«Ο Τρομάρας» του Γ.Βιζυηνού από την Ομάδα Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ

από Stavros Giakouvis

Τη νέα της δημιουργία, τον «Τρομάρα», βασισμένο στο πολυαγαπημένο κείμενο του Γεωργίου Βιζυηνού, παρουσιάζει στους θεατρόφιλους του Ηρακλείου η Ομάδα Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ.

Την μία και μοναδική παράσταση του «Τρομάρα» θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι βρεθούν στον κήπο του χώρου δημιουργίας «Τα Παιδία Παίζει μαζί», στο Σκαλάνι, στις 8.30 το βράδυ της Κυριακής 23 Αυγούστου.

Ο συγγραφέας της ετερότητας, Γεώργιος Βιζυηνός, στο απολαυστικό αυτό διήγημά του για παιδιά -γραμμένο σε μια ολίγον τι καθαρευουσιάνικη δημοτική, εν έτει 1884- βασίζεται σε ένα παραδοσιακό λαϊκό παραμύθι παραθέτοντας «τα κατορθώματα» ενός δειλού κι αδύναμου αγοριού που σταδιακά -και προς έκπληξη του ιδίου!- μεταμορφώνεται σε «υπερήρωα». Η διαφορά έγκειται στ’ ότι η δύναμη του δεν απορρέει από όπλα ή υπερφυσικές και μυθικές ιδιότητες. Ούτε καν από τη σωματική του ρώμη∙ η οποία και, προφανώς, δεν υφίσταται. Αλλά στην εξυπνάδα, το ψυχικό σθένος και την εφευρετικότητα που το χαρακτηρίζουν. Ο Τρομάρας είναι ο ήρωας του νου και της ψυχής!

Με υλικά τη φαντασία, το αλεύρι και το νερό, η παράσταση αποτελεί ένα αυτοσχέδιο κουκλοθέατρο που αρχίζει να ξεδιπλώνεται στα μάτια των θεατών από τη στιγμή του πλασίματος της ζύμης. Το ζυμάρι –ως αρχετυπική ύλη- θα δώσει υπόσταση στους ήρωες του Βιζυηνού και θα πλάσει όλα ανεξαιρέτως τα πρόσωπα της ιστορίας. Με τρόπο αφαιρετικό και αρκούντως εφευρετικό το κείμενο (στην ολότητά του, δίχως περικοπές) θα ξετυλιχθεί επάνω σε έναν σύγχρονο σοφρά –γεφυρώνοντας, ουσιαστικά, το τότε με το τώρα. Μια παράσταση χειροτεχνίας δίχως εφέ και φαντεζί περιτυλίγματα, για αμιγώς θεατρόφιλο κοινό!

Η παράσταση απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο: Γεώργιος Βιζυηνός

Σκηνοθεσία – αφήγηση: Δημήτρης Φοινίτσης

Κόρη – Κούκλες – Εμψύχωση: Ανάστα Αργυροπούλου

Μουσική επιμέλεια: Άρης Βιλαέττης

Διδασκαλία τραγουδιού: Γιάννης Ιδομενέως

Ηχοληψία: Γιάννης Πρατικάκης

Παραγωγή: Νόημα

Από την Ομάδα Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ

γενική είσοδος: 10 ευρώ

Δύο παιδιά με ένα εισιτήριο

Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων: 699 7166 210

Τα Παιδία Παίζει μαζί: οδός Γεωργίου Αβησσυνού (παράλληλος δρόμος με την εθνική οδό Ηρακλείου – Αρκαλοχωρίου, στον κόμβο Σκαλανίου αριστερά προς Σπήλια και πίσω με κατεύθυνση προς Ηράκλειο)