Συνταξιούχοι πρώην ΑΤΕ: Την καταβολή της επικουρικής σύνταξης σε όλους, χωρίς διακρίσεις, ζητάει ο Χ. Μαμουλάκης

από Aris

Την καταβολή της επικουρικής σύνταξης σε όλους τους συνταξιούχους της πρώην Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας, χωρίς διακρίσεις, ζητάει με Ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης, με τη συνυπογραφή 28 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, με στόχο την εξασφάλιση της ισότιμης αντιμετώπισης των ασφαλισμένων, καθιερώθηκε το 2018 ενιαία ρύθμιση ως προς το χρόνο έναρξης και λήξης του δικαιώματος επικουρικής σύνταξης από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ). Συγκεκριμένα, προβλέφθηκε η ανάλογη εφαρμογή και ως προϋπόθεση έναρξης καταβολής της επικουρικής σύνταξης, ορίστηκε η προηγούμενη συνταξιοδότηση από το φορέα κύριας ασφάλισης, ενώ ως χρόνος λήξης του δικαιώματος σύνταξης, λόγω γήρατος, ορίστηκε το τέλος του μήνα κατά τον οποίο επήλθε ο θάνατος του συνταξιούχου. Η εν λόγω διάταξη εφαρμόζεται από τις 3/12/2018 ωστόσο, δεν υπάρχει ίση μεταχείριση για ορισμένους συνταξιούχους της πρώην Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας.

Πιο συγκεκριμένα, για τους συγκεκριμένους συνταξιούχους διακόπηκε η καταβολή επικουρικών συντάξεων από την 1/7/2014. Η απόφαση στηρίχθηκε στο άρθρο 10 του Κανονισμού του Ειδικού Λογαριασμού Επικούρησης Μελών (τ.ΕΛΕΜ) σύμφωνα με το οποίο: η μηνιαία επικούρηση βαρύνει το Επικουρικό για όσο χρόνο ασφαλίστηκε το μέλος σε αυτό ως εν ενεργεία υπάλληλος. Έτσι, διακόπηκε η καταβολή επικουρικής σύνταξης σε όσους συνταξιούχους διαπιστώθηκε ότι εξακολουθούσε αυτή να καταβάλλεται κατά την 01.07.2014, καθώς στις ατομικές συνταξιοδοτικές αποφάσεις τους είχε παρέλθει η αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης καταβολής. Οπότε, μετά τη ψήφιση του ν.4578/2018 παρατηρείται το φαινόμενο συνταξιούχοι του τ.ΕΛΕΜ με τα ίδια ασφαλιστικά χαρακτηριστικά να μην έχουν το ίδιο δικαίωμα στην Επικούρηση, αφού από τις 3/12/2018 οι συνταξιούχοι του ΕΛΕΜ λαμβάνουν επικουρική σύνταξη ενώ, αντίθετα, δεν τη λαμβάνουν όσοι τους διακόπηκε από 1/7/2014 μέχρι και την έναρξη ισχύος του ν.4578/2018.

Με δεδομένα τα παραπάνω και σε συνδυασμό με το ότι από την έναρξη ισχύος του άρθρου 1 του ν.4554/2018 καταργήθηκε κάθε άλλη γενική ή ειδική διάταξη αλλά και την ανάγκη εξασφάλισης της μη διακριτικής άλλα ισότιμης αντιμετώπισης όλων των ασφαλισμένων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός αν προτίθεται να ρυθμιστεί νομοθετικά το ζήτημα της άνισης μεταχείρισης των συνταξιούχων της πρώην ΑΤΕ, οι οποίοι έπαψαν να λαμβάνουν από 1/7/2014 επικουρική σύνταξη.