Εργαστήριο θεάτρου για ενήλικες στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

από Stavros Giakouvis

Τα τελευταία χρόνια το θέατρο, σε μια προσπάθεια να αποκτήσει πιο σημαντικό και άμεσο ρόλο στην κοινωνία, ξεπερνάει τα σύνορα μιας αίθουσας θεάτρου και συναντιέται με το κοινό του και τους λειτουργούς του σε δημόσιους χώρους, αντλώντας υλικό από αυτούς. Στα πλαίσια αυτής της κοινωνικοποίησης, το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, συνεχίζοντας την εξωστρεφή του δράση, οργανώνει θεατρικό εργαστήρι για ενηλίκους (ηθοποιούς, ερασιτέχνες, εκπαιδευτικούς και γενικότερα λάτρεις της θεατρικής πράξης), το οποίο θα πραγματοποιηθεί εντός του Μουσείου και θα αντλήσει το υλικό του από τις εκθέσεις του.

Στόχος του εργαστηρίου, είναι ένα ταξίδι μέσα στο χρόνο, μέσα από σημαντικά πολιτιστικά και ιστορικά γεγονότα. Μια διαδρομή στο Μουσείο, μια διαδρομή στην ιστορία, μια διαδρομή στον χαρακτήρα της εκάστοτε εποχής, που διαμορφώνει πάντα τον χαρακτήρα μιας ολόκληρης κοινωνίας, τον χαρακτήρα του καθενός από εμάς.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρεισφρήσουν στα γεγονότα, όχι μόνο κοινωνικά, πολιτικά και ιστορικά, αλλά και συναισθηματικά, σωματικά, βιωματικά. Θα ανακαλέσουν μνήμες της ιστορίας τους, που μπορεί να βρίσκονται καλά κρυμμένες στα βάθη των χρόνων, αλλά ο καθένας από εμάς τις έχει χαραγμένες μέσα του. Οι 17 αιώνες τοπικής Ιστορίας αποτελούν έμπνευση και οι συλλογές του Ι.Μ.Κ. ζωντανεύουν. Στο τέλος του εργαστηρίου, θα γίνει ανοιχτή παρουσίαση, μέσα στο Μουσείο.

Η Σοφία Δερμιτζάκη είναι απόφοιτος της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών με άριστα και του University of Surrey, στο τμήμα Μοριακής Μικροβιολογίας. Tην περίοδο 2002-2005 συμμετείχε στα σεμινάρια υποκριτικής με τη Μεθόδο του Actors’ Studio, με τον Α. Μανωλικάκη.

Στο θέατρο εργάστηκε ως ηθοποιός και σκηνοθέτις σε πάμπολλες παραστάσεις όπως: «Σταματία, το γένος Αργυροπούλου» του Κ. Σωτηρίου, «Όσα η καρδιά μου στην καταιγίδα» του Άκη Δήμου, «Μη σκοτώνεις τη μαμά» της Σάρλοτ Κήτλυ, «Τρεις Αδελφές» του Α. Τσέχωφ, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Φοινίτση, «Γράμματα σ’ ένα φίλο Γερμανό» του Αλμπέρ Καμύ κ.α. Ακόμα, έχει συμμετάσχει σε θεατρικές παραστάσεις στο Θεατρικό Αναλόγιο και στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων και του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης. Στον κινηματογράφο συμμετείχε στις ταινίες: «Αέναη Κυπαρισσία» σκην. Ζ. Χαϊτίδη, «Ώμος προς ενοικίαση» σκην. Δ. Εμμανουηλίδη, «Ναι κλαίω» σκην. Ν. Τραχανά. Είναι ιδρυτικό μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου ΘΕ.Σ.Η. και της θεατρικής ομάδας Stravaganti NUOVI.

Διάρκεια σεμιναρίου: Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου & 5 | 12 | 19 και 26 Οκτωβρίου
Ώρες: 10:00΄-14:00΄
Κόστος συμμετοχής: 60 ευρώ (φοιτητές, άνεργοι: 50 ευρώ)

Περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων:
2810-283219, εσωτ. 106 | [email protected]
Kαθημερινά 9:00΄-17:00΄