Το νέο τραγούδι του Πάνου Κατσιμίχα

από Μαρία Περδικάκη

Δύο διαφορετικές γενιές δημιουργών, ο Πάνος Κατσιμίχας και ο Σπύρος Αραβανής αλληλογραφούν διαδικτυακά εν μέσω πανδημίας και το αποτέλεσμα των συνομιλιών τους είναι το τραγούδι με τον τίτλο «Ουτοπία».

Τα γιατί και τα διότι τους, εξηγούνται μεστά, ξάστερα:
«H Oυτοπία… μία κοπέλα αμίλητη γυρνάει μέσα στο «κρύο» της Ιστορίας. Φιλάει στο μέτωπο τον Έκτορα και φιλοσοφείται στο μυαλό του Πλάτωνα.
Μεταμορφώνεται σε ηρωίδα του Τόμας Μορ και του Χ. Τζ. Ουέλς. Αγριεύει με τις φλόγες της Οκτωβριανής Επανάστασης, τους πυρακτωμένους στίχους του Μαγιακόφσκι, και από «ουτοπία» μετατρέπεται σε θηρίο μυθικό-χίμαιρα.
Δολοφονείται με τη Ρόζα Λούξεμπουργκ στο Βερολίνο και δραπετεύει στο μέλλον με τα τελευταία λόγια εκείνης: «Ήμουν, είμαι, θα ξαναγίνω».
Γράφει με σπρέι στους τοίχους, σα σκιά φασματική, τα λόγια του Όσκαρ Ουάιλντ: «Η πρόοδος είναι η πραγματοποίηση των ουτοπιών». Ουρλιάζει στους δρόμους του φλεγόμενου Παρισιού του ’68: «Αναζητείστε το αδύνατο».
Κοιτάζει στα μάτια το σύγχρονο τέρας της οθόνης χωρίς ποτέ να γίνει το τέρας και όλα αλλάζουν πάντα, γιατί το θέλει εκείνη. Αυτή είναι ιστορία της «Ουτοπίας».
Το τραγούδι που προέκυψε από τη διαδικτυακή μας αλληλογραφία εν μέσω πανδημίας.

Καλή ακρόαση»

Πάνος Κατσιμίχας – Σπύρος Αραβανής

 

https://www.ogdoo.gr/