Τέσσερα video clip δια χειρός Γιώργου Λάνθιμου

από Βασίλης Σπυριδάκης

Ο Γιώργος Λάνθιμος είναι δίκαια το πρόσωπο των ημερών, αφού η ταινία του Έλληνα σκηνοθέτη «The Favourite» (δηλαδή «Η Ευνοούμενη» όπως είναι ο ελληνικός της τίτλος) πρόκειται να διεκδικήσει 10 Oscars, μεταξύ των οποίων το Όσκαρ Σκηνοθεσίας, Καλύτερης Ταινίας, Α’ και Β’ Γυναικείου Ρόλου στην 91η τελετή απονομής των βραβείων, την τελευταία Κυριακή του Φλεβάρη.

Ο σκηνοθέτης που έκανε αίσθηση με τον Κυνόδοντα και τις Άλπεις, απογειώθηκε με τον Αστακό και τη Θυσία του Ιερού Ελαφιού και πλέον γνωρίζει στιγμές παγκόσμιας δόξας με την Ευνοούμενη, γεννήθηκε και μεγάλωσε ανάμεσα μας στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην Αθήνα. Σπούδασε στην Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης Σταυράκου και μοιραία έκανε τα πρώτα του βήματα εδώ.

Ο Γιώργος Λάνθιμος σκηνοθέτησε βέβαια και κάποια video clip γνωστών Ελλήνων καλλιτεχνών. Και ναι, τώρα μπορεί να μην το πιστεύεις ότι έχει σκηνοθετήσει τις Δέκα Εντολές της Δέσποινας Βανδή και το Δεν έχει σίδερα η καρδιά σου, του Σάκη Ρουβά όμως το έκανε.

Αρκετά χρόνια μετά, αφού σκηνοθέτησε τον Κυνόδοντα και τις Άλπεις και λίγο πριν την πρώτη του ταινία με προδιαγραφές Hollywood, τον Αστακό, ο Γιώργος Λάνθιμος επέστρεψε στον μαγικό κόσμο των ελληνικών video clips και οπτικοποίησε για τον Leon of Athens, το τραγούδι του Baby Asteroid.