Σ.Βαρδάκης: Κανένα σχέδιο από την κυβέρνηση για να μην ερημώσουν τα σεισμόπληκτα χωριά

από Stavros Giakouvis

Τρεις εβδομάδες μετά τον καταστροφικό σεισμό στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου η κυβέρνηση ακόμα δεν έχει παρουσιάσει κάποιο συνολικό πλάνο για να μην ερημώσουν τα χωριά. Την άποψη αυτή εξέφρασε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, μιλώντας στον Star fm 88,4 και στον Σταύρο Γιακουβή, την επόμενη της περιοδείας που πραγματοποίησε στις σεισμόπληκτες περιοχές ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.

Τα προβλήματα των περιοχών που πλήττονται από φυσικές περιοχές μένουν αόρατα για την κυβέρνηση μόλις σβήσουν τα φώτα της δημοσιότητας και δυστυχώς υπάρχουν πολλά παραδείγματα σε όλη τη χώρα, ανέφερε ο κ. Βαρδάκης, υπενθυμίζοντας την περίπτωση των πλημμυροπαθών στον δήμο Χερσονήσου. Ακόμα και σήμερα, όπως είπε, δεν έχουν αποζημιωθεί οι επιχειρηματίες για την καταστροφή που υπέστησαν οι επιχειρήσεις τους από τις πλημμύρες του Οκτωβρίου και Νοεμβρίου 2019.

Ο κ. Βαρδάκης χαρακτήρισε εύλογη την ανησυχία και την οργή που εκφράζουν οι σεισμοπαθείς, οι οποίοι νιώθουν πρόσφυγες στον ίδιο τους τον τόπο και βιώνουν ήδη την αδιαφορία, καθώς τρεις εβδομάδες μετά το σεισμό δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η κατεδάφιση των επικίνδυνων κτισμάτων.

Αναφερόμενος στις οικονομικές ενισχύσεις προς τους πληγέντες είπε ότι δόθηκαν μεν προκαταβολές, για να ξεκινήσει η αποκατάσταση των ζημιών, υπήρξαν ωστόσο παλινωδίες, όπως το ΦΕΚ που όριζε ότι οι δικαιούχοι θα έπρεπε να διαλέξουν αν θα αποζημιωθούν για την οικία ή για τον επαγγελματικό τους χώρο. Γι’ αυτό το εγκληματικό λάθος, είπε ο κ. Βαρδάκης, χρειάστηκε η κοινοβουλευτική παρέμβαση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ώστε να αναγκαστεί τελικά η κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι θα υπάρξει διόρθωση, έστω εν μέρει.

Μόνο στο Αρκαλοχώρι έχουμε 2.500 χιλιάδες άστεγους και 250 επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές, ενώ οι εργαζόμενοι σε αυτές δεν έχουν ενταχθεί ακόμα σε κανένα οικονομικό μέτρο, είπε ο κ. Βαρδάκης και εξήγησε ότι ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για ένα ολιστικό σχέδιο ανοικοδόμησης των οικισμών που καταστράφηκαν. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο βουλευτής, προτάθηκαν συγκεκριμένα μέτρα για επιχειρηματίες και εργαζόμενους, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνεται η παροχή επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης για τους επαγγελματίες που επλήγησαν, καθώς και η καταβολή επιδόματος ειδικού σκοπού, με ασφαλιστική κάλυψη, για τους εργαζόμενους.

Επιπλέον ο κ. Βαρδάκης χαρακτήρισε ανεπαρκή την αναστολή πληρωμών και υποχρεώσεων για τους επαγγελματίας κι αυτό διότι για πολλούς μήνες οι άνθρωποι δεν θα έχουν εισοδήματα. Θα πρέπει, όπως είπε, να προβλεφτεί η διαγραφή μέρους των χρεών τους και ρύθμιση του υπόλοιπου ποσού σε 120 δόσεις.

Ο βουλευτής Ηρακλείου αναφέρθηκε ακόμη σε τραγικές περιπτώσεις οικογενειών μεταξύ των σεισμόπληκτων, πολλές από τις οποίες έχουν λάβει και αποπληρώνουν στεγαστικά δάνεια, ενώ τα σπίτια τους έχουν καταστραφεί. Η κυβέρνηση δεν φρόντισε έστω να παγώσει η αποπληρωμή των δανείων αυτών προς τις τράπεζες, με αποτέλεσμα οι δόσεις να τρέχουν και οι πληγέντες να υποχρεώνονται να πληρώνουν για σπίτια που χαρακτηρίστηκαν «κίτρινα», την ώρα μάλιστα που δεν έχουν εισοδήματα, είπε ο κ. Βαρδάκης.

«Μπροστά σε αυτό το ανθρώπινο δράμα, ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στην περιοχή, το μόνο που είχε να πει στους πληγέντες ήταν να φτιάχνουν καλύτερα τα σπίτια τους», τόνισε ο κ Βαρδάκης συμπεραίνοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν γνώρισε ποτέ από κοντά τα προβλήματα της επαρχίας και του κόσμου του μεροκάματου.

Αναφορικά με τα όσα συζητήθηκαν κατά τη σύσκεψη του κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο βουλευτής ενημέρωσε ότι δεν προβλέφθηκε καμία οικονομική αρωγή προς τους δήμους για τη σίτιση των αστέγων, καθώς η κυβέρνηση επαναπαύεται στις πρωτοβουλίες που έχουν λάβει οι ίδιοι και στην αλληλεγγύη των κατοίκων.