Ε.Λέκκας: Είναι ξεκάθαρο ότι μπαίνουμε σε ασφαλή μετασεισμική ακολουθία

από Stavros Giakouvis

Ιδιαίτερα καθησυχαστικός για την εξέλιξη του σεισμικού φαινομένου που συνεχίζεται στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου εμφανίστηκε ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ (Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας) Ευθύμης Λέκκας μιλώντας στον Star fm και στον Σταύρο Γιακουβή λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο ισχυρός μετασεισμός των 5,3 Ρίχτερ που εκδηλώθηκε το πρωί της Τρίτης, περίπου ένα εικοσιτετράωρο μετά τα φονικά 6 Ρίχτερ « είναι η σφραγίδα ασφαλούς μετασεισμικής ακολουθίας».

«Η σεισμικότητα στο Αρκαλοχώρι εξελίσσεται πολύ καλά. Προσωπικά ανακουφίστηκα γιατί έγινε ο μετασεισμός που θέλαμε (την Τρίτη). Και ήταν η καλύτερη δυνατή ένδειξη ότι μπαίνουμε σε μία ασφαλή μετασεισμική περίοδο, σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε σε παγκόσμιο επίπεδο όλοι οι επιστήμονες. Δηλαδή θέλαμε ένα σεισμό μικρότερο κατά 10% από τον πρώτο ισχυρό σεισμό. Ήρθε αυτός ο σεισμός την Τρίτη και είναι η σφραγίδα ασφαλούς μετασεισμικής ακολουθίας».

Ωστόσο ο κ. Λέκκας τόνισε για μία ακόμη φορά ότι οι κάτοικοι της περιοχής «δεν πρέπει να πλησιάζουν στα σπίτια που έχουν πρόβλημα, γιατί ανά πάσα στιγμή υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσουν».

«Πρόκειται για πολύ κρίσιμο θέμα. Να μην προσεγγίσουν οι πολίτες και βέβαια σε όσα σπίτια παρουσιάζουν εκτεταμένες βλάβες να μην μπαίνουν μέσα. Διότι ακόμη και όταν μπαίνουν για λίγα λεπτά, να πάρουν κάποια πράγματα που χρειάζονται υπάρχει μεγάλος κίνδυνος, ανά πάσα στιγμή μπορεί να έχουμε ένα σοβαρό τραυματισμό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας.

Ο ίδιος διευκρίνισε πάντως ότι σε αυτή την έκκληση, μέχρι τώρα, οι σεισμόπληκτοι ανταποκρίνονται θετικά και ακολουθούν τις οδηγίες των τοπικών αρχών.

«Δεν περιμέναμε τον μεγάλο σεισμό, ωστόσο είχαμε προετοιμάσει τους κατοίκους»

Ο κ. Λέκκας επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι ο ίδιος και ολόκληρη η επιστημονική κοινότητα αιφνιδιάστηκε από το μέγεθος του φονικού σεισμού των 6 Ρίχτερ, το πρωί της Δευτέρας

«Η αλήθεια είναι ότι είχαμε παρατεταμένη σεισμική δραστηριότητα, η οποία ανέβηκε το καλοκαίρι και είχαμε επιπτώσεις, με τον σεισμό του Ιουλίου. Αμέσως κάναμε συντονιστικό όργανο στο Αρκαλοχώρι και πάρθηκαν μέτρα. Έγινε ενημέρωση των πολιτών. Συνάδελφοι μου έκαναν ομιλίες στην περιοχή. Ωστόσο όλοι θεωρήσαμε ότι αυτός ο σεισμός είχε πάψει πια να λειτουργεί, ότι ήταν σε απομείωση. Αυτή ήταν η εκτίμηση επιτροπής που αποτελείται από 20 επιστήμονες, της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας.

Στο ερώτημα για το εάν η εκτίμηση αυτή λειτούργησε εφησυχαστικά και είχε αποτέλεσμα να μην ληφθούν περαιτέρω μέτρα πρόληψης, ο κ. Λέκκας το αρνήθηκε κατηγορηματικά. «Αναπτύχθηκαν δράσεις από τον ΟΑΣΠ, ελέγχθηκαν τα κτίρια και έγινε η προβλεπόμενη προετοιμασία… Στη μετασεισμική περίοδο του Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου είχαν ελεγχθεί τα σχέδια, ελέγχθηκαν οι χώροι, οι μηχανισμοί και είχε γίνει άσκηση από την Πυροσβεστική και τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης», είπε ο κ. Λέκκας και συμπλήρωσε: «Όταν έγινε ο κύριος σεισμός θεωρήσαμε πράγματι ότι όλοι ξεγελαστήκαμε από αυτό που λέγετε φύση, που δεν μπορούμε να συλλάβουμε τις αντιδράσεις, που δεν την ξέρουμε και που δρα χωρίς να μας ρωτά. Διότι θεωρούσαμε ότι είχε κλείσει το θέμα. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν συνεχίστηκαν οι δράσεις, οι οποίες εξάλλου καταγράφηκαν και στον τοπικό Τύπο. Για παράδειγμα, στην αρχή της σχολικής χρονιά κάναμε άσκηση στα σχολεία. Μόλις μία εβδομάδα πριν από τον σεισμό κάναμε μάθημα σε 300 εκπαιδευτικούς σε όλα τα σχολεία του Ηρακλείου. Συνεπώς αναπτύξαμε δράσεις που μπορώ να πω ότι έσωσαν ζωές. Δυστυχώς δεν είμαστε ούτε μάντεις, ούτε θεοί για να προβλέπουμε την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας».

«Και μετά τον σεισμό έγινε ότι καλύτερο ήταν δυνατό»

Ο κ. Λέκκας χαρακτήρισε άδικη την κριτική που αναπτύχθηκε για την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού τα πρώτα εικοσιτετράωρα μετά τον φονικό σεισμό, εκφράζοντας παράλληλα την κατανόησή του για τις διαμαρτυρίες των σεισμόπληκτων, με δεδομένη τη δεινή θέση στην οποία βρίσκονται.

«Από την πρώτη στιγμή είχαμε 1.300 δωμάτια έτοιμα για τους σεισμόπληκτους. Στις σκηνές μείναν μόνο δέκα άτομα. Υπήρχαν 1.300 δωμάτια ξενοδοχείου αλλά και σ’ αυτά πήγαν μόνο 20 άτομα. Δεν γίνεται όμως να μην μετακινηθούν οι σεισμόπληκτοι. Στον Τύρναβο για παράδειγμα όλοι μετακινήθηκαν και πήγαν σε ξενοδοχεία στα Τρίκαλα, για πέντε μέρες, σε απόσταση 70 χιλιομέτρων. Εδώ έχουμε διαθέσιμα δωμάτια σε απόσταση 7 χιλιομέτρων. Δεν μπορούμε συνεπώς να γίνεται κριτική για τις σκηνές… Μην δημιουργούμε θέματα σε ζητήματα που έχουμε ήδη λυθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, είπε ο κ. Λέκκας, συμπληρώνοντας: «Κατανωώ απόλυτα την αγωνία των κατοίκων. Είμαι μαζί τους εδώ στο Αρκαλοχώρι και έχω βρεθεί ο ίδιος στη θέση τους, γιατί το πατρικό μου σπίτι στην Καρδίτσα είχε καταστραφεί από τις πλημμύρες. Κατανοώ συνεπώς τη θέση τους. Δεν μπορώ να κατανοήσω πολιτικές σκοπιμότητες… Πρέπει να επιδείξουμε ωριμότητα, γιατί σε όλη αυτή τη διαδικασία κάπου χάνεται και το δίκαιο».