Σ. Στρατηγάκης: Βέβαιο το κλείσιμο πανεπιστημιακών τμημάτων εξαιτίας της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής

από Stavros Giakouvis

Τουλάχιστον 24.000 απόφοιτοι των Γενικών Λυκείων και απροσδιόριστος αριθμός αποφοίτων των Επαγγελματικών Λυκείων μένουν φέτος εκτός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, εξαιτίας της εφαρμογής, για πρώτη φορά, της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, που θέσπισε το υπουργείο Παιδείας, όπως επιβεβαίωσε μιλώντας στον Star fm 88,4 ο εκπαιδευτικός αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης.

Ο κ. Στρατηγάκης εξήγησε με συγκεκριμένα παραδείγματα τον παραλογισμό που προκαλεί η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, ο οποίος παραλογισμός δεν περιορίζεται στους χιλιάδες νέους που χάνουν την πρόσβαση στα πανεπιστήμια αλλά συμπαρασύρει και πολλούς από τους επιτυχόντες των πανελλαδικών εξετάσεων.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Στρατηγάκης, υποψήφιος από τη Θεσσαλονίκη κρίνεται ακατάλληλος, με βάση το σύστημα, να σπουδάσει στο τμήμα Μαθηματικών του ΑΠΘ, αλλά την ίδια ώρα μπορεί να γίνει δεκτός στα τμήματα μαθηματικών άλλων πανεπιστήμιων της χώρας. Πρόκειται για παραλογισμό, σύμφωνα με τον κ. Στρατηγάκη, ο οποίος προέκυψε εξαιτίας του λάθους τρόπου με τον οποίο χρησιμοποίησαν τελικά τα πανεπιστημιακά τμήματα το σύστημα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Ο εκπαιδευτικός αναλυτής δήλωσε με βεβαιότητα ότι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα οδηγήσει αναπόφευκτα στο κλείσιμο πολλών πανεπιστημιακών τμημάτων και μίλησε για αδικία που θα επηρεάσει κατά κύριο λόγο τα περιφερειακά πανεπιστήμια, ακόμα και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, παρά το γεγονός ότι είναι από τα καλύτερα της χώρας. Το πρόβλημα που δημιουργείται, όπως επισήμανε ο κ. Στρατηγάκης, είναι ότι το βαρύ πλήγμα που θα δεχθούν τα περιφερειακά πανεπιστήμια δεν σχετίζεται με το επίπεδο των σπουδών που προσφέρουν αλλά με τη γεωγραφική τους θέση και με τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν πολλοί από τους υποψήφιους φοιτητές να τα επιλέξουν, ακριβώς εξαιτίας αυτού του γεγονότος και μόνο.

Ο κ. Στρατηγάκης μίλησε ακόμη για την συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων από τους υποψήφιους φοιτητές, που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτές τις μέρες, και τόνισε ορισμένα λάθη που θα πρέπει να αποφύγουν για να μην οδηγηθούν σε μία κακή επιλογή για τους ίδιους και για το μέλλον τους.