υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο δεν υφίσταται κατάργηση του ΣΔΟΕ και του ΣΕΠΕ – αντιθέτως υφίσταται «ενίσχυση» και «αποκομματικοποίηση» και των δύο φορέων.

Κατά τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη «η κατάργηση του ΣΔΟΕ είναι μία από τις πολλές αποδείξεις για την κρυφή ατζέντα της ΝΔ» και αποτελεί το καλύτερο δώρο, σε φοροφυγάδες-λαθρέμπορους και άλλους οικονομικούς εγκληματίες».

Κατά τον, γνωστό πλέον, επιχειρηματία της Κω που είχε διαμαρτυρθεί – on camera και προεκλογικά – στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι ο… Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ του «είχαν στείλει οκτώ φορές τον ΣΔΟΕ» μπορεί να είναι και δικαίωση.

Το βέβαιο, σε κάθε περίπτωση, είναι πως το Προεδρικό Διάταγμα 84/2019 που δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης καταργεί την Ειδική Γραμματεία του ΣΔΟΕ – το οποίο λειτουργούσε εδώ και 24 χρόνια – και την μεταφέρει στην υπό σύσταση Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας που θα υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών. Και εξίσου βέβαιο είναι πως αυτή η απόφαση γεννά σειρά από ερωτήματα και σκιές για τις πραγματικές προθέσεις της νέας κυβέρνησης να χτυπήσει την φοροδιαφυγή ως μέσο «διεύρυνσης της φορολογικής βάσης» όπως είπε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Στο επίμαχο διάταγμα αναφέρεται ότι: «Συνιστάται στο Υπουργείο Οικονομικών, Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας. Στη νέα Γενική Γραμματεία μεταφέρονται, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων, προσωπικού και εποπτευόμενων φορέων, οι παρακάτω υπηρεσίες: (α) από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Πολιτικής, η Διεύθυνση Φορολογικής Πολιτικής του άρθρου 35 του π.δ. 142/2017 (Α΄ 181), (β) οι υπαγόμενες στην καταργούμενη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας υπηρεσίες των άρθρων 71 έως 78 του ιδίου π.δ., (γ) οι υπαγόμενες στην καταργούμενη Ειδική Γραμματεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος υπηρεσίες των άρθρων 79 έως 83 του ιδίου π.δ., (δ) η αυτοτελής Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος, που συστάθηκε με τις διατάξεις των άρθρων 381 επόμ. του ν. 4512/2018 (Α΄5).»

Το πρώτο ερώτημα που τίθεται από στελέχη της αντιπολίτευσης είναι από που προκύπτει το ότι η κατάργηση του ΣΔΟΕ και η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων του σε μια Γενική Γραμματεία που ακόμη δεν έχει συσταθεί, θα οδηγήσει και σε «αποκομματικοποίηση» του ελεγκτικού μηχανισμού.

«Εάν η κυβέρνηση θεωρεί ότι ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΟΕ είναι κομματική επιλογή, ας τοποθετήσει στην θέση αυτή πρόσωπο της επιλογής της. Κι εάν είναι κομματική επιλογή ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΟΕ, γιατί δεν είναι κομματικές επιλογές και οι 54 Γενικοί Γραμματείς που μόλις τοποθετήθηκαν από την κυβέρνηση της ΝΔ», ρωτά χαρακτηριστικά στέλεχος της αντιπολίτευσης με γνώση της λειτουργίας των ελεγκτικών υπηρεσιών.

Το δεύτερο, και πλέον ουσιαστικό ερώτημα, είναι το εάν η διαδικασία διάλυσης του ΣΔΟΕ μπορεί να οδηγήσει στο «θάψιμο» μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίας.

Παράγοντες με γνώση των ερευνών που βρίσκονται στα χέρια του ΣΔΟΕ λένε ότι η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων του στην Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας βάζει, ντε φάκτο, την «ταφόπλακα» σε μεγάλες υποθέσεις είτε φοροδιαφυγής, είτε πλαστών και εικονικών τιμολογίων, είτε ακόμη και λαθρεμπορίας. Και οι ίδιοι παράγοντες επισημαίνουν με νόημα ότι στα χέρια του ΣΔΟΕ είτε έχουν βρεθεί, είτε βρίσκονται ακόμη όλες οι μεγάλες υποθέσεις για τις οποίες υπάρχουν εισαγγελικές παραγγελίες – από την λίστα Lagarde και τον φάκελο Παπασταύρου έως το σκέλος των παράνομων και εικονικών τιμολογίων στην υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ.

«Ακόμη κι εάν δεχθούμε ότι υπάρχουν οι καλύτερες προθέσεις – που μάλλον δεν υπάρχουν – και μόνον ο χρόνος και η διαδικασία που χρειάζεται για να μεταβιβαστεί ο φάκελος μιας τέτοιας υπόθεσης από μια υπηρεσία σε μια άλλη, η οποία δεν έχει καν έτοιμο οργανόγραμμα, οδηγεί σχεδόν πάντα στην παραγραφή», λέει χαρακτηριστικά στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ με μακρά εμπειρία στην εποπτεία των οικονομικών ελεγκτικών μηχανισμών.

Το ίδιο στέλεχος εξηγεί ότι κανένας υπάλληλος, καμίας υπηρεσίας δεν θα αποδεχθεί να αναλάβει την ευθύνη της υπογραφής και συνέχισης του ελέγχου μιας υπόθεσης από εκεί που την έχει αφήσει κάποιος άλλος. Κι αυτό σημαίνει πως μεγάλες υποθέσεις λαθρεμπορίας, για παράδειγμα, που ερευνώνται μήνες ή και χρόνια, θα αρχίσουν να ελέγχονται από την αρχή, για να φθάσουν – όταν φθάσουν – στο τέλος στον εισαγγελέα παραγεγραμμένες.

Και το τρίτο και επίσης κομβικό ερώτημα αφορά το πολιτικό μήνυμα που στέλνει σε αγορά και επιχειρηματίες η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την κατάργηση τόσο του ΣΔΟΕ όσο και του ΣΕΠΕ, του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας. Μήπως πρόκειται για το σιωπηλό μήνυμα και «νεύμα» προς όσους θεωρούν ότι ο καλύτερος δρόμος της φορολογικής ελάφρυνσης είναι η παλιά και δοκιμασμένη μέθοδος της φοροδιαφυγής και της ανασφάλιστης εργασίας;

Πηγή: tvxs.gr