Τσίπρας: Δημοκρατικό κάλεσμα από Χανιά και επίθεση κατά Μητσοτάκη

από Stavros Giakouvis

«Δημοκρατικό κάλεσμα για ένταξη στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία» απεύθυνε από το Κολιμπάρι Χανίων ο Αλέξης Τσίπρας, το οποίο επισκέφτηκε σήμερα, στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας τους στην Κρήτη και της πανελλαδικής εκστρατείας του κόμματος για την εγγραφή νέων μελών.

«Κάνουμε μια μεγάλη καμπάνια να συναντήσουμε τον κόσμο που 8 χρόνια μας στηρίζει, δίνει τις μάχες μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάχες με νίκες αλλά και με ήττες, γιατί έτσι είναι η ζωή. Θέλουμε να συναντήσουμε τον κόσμο να του πούμε ότι δεν θέλουμε να είστε μόνο ψηφοφόροι. Θέλουμε τα νέα μέλη να έχουν μερίδιο αλλά και ευθύνη στις αποφάσεις. Να δημιουργήσουμε μαζί μια μεγάλη προοδευτική παράταξη της αριστεράς. Δεν είναι απλό αλλά αξίζει τον κόπο να το κάνουμε», είπε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας με πολίτες.

«Απευθύνουμε κάλεσμα στους πολίτες: Να μοιραστούμε την ευθύνη στην πορεία για την ανασυγκρότηση της μεγάλης προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης της Αριστεράς.

Στόχος μας είναι η Ελλάδα να μπει σε μια μακρά πορεία προοδευτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, με κοινωνική δικαιοσύνη, δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη», αναφέρει σε ανάρτησή του στο facebook ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια της περιοδείας του ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί στις Μουρνιές, όπου θα συμμετάσχει σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση, ενώ το απόγευμα θα μεταβεί στο Καψόδασος Σφακίων, όπου στις 7.30 θα πραγματοποιηθεί νέα ανοιχτή πολιτική εκδήλωση.

Συνέντευξη στο «Κρήτη TV»

Νωρίτερα ο Αλέξης Τσιπρας έδωσε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό «Κρήτη TV», η οποία θα προβληθεί σήμερα το βράδυ.

Σύμφωνα με συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας μίλησε για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ με εγγραφές νέων μελών, την προοδευτική παράταξη της Αριστεράς και τον ιστορικό ρόλο του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στάση του στη Συμφωνία των Πρεσπών και την πορεία της οικονομίας, αλλά και στον Γιάννη Στουρνάρα για τον ρόλο που διαδραμάτισε με την ιδιότητα του κεντρικού τραπεζίτη.

«Να εξηγήσει ο Μητσοτάκης τις δηλώσεις Γεωργιάδη για Novartis»

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην ονοματολογία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και στο «σκάνδαλο Novartis». Ειδικά για τις εξελίξεις με την υπόθεση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει για την παραδοχή του Άδωνι Γεωργιάδη ότι η Novartis μπορεί να χρημάτιζε και πολιτικά πρόσωπα, και κατέληξε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν παραπέμπει τον ίδιο σε προανακριτική επιτροπή γιατί φοβάται τον διασυρμό, από τη μια τα διεθνή ΜΜΕ να αναδεικνύουν το σκάνδαλο και από την άλλη ο Έλληνας πρωθυπουργός να παραπέμπει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ επειδή το ανέδειξε».

Τέλος, σε ό,τι αφορά στις εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία ο κ. Τσίπρας «εκτίμησε πως ο κ. Μητσοτάκης θα παρακαλάει να μην κερδίσουν οι ομοϊδεάτες του στη Βόρεια Μακεδονία, καλώντας τον καθένα να φανταστεί να υπήρχαν τουρκικά αεροσκάφη στον εθνικό εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας, κάτι που η Συμφωνία των Πρεσπών απέτρεψε, αναλαμβάνοντας ελληνικά αεροσκάφη τον έλεγχο του εθνικού εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας».

Ακολουθούν ορισμένα χαρακτηριστικά αποσπάσματα της συνέντευξης:

ΒΟΑΚ

«Ο ΒΟΑΚ είναι μια πονεμένη ιστορία. Εμείς επιχειρήσαμε και προχωρήσαμε να πάμε μέσα από τη λογική τριών τμημάτων. Ξεκίνησαν και για τα τρία διαγωνιστικές διαδικασίες.

