Οι Βabo Koro, ο Θ. Παπαδουλάκης και ο ξεριζωμός

από Βασίλης Σπυριδάκης

Με ένα ιδιαίτερο τραγούδι και ένα βίντεο κλιπ με την υπογραφή του Θ. Παπαδουλάκη όπου «πρωταγωνιστεί» έρωτας, ο πόνος του χωρισμού λόγω της προσφυγιάς και ο ξεριζωμός των αμάχων οι Βabo Koro μιλούν για την τραγωδία του πολέμου. Παρ’οτι το βίντεο κλιπ δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο είναι πιο επίκαιρο από ποτέ εν μέσω της αιματηρής επίθεσης στη Συρία.
«Οι πόλεμοι συνεχίζονται.. Δυστυχία, προσφυγιά και θάνατος στο κατώφλι των αμάχων..Η τέχνη μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο…

«Κάποια στιγμή ελπίζουμε να κερδίσει και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία…
Αφιερώνουμε το τραγούδι “Γέλα μου”, που δημιουργήσαμε το Video clip πριν λίγους μήνες μαζί με τo συγκρότημα των Babo Koro σε όλους αυτούς που ελπίζουν σε έναν καλύτερο κόσμο…» αναφέρουν οι συντελεστές.

Οι Babo Koro, το συγκρότημα που αντηχεί φωνές των Βαλκανίων και της Μεσογείου, συναντούν τον εξαιρετικό Κρητικό σκηνοθέτη Θοδωρή Παπαδουλάκη,  για να αφηγηθούν μαζί μια ιστορία. Μια ιστορία παλιά και σύγχρονη, δύο ερωτευμένων παιδιών, που ξαφνικά και άγρια υποχρεώνονται να εγκαταλείψουν τον κόσμο που ήξεραν και μαζί του τα όνειρά τους.

Μια ιστορία που μέσα στα χρόνια μπορεί να αλλάζει πρωταγωνιστές και γεωγραφικό τόπο αλλά πάντα επιστρέφει, κουβαλώντας τις ίδιες αιτίες, τις ίδιες ανάγκες. Μία ιστορία για τον ξενιτεμό και την προσφυγιά, την ανθρωπιά και τη μνήμη, τον έρωτα και την ελπίδα. Μια ιστορία που μας αφορά όλους. Την ιστορία που δεν πρέπει να ξεχνάμε.

Πολύ περισσότερο από ένα κλασικό μουσικό βίντεο, το γυρισμένο εξ’ ολοκλήρου στα Χανιά από την Indigo View video clip, αναπτύσσεται σε κινηματογραφικούς ρυθμούς και σχολιάζει με μοναδικό τρόπο ένα ζήτημα που βρίσκεται στην καρδιά τόσο της επικαιρότητας όσο και των δημιουργών του: το προσφυγικό.

Το τραγούδι «Γέλα μου» περιλαμβάνεται στο πρώτο άλμπουμ των Babo Koro, «Σίσυφος», ένα άλμπουμ που μέσα του μπλέκουν η παραδοσιακή μουσική του τόπου μας, οι βαλκανικές πολυφωνίες, η τσιγγάνικη περιπλάνηση, η rock αμεσότητα, η λαϊκή απλότητα, η μοντέρνα εναρμόνιση και οι πολυρυθμίες.