Έκτη Βάρδια – Γιώργος Δασκαλάκης

Τρίτη 21:00-22:00

Ποιος είναι;

Γεννήθηκε στο χωριό Ροτάσι (αρχαίο Ρύτιον) ανάμεσα στα Αστερούσια Όρη και την ανατολική πεδιάδα της Μεσαράς. Μεγάλωσε με τα ακούσματα της φύσης, των παλιών λυράρηδων, των μαντιναδολόγων και τις παραστάσεις που πρόσφερε η περιορισμένη πρόσβαση της δεκαετίας του ’70  στην κρατική ραδιοτηλεόραση (Ε.Ι.Ρ.Τ. και Υ.ΕΝ.Ε.Δ.).

Έχει το ρόλο του  συντονιστή και εκπροσώπου Τύπου του Συλλόγου Νεανικής Δημοσιογραφίας «Τύπος και Ουσία» ο οποίος ασχολείται με την καταγραφή και ανάδειξη του μαθητικο-δημοσιογραφικού  τοπίου της Κρήτης.

Διατηρεί  πολύ καλή σχέση με τα ΝΑΙ -στη ζωή και στην εκπαιδευτική διαδικασία- και αντίστοιχα πολύ κακή σχέση με τα ΟΧΙ, γεγονός που αποτελεί πηγή ιδιαίτερων μπελάδων για τον ίδιον και τους γύρω του.

Βιοπορίζεται ως δάσκαλος στη δημόσια πρωτοβάθμια εκπαίδευση με εξειδίκευση στην κατασκευή «γεφυριών» ανάμεσα στα πολιτιστικά προϊόντα και την εκπαιδευτική πράξη.

Ένα από τα «γεφύρια» αυτά , είναι και η «Έκτη Βάρδια» με την οποία  εντάσσεται  στο πρόγραμμα του σταθμού. Πρόκειται για μια εκπομπή ελληνικού τραγουδιού που (θα) φιλοξενεί μαθητές κυρίως Λυκείων και Γυμνασίων  προκειμένου να αναδεικνύεται η μαθητική δημιουργία και να μπολιάζεται ο ακροατής με μια δόση βάσιμης αισιοδοξίας και ουσιαστικού προβληματισμού.  Τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές αυτού του χαρακτήρα αποτελούν διεθνείς πρακτικές προοδευτικής εκπαιδευτικής και δημοσιογραφικής πολιτικής, κρατικών ή ιδιωτικών μέσων ενημέρωσης σε διάφορες χώρες.

Η « Έκτη Βάρδια» ξεκίνησε το 1991 στον μουσικό σταθμό «Studio 19 – 101.9 FM»  για δύο περίπου χρόνια, μετέπειτα στο βραχύβιο «Ράδιο Οδύσσεια» και στο ξεκίνημα του «Τέχνη 95». Επανήλθε το 2013 στο Studio 19 ως « Έκτη Βάρδια – Τα τραγούδια της Μαρίας» έχοντας ως νέο στοιχείο τις συνεντεύξεις των μαθητών και άλλων προσώπων εμπλεκομένων με τη μαθητική δημοσιογραφία.

Με αυτήν τη διαδρομή και ταυτότητα η « Έκτη Βάρδια» ξανανοίγει τα ραδιοφωνικά φτερά της  «στο Κόκκινο Κρήτης» κάθε  Τρίτη  βράδυ.

Trailer εκπομπής