Μου κάνει εντύπωση. Τα παγώσανε όσα ξεκινήσαμε για να επαναδιαπραγματευθούν με τους εργολάβους.

Φοβάμαι ότι αυτή η τακτική στην Κρήτη θα έχει σαν συνέπεια μεγαλύτερες καθυστερήσεις. Και το κυριότερο. Θα γίνει με διόδια, κάτι που δεν είπαν προεκλογικά».

Υδρογονάνθρακες

«Δε μπορεί η εταιρία που συνυπογράφει με τους κολοσσούς να ανήκει σε ένα ιδιώτη. Αλλάζουν όλα. Το ελληνικό δημόσιο να είναι απών σε ένα θέμα που αφορά στον εθνικό πλούτο;»

Ο ΣΥΡΙΖΑ από εδώ και στο εξής

«Ακούω όλες τις εκδοχές αλλά με ενδιαφέρει να ακούσω όσους και όσες στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν προέρχονται από τη μήτρα της ριζοσπαστικής αριστερά. Όλο αυτό τον κόσμο θέλω πρωτίστως να τον ακούσουμε”… Ψάχνουμε να βρούμε ένα τρόπο για να δομήσουμε τη σχέση του πολίτη με ένα συλλογικό κόμμα που δεν θέλει τον πολίτη χειροκροτητή».

«Εκ των πραγμάτων εφ’ όσον απευθυνόμαστε πλατιά σε κάθε δημοκράτη, η αυτοοργάνωση αποτελεί στόχο»…

«Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να επανέλθει στη διακυβέρνηση της χώρας. Θέλουμε η δεύτερη φορά αριστερά να είναι πιο προετοιμασμένη και η θέση μας στην αντιπολίτευση να μας καταστήσει πιο εμπείρους».

Εκλογή Προέδρου ΣΥΡΙΖΑ

«Η εκλογή Προέδρου θα γίνει από το συνέδριο, ταυτόχρονα όμως θα ανοίξει η συζήτηση για αλλαγές στο καταστατικό».

«Κάθε άλλο πάρα πρέπει να φοβόμαστε τη λεγομένη ΠΑΣΟΚοποιηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Συμφωνία Σκοπίων

«Η ιστορία θα μας δικαιώσει γι’ αυτή τη Συμφωνία… Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης άλλαξε τροπάρι. Έλεγε ότι κάναμε συνδιαλλαγή και σήμερα βλέπουμε ότι η Ευρώπη έκλεισε το δρόμο στα Δυτικά Βαλκάνια.

Ο κ. Γεωργιάδης βρίσκεται σε αμήχανη αναντιστοιχία απέναντι σε όσα λέει ο πρόεδρος της ΝΔ… Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τις εξελίξεις με τον Ζάεφ θα παρακαλεί να έρθουν στην εξουσία οι ομοϊδεάτες του… Δεν πιστεύω ότι η Συμφωνία μπορεί να καταρρεύσει. Ελπίζω να συνειδητοποιήσουν στην ΕΕ ότι βρίσκονται μπροστά σε ένα ιστορικό λάθος που δεν πρέπει να γίνει μοιραίο.

Δεν μπορείς να κάνεις εξωτερική πολιτική με το βλέμμα στην εσωτερική. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι εγκλωβισμένος στη λογική της ακροδεξιάς του πτέρυγας. Το πάρτι στη χώρα ξεκίνησε την περίοδο Σημίτη και απογειώθηκε την περίοδο Καραμανλή… Ο κ. Στουρναρας αν και διοικητής της ΤτΕ συμπεριφέρεται σαν ακραίος κομματάρχης».

Για εκλογή ΠτΔ

Για την επιλογή Προέδρους της Δημοκρατίας, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Η επιλογή ΠτΔ δεν είναι καλλιστεία…Σήμερα έχουμε το οξύμωρο ο ΠτΔ να προέρχεται από τη συντηρητική παράταξη. Τον επιλέξαμε γιατί θεωρούμε ότι πρέπει να είναι σύμβολο ενότητας.

Σήμερα ο Πρωθυπουργός δε βάζει φρένο στην ονοματολογία που είναι επιζήμια. Η’ έχει αποφασίσει ποιος θα είναι ο επόμενος η’ θέλει να ευτελίσει το θεσμό».