Ξεσηκωμός για να μην κλείσει ο κόμβος της Αχλάδας

από Βασίλης Σπυριδάκης

Αναταραχή επικράτησε νωρίτερα σήμερα στον… πολύπαθο Κόμβο της Αχλάδας του Δήμου Μαλεβιζίου, καθώς οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για το κλείσιμο του κόμβου, από τον εργολάβο και τα συνεργεία του.

Όλα ξεκίνησαν το πρωί, όταν οι κάτοικοι -που διαφωνούν με το κλείσιμο που θα αποκλείσει την περιοχή τους-αντιλήφθηκαν ότι τα μηχανήματα έφτασαν για να κλείσουν τον δρόμο προκειμένου να παραδοθούν και οι κόμβοι της Αγίας Πελαγίας.

Το πρωί λίγο μετά τις 7 που ο κάτοικος κ. Γιάννης Τερζάκης μιλώντας στη Φωνή του Μαλεβιζίου είπε ότι μπήκε κάτω από το τσαπάκι για να σταματήσει το μηχάνημα και να μην κλείσει ο κόμβος της Αχλάδας!

Ο ίδιος ειδοποίησε τους κατοίκους και μέσα μέσα σε λίγα λεπτά εκεί συγκεντρώθηκε κόσμος για να αποτρέψει τα μηχανήματα του εργολάβου που βάσει της συμβατικής υποχρέωσης πρέπει να κλείσουν το σημείο για να θεωρηθεί το έργο ολοκληρωμένο και να παραδοθεί από το Υπουργείο Υποδομών προς την Περιφέρεια Κρήτης.

Το αίτημα που διατυπώνουν είναι να μην κλείσει ο δρόμος της Αχλάδας που θα τους αποκλείσει μια ολόκληρη περιοχή και όσους μέχρι τώρα είχαν είσοδο ερχόμενοι από Ρέθυμνο. Μέσα σε όλο αυτό το θολό τοπίο που υπάρχει με αυτό το έργο, διότι αυτό προβλέπεται από την αρχική μελέτη της κατασκευής των κόμβων της Αγίας Πελαγίας, θα αποκλειστούν και κτηνοτρόφοι που έχουν τις περιουσίες τους εκεί που είναι η λωρίδα επιτάχυνσης. Αυτό το τελευταίο δεν ήταν γνωστό στους τοπικούς φορείς ούτε στον Δήμο.

Μετά την ένταση που προκλήθηκε και την μεσολάβηση της Περιφέρειας και του Δήμου, ο δρόμος αποκαταστάθηκε και τα μηχανήματα αποχώρησαν. Όμως το θέμα ακόμα δεν έχει λήξει.

Ερώτηση στη βουλή προς τον υπ. Υποδομών από τον βουλευτή Γ.Λογιάδη

Για επιτακτική ανάγκη να εκπονηθεί συμπληρωματική μελέτη για τους κόμβους της Αγίας Πελαγίας στο ύψος της Αχλάδας κάνει λόγο ο βουλευτής Ηρακλείου του ΜέΡΑ25 Γιώργος Λογιάδης, σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη βουλή για το θέμα, προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών.

Στη σχετική ερώτησή του ο βουλευτής Ηρακλείου αναφέρει: «Από δημοσιεύματα ενημερωθήκαμε για τον αιφνιδιασμό των κατοίκων της περιοχής της Αγίας Πελαγίας, στο ύψος της Αχλάδας, αλλά και των αιρετών σήμερα 25-11-2021, όπου αναγκάστηκαν να σταματήσουν τα μηχανήματα πριν κλείσει ο ΒΟΑΚ.

Το κυρίαρχο πρόβλημα είναι ότι δεν θα υπάρχει πλέον πρόσβαση για τη δυτική πλευρά της Αγίας Πελαγίας.

Με αποτέλεσμα όσοι έρχονται από Ρέθυμνο δεν θα μπορούν να εισέλθουν στην Αγία Πελαγία, αλλά θα είναι υποχρεωμένοι να διανύσουν επιπλέον χιλιόμετρα για να εισέλθουν στην εν λόγω περιοχή από την μια και μοναδική είσοδο που βρίσκεται πιο μακριά. Επίσης, οι κάτοικοι της περιοχής δεν θα έχουν έξοδο στο ΒΟΑΚ και θα πρέπει να φεύγουν από τον κόμβο της Αγίας Πελαγίας κι όχι τον κόμβο της Αχλάδας.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο χιλιομετρικό. Μια τέτοια ενέργεια διοχετευτεί όλη την κίνηση ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες στην μια και μοναδική έξοδο προς Αγία Πελαγία και εντός οικισμού. Να σημειωθεί ότι την περιοχή αυτή επισκέπτονται από τη συγκεκριμένη είσοδο, χιλιάδες άνθρωποι, οχήματα, λεωφορεία, φορτηγά ανεφοδιασμού κ.λ.π.

Επίσης, κλείνεται και η είσοδος από τη λωρίδα επιτάχυνσης σε κτηνοτροφικές οικογένειες που έχουν αυτή την επαγγελματική δραστηριότητα για το εισόδημά τους.

Οι αστοχίες της πρώτης μελέτης θα είχαν αποφευχθεί με μια συμπληρωματική μελέτη, όμως οι νέοι σχεδιασμοί επί της νέας χάραξης  πάγωσαν όλες τις συζητήσεις για ανεύρεση λύσεων.

Είναι γνωστό και έχει εκφραστεί και επίσημα με την υπογραφή του Τεχνικού Επιμελητηρίου ότι οι νέοι σχεδιασμοί επί της ουσίας απέκλεισαν την Αχλάδα και δεν προέβλεψαν παράπλευρη η συνδετήρια οδό από την δυτική περιοχή της Αγίας Πελαγίας με τον κεντρικό Α/Κ της Αγίας Πελαγίας προκειμένου να γίνεται η κίνηση από την Αχλάδα και δυτική Αγία Πελαγία από και προς Ηράκλειο και Ρέθυμνο.

Τώρα οποιαδήποτε λύση αναζητείτο «μπλοκάρει» εξαιτίας των νέων σχεδιασμών.

Να σημειωθεί ότι ο εργολάβος που εκτελεί το έργο και τις οδηγίες του Υπουργείου που λαμβάνει τις αποφάσεις, πρέπει να κλείσει το σημείο ως οφείλει βάσει των συμβατικών του υποχρεώσεων και της μελέτης για να παραδώσει το έργο, στην Περιφέρεια Κρήτης. Με αποτέλεσμα αν δεν γίνει αυτή η διαδικασία ο ανάδοχος δεν μπορεί να πληρωθεί.

Στις δηλώσεις τους προς τους δημοσιογράφους τόσο ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Συριγωνάκης, όσο και ο δήμαρχος Μαλεβιζίου ανέφεραν ότι αιφνιδιάστηκαν και δεν ανέμεναν αυτή την εξέλιξη την ώρα που είναι όλο το θέμα υπό συζήτηση για να βρεθεί η βέλτιστη λύση.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ: Γιατί για το έργο των κόμβων της Αγίας Πελαγίας δεν εκπονήθηκε συμπληρωματική μελέτη νωρίτερα ενώ το πρόβλημα ήταν γνωστό στο Υπουργείο από την έναρξη των εργασιών για τους κόμβους της Αγίας Πελαγίας;

Θα εκπονηθεί άμεσα μελέτη, ώστε να μην αποκοπεί η περιοχή;

Οι απόψεις των ΤΕΕ Ανατολικής και Δυτικής Κρήτης που έχουν διατυπωθεί επίσημα προς το Υπουργείο αναφέρουν τον αποκλεισμό της Αχλάδας και στους νέους σχεδιασμούς για τη νέα χάραξη. Πως θα αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα με τον κόμβο της Αχλάδας για να μην ακυρωθεί ένα έργο πνοής επί του ΒΟΑΚ που τόσο ανάγκη έχει όχι μόνο η περιοχή αλλά όλη η Κρήτη;

Τι θα γίνει με τις οικογένειες που δεν θα μπορούν να εισέλθουν στις περιουσίες τους;

»