Μ. Σκορδύλης: Φαινόμενο σμηνοσεισμών στο Αρκαλοχώρι που θα συνεχιστεί με μικρές δονήσεις

από Stavros Giakouvis

Φαινόμενο σμηνοσεισμών σε ένα μικρό ρήγμα, που ευτυχώς δεν μπορεί να δώσει ισχυρούς σεισμούς, χαρακτήρισε ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Μανώλης Σκορδύλης τις αλλεπάλληλες δονήσεις, με επίκεντρο κοντά στο Αρκαλοχώρι, που ταρακουνούν εδώ και περισσότερο από ένα μήνα το Ηράκλειο και έχουν προκαλέσει ανησυχίες στους κατοίκους της περιοχής.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής σεισμολογίας μιλώντας στον Star fm 88,4, ο ισχυρότερος σεισμός που έχει καταγραφεί το τελευταίο διάστημα στη συγκεκριμένη περιοχή είχε ένταση 4,2 Ρίχτερ, είχαμε επίσης πολλούς σεισμούς κοντά στα 4 Ρίχτερ, αλλά κανένας από αυτούς δεν μπορεί να χαρακτηριστεί κύριος σεισμός. Όλοι τους εκδηλώνονται σε ένα μικρό ρήγμα, μήκους περίπου 5 χιλιομέτρων, που απέχει μόλις 2 χιλιόμετρα από το Αρκαλοχώρι. Οι σεισμοί θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες, καθώς η αποκλιμάκωση του φαινομένου χρειάζεται χρόνο. Ωστόσο, η μικρή έκταση του ρήγματος σε συνδυασμό με τα ιστορικά δεδομένα που υπάρχουν για την περιοχή οδηγούν με ασφάλεια στο συμπέρασμα ότι ο μεγαλύτερος σεισμός που μπορούμε να περιμένουμε στο συγκεκριμένο χώρο δεν θα ξεπερνά τα 4,8 με 4,9 Ρίχτερ και συνεπώς δεν υπάρχει φόβος για κάποιον ισχυρός και επικίνδυνο σεισμό.

Σύμφωνα επίσης με τον κ. Σκορδύλη, δεν υπάρχει καμία ένδειξη που να συνηγορεί στο ότι η σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών έχει διεγείρει κάποιο μεγάλο ρήγμα της ευρύτερης περιοχής.

Ως προς τον κίνδυνο οι αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις να προκαλέσουν ζημιές σε παλιά και ετοιμόρροπα κτίρια της περιοχής, ο κ. Σκορδύλης είπε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποκλειστεί, ειδικά στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στο επίκεντρο των σεισμών. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι ένα ετοιμόρροπο κτίριο είναι έτσι κι αλλιώς επικίνδυνο, ανεξάρτητα από το φαινόμενο που βρίσκεται σε εξέλιξη και θα πρέπει οι αρμόδιες αρχές να λειτουργούν προληπτικά σε τέτοιες περιπτώσεις